Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Ereğli Bozhane mevkiinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, Milletvekili Erdoğan´ın yanı sıra, Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin ve Ak Partili yöneticiler katıldı.


Filyos Irmağı yatırım havzasının ülkeye katma değer ve istihdam sağlayacak yatırımcılara tahsis edilebilmesi için gerekli işlerin yapılması, ayrıca bürokratik işlemlerin tek elden hızlı bir biçimde ve Ajansın Koordinasyonu altında çözülmesi karalaştırıldığını belirten Erdoğan, Yatırım Havzası´nın, Bankalar Kurulu tarafından yeniden serbest bölge olarak ilan edildiğini, Filyos Serbest Bölgesi´nin koordinatlı krokisinin 14 Mart 2009 tarihli resmi gazetede yayımlandığını ve bu surette tüm yapılmakta olan işlemlere hukuki bir zemin oluşturulduğunu söyledi.


Çaycuma Saltukova Hava Limanı iyileştirme çalışmalarının son aşamasına gelindiğini belirten Erdoğan, önümüzdeki aylarda uçuşların başlayacağını belirtti. Milletvekili Erdoğan, "Zonguldak ili Çaycuma ilçesi Filyos Irmağı yatırım havzası hakkında Başbakanlık Yatırım ve Kalkınma Ajansı´nın önderliğinde ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla 2008 yılının Ekim ayında bir ´Aksiyon Planı´ oluşturulmuştur. Filyos Irmağı yatırım havzasının ülkemize katma değer ve istihdam sağlayacak yatırımcılara tahsis edilebilmesi için gerekli işlerin yapılması, ayrıca bürokratik işlemlerin tek elden hızlı bir biçimde ve Ajansın koordinasyonu altında çözülmesi karalaştırılmıştır. Yatım Havazısı, Bankalar Kurulu´nca yeniden serbest bölge olarak ilan edilmiş, Filyos Serbest Bölgesi´nin koordinatlı krokisi 14 Mart 2009 tarihli resmi gazetede yayımlanmış ve bu surette tüm yapılmakta olan işlemlere hukuki bir zemin oluşturulmuştur.


Serbest Bölge ilan edilen ve denizden içeriye doğru yaklaşık 20 kilometrelik ve nehrin her iki yanındaki yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanın acil kamulaştırılması işlemleri, halihazırda Milli Emlak Genel Müdürlüğünce görevlendirilen personel tarafından sürdürülmektedir.


Bölgede yer alan 4. üncü Elektronik Birliği´nin Bartın´a taşınmasına yönelik çalışmalar Ajansın koordinasyonu altında devam etmektedir. Söz konusu taşınma işlemi kapsamında Bartın´da inşa edilecek radar sistemlerinin uzaktan komutalı olarak işletilmesi için Ankara Gölbaşı´nda Elektronik İstihbarat Merkezi Binası ve lojman inşası yapılacak olup, Tasarruf Genelgesi kapsamındaki bu inşaatlar için Başbakanlıktan izin alınmasına yönelik çalışmalara Ajans tarafından halihazırda devam edilmektedir. Tüm taşınma masraflarının yaklaşık 12-15 milyon TL civarında olacağı tahmin edilmekte olup, söz konusu ödeneğin Maliye Bakanlığınca ödenebilmesi konusunda Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında yarı ayrı veya müştereken bir protokol imzalanacaktır" dedi.


Türkiye&[#]8217;nin en büyük limanlarından biri yapılacak


Milletvekili Fazlı Erdoğan, bölgede imar palanlarını tamamlanmasına müteakip, Filyos Irmağı ağzına Türkiye´nin en büyük limanlarından birinin yapımı için DLHİ Genel Müdürlüğünce ihaleye çıkılacağını söyledi. Erdoğan, "Filyos Nehri´nin taşkın koruma ve ıslahı için Ajans, Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Taşkın koruma ve ıslah çalışmaları kapsamındaki taşkın kesintinin ilk aşamada 390 metre olması ve ileride bu genişliğin 240 metreye indirilmesi öngörülmektedir. Bu konuda, Filyos´un denize en yakın 1. bölgesi için taşkın koruma ve ıslaha yönelik proje ihalesi neticelenmiş olup, halihazırda bölgede zemin etütlerine ilişkin teknik çalışmalara DSİ tarafından devam edilmektedir. Bu çalışmalar neticesinde Filyos´un denize en yakın 1. bölgesi için inşaat ihalesine, 2009 yılı Temmuz ayında başlanması hedeflenmektedir.


Yatırım havzasına ilişkin ´Halihazır Haritaların´ ve imar palanlarının hazırlanması için gerekli hizmet alımına yönelik çalışmalar Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresince yürütülmektedir. Bu hizmet için gerekli ödenek, Ajansın da katkıları ile Maliye Bakanlığınca Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresine aktarılmış bulunmakta olup, Zonguldak Valiliğince bu konuda hizmet alım süreci başlamış bulunmaktadır. Bölgede imar palanlarını tamamlanmasına müteakip, Filyos Irmağı ağzına Türkiye´nin en büyük limanlarından birinin yapımı için DLHİ Genel Müdürlüğünce ihaleye çıkılacaktır. Liman ilahesinin, imar planının hazırlanmasını takiben ay içinde tamamlanması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.


Çaycuma&[#]8217;da uçuşlar başlayacak


Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan Zonguldak Havaalanı´nın iyileştirme çalışmalarının son aşamasına geldiğini belirterek, önümüzdeki aylarda uçuşların başlayacağını söyledi. Erdoğan, "Çaycuma Saltukova Havalimanı iyileştirme çalışmaları son aşamasına gelmiş olup önümüzdeki aylarda uçuşlar başlayacaktır. Ereğli´nin sorunlarının çözümü için 23 Haziran Salı günü Ereğli Kaymakamı, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı ve Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Ankara´ya davet edilerek Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, 24 Haziran Çarşamba günü ise Ereğli Belediye Bakanı ve Ereğli Belediyesi İmar Müdürü Ankara´ya davet edilerek DSİ, TOKİ, İller Bankası, Devlet Demiryolları ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile görüşmeler yapılmıştır. Ereğli´de kamu binalarının yapılabilmesi için hazineye ait yeterli arsa bulunamamaktadır. Bulunan arsalar ise kamu binası yapmaya yeterli değildir. Ereğli´de atıl vaziyette bulunan Devlet Demiryolları´na ait arazinin kamu binalarının yapımına uygun olduğu anlaşılmıştır.


Devlet Demiryolları´na ait toplam 380 bin metrekarelik alan, anılan kurumun kamu borçlarının ödenebilmesi için 15.5.2009 tarihinde yönetim kurulu kararı alınarak satışı yapılmak üzere 1 Haziran 2009´da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´na bildirilmiştir. Atıl vaziyette bulunan demiryollarına ait arazilerimin satışının durdurularak Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredilebilmesi veya takas yapılabilmesi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile daha önceki hafta ve geçtiğimiz hafta içerisinde görüşmeler yapılmıştır. Ereğli Belediye Başkanlığı´nın hazırladığı harita üzerinde kamuya ihtiyaç duyulan yerler işaretlenmiş ve bu harita üzerinde yapılan görüşmelerde söz konusu arazinin Milli Emlak Genel Müdürlüğüne takas yoluyla görüşmelerde söz konusu arazinin Milli Emlak Genel Müdürlüğüne takas yoluyla devredilmesi yönünde olumlu bir hava yakalanmıştır.


Konuyu bölgede yeniden değerlendirmek üzere Devlet Demir Yolları yetkilileri ile ileriki tarihlerde Ereğli´de toplantı yapılacaktır" dedi.


Hastanenin Delihakkı mevkiine yapılması planlanıyor


Ereğli´deki mevcut hastane binalarının çok eski olması nedeniyle Sağlık Bakanlığınca 300 artı 100 kapasiteli yeni bir hastane yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Erdoğan, yeni hastanenin Delihakkı mevkiine yapılmasının düşünüldüğünü söyledi. Erdoğan, "2008 yılında yatırım programına alınan Ereğli Adalet Sarayı binası için Devlet Demir Yolları´nın atıl vaziyette bulunan arsasından yaklaşık 11 bin 986 metrekare yer istenmiştir. Bu yerin Adalet Bakanlığı´na devredilebilmesi için Ereğli Kaymakamı ve Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı ile birlikte 23 Haziran 2009 Salı günü Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile bir görüşme yapılmış ve yerin uygun olduğu ifade edilmiştir. Konu ile ilgili olarak da Adalet Bakanlığı´na dosya verilmiş ve takip edilmektedir. Mevcut Hastane binalarının çok eski olması nedeniyle Sağlık Bakanlığınca 300 artı 100 kapasiteli yeni bir hastane yapılması benimsenmiş ve 2008-2009 yılı içersinde Bakanlık yetkililerine Kepez Osmantepe mevkiindeki Orman Genel Müdürlüğüne ait orman vasfını yitirmiş 100 dönümlük arsa gösterilmiştir. Anılan yerin şehir merkezine uzak olması, elektrik, su ve alt yapının olmaması ayrıca yerin rampalı olması nedeniyle mimarlar tarafından olumsuz rapor verilmiştir. Ereğli, Zonguldak yolu ve Delihakkı mevkiine doğru gelişmekte ve fakülte binaları da Kepez bölgesinde bulunmaktadır. Ayrıca, Ereğli´ye bağlı köylerin birçoğu da hastane yeri olarak belirlenen arsa tarafında bulunmaktadır. Hastanenin buraya yapılması halinde bölge hastanesi olarak hizmet verecek konuma gelecek ve Alaplı´ya bağlı birçok köyde bu hastaneden faydalanacaktır. 23 Haziran 2009 Salı günü Ereğli Kaymakamı ve Devlet Hastanesi Başhekimi ile birlikte Sağlık Bakanlığı Müsteşarıyla bir görüşme yapılmış ve söz konusu arazi üzerinde durulmuştur. Şu an mevcut arazinin Zonguldak yoluna olan 3.5 kilometre mesafenin alternatif yol açılarak 1 kilometreye kadar düşürülebileceği, alt yapı için özel idare ve belediyeden destek alınabileceği ifade edilmiş ve söz konusu arsa üzerinde yeniden çalışma yapılması hususunda Müsteşar ilgili daire amirlerine gerekli talimatlarını vermiştir. Buranın olmaması halinde ise alternatif olarak Devlet Demiryolları´na ait arsa üzerinde de durulmaktadır" diye konuştu.


Ereğli&[#]8217;ye Lise ve Spor Tesisleri


Milletvekili Fazlı Erdoğan, Korubaşı mevkiinde bulunan TOKİ Konutları´na yapılacak olan 24 derslik İlköğretim Okulu´nun ihalesinin 13 Mayıs 2009 tarihinde yapıldığını belirterek, ihaleyi alan firmanın bu ayın sonuna kadar azmayı atarak işe başlayacağını söyledi. Erdoğan, "Ereğli Korubaşı mevkiinde bulunan TOKİ konutlarının yanına TOKİ tarafından yaptırılacak 24 derslikli İlköğretim Okulu´nun ihalesi 13 Mayıs 2009 tarihinde yapılmış ve ihale değerlendirme aşaması tamamlanmış ve inşaatı yapacak firma belirlenmiştir. İhaleyi alan firma bu ayın sonuna kadar sözleşmesini imzalayarak işe başlayacaktır. Zonguldak Valiliği tarafından ihalesi yapılan lise inşaatının 2009-2010 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilebilmesi için inşaat hızlı bir şekilde devam etmektedir. Söz konusu inşaatın 2010 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilebilmesi için inşaat hızlı bir şekilde devam etmektedir. Söz konusu inşaatın 2010 yılı ödeneğinin 2009 yılında ödenebilmesi için Milli Eğitim Bakanımız ile gerekli görüşmeler yapılmıştır. Ereğli Lisesi bahçesinde içerisinde bulunan belediyeye ait arsa hazineye ait başka bir yerdeki arsa ile takas edilerek Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünce ihalesi yapılmış ve inşaatı devam etmektedir. Söz konusu spor salonu Ağustos ayında açılması planlanmaktadır. Kaba inşaatı 2007 yılında tamamlanan spor salonunun ince işçiliği için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü´nden ihale yapma yetkisi alınmış ve toplam 2 milyon 533 bin TL ödenek ayrılmış olup, bunun 541 bin TL´si Spor Toto Teşkilat Başkanlığınca aktarılacak ve kalan kısmı ise Genel Müdürlükçe karşılanacaktır. İhale şartnamesi hazırlanması için Zonguldak Bayındırlık İl Müdürlüğü´nden teknik elemanlar istenmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Söz konusu lise Milli Eğitim Bakanlığı´nın yürütmüş olduğu Eğitime Fiziksel Katkı Kapsamında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından yaptırılacaktır. İhalesi Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi Başkanlığınca yapılmıştır. 2007 yılında temeli atılın lisenin inşaatı mahkeme kararı ile durdurulmuş ve 2008 yılında yeniden ihale yapılarak ihaleyi başka bir firma almıştır. Ancak ihaleyi alan firma yükümlüklerini yerine getirmediği için sözleşme fesih edilerek üçüncü defa ihalesi yapılacaktır. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Zonguldak ilimizde şu ana kadar bin 50 konut, 3 İlköğretim Okulu ticaret merkezleri, cami, sosyal tesisler, çevre düzeni ve huzurevi inşaatını yürütmektedir. Ereğli Belediyesi´ne ait Ömerli Köyü&[#]8217;nde bulunan toplu konutlara yakın yerdeki 66 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde TOKİ tarafından konut yaptırılmak üzere Ereğli Belediye Başkanı ve İmar Müdürü ile birlikte TOKİ Başkanı ve TOKİ Emlak Daire Başkanıyla 24 Haziran 2009 Çarşamba günü görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler neticesinde yaklaşık 650-750 konut ve sosyal tesisler yapılması düşünülmektedir. Ayrıca Belediye ile bir protokol yapılarak dairelerin proje üzerinden satılması benimsenmiştir. Ereğli Belediyesi ile anlaşmaya varıldığı zaman TOKİ tarafından Zonguldak ilimizde yaklaşık bin 800 konut uygulamasına devam edilmiş olacaktır. Ereğli Belediye Başkanı ile birlikte 24 Haziran Çarşamba günü iller Bankası Genel Müdürü ile yapılan görüşmelerde projelerinin hazırlandığı takdirde İller Bankası´ndan kredi desteği verilebileceği ifade edilmiştir. Ancak Ereğli şehirlerarası terminal projesi kredisinin 2010 yılında, diğerlerinin ise projelerinin hazır olması halinde Eylül-Ekim aylarında değerlen-dirmeye alınabileceği belirtilmiştir" dedi.


Ereğli-Zonguldak Çevreyolu ihalesi yapılacak


Milletvekili Erdoğan, Zonguldak-Ereğli çevre yolunun ihalesinin yapılacağını belirtti.


Tersaneler bölgesinde liman havuz inşaatı için 30 tirilyon ödenek çıkarıldığını belirten Milletvekili Erdoğan, inşanın bitirilme noktasına geldiğini söyledi. Erdoğan, "Zonguldak Merkez Acılık Deresi rehabilitasyon inşaat, Ereğli Kabasakal, Sarıkorkmaz ve Kocaali Dereleri, Sakindere, Kavakdibi ve Yazıcı Köyü dereleri, Gülüç Çayı, Gülüç Demirköse ve Meşeli Dereleri, Ormanlı ve Şıhlar derelerinin taşkın koruma inşaatları 2009 yılı yatırım programına alınmıştır. Bunlardan Zonguldak Acılık Deresi rehabilitasyon inşaatı devam etmektedir. Ereğli Kabasakal, Sarıkorkmaz ve Kocaali derelerinin taşkın koruma inşaatı için 2009 yılı programına 400 bin TL ödenek konmuş ve ihalesi yapılacaktır. Pençes Deresi´nin kapatılan yerden, döner kavşağa kadar olan yaklaşık 100 metrelik yerin üzerinin kapatılması için Ereğli Belediye Başkanlığınca proje hazırlandıktan sonra Eylül-Ekim aylarında İller Bankası´ndan kredi desteği alınarak 100 metrelik alan Ereğli Belediyesince kapatılarak meydan düzenlemesi yapılacaktır. Ereğli-Zonguldak Çevre Yolu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulunun onayı da alınarak Karayolları Genel Müdürlüğünce 2009 yılı ağ programına alınmış ve ihalesi 2009 yılında yapılacaktır. Ereğli-Devrek Yolunun 44-48 kilometreleri arası kamulaştırma çalışmaları son aşamasına gelinmiş ve 4 kilometrelik yolun yapımına devam edilecektir. Mengen-Devrek, Karaman-Zonguldak, Zonguldak-Ereğli, Ereğli-Düzce Yol ihaleleri yapılmış olup çalışmalar başlamıştır. Akçakoca-Alaplı arası 4 bin 100 metre tünel geçişleri ile yol bağlantı çalışmaları için Alaplı´ya yakın yere şantiye kurulmuştur. Tersaneler bölgesinde liman havuz inşaatı için 30 trilyon ödenek çıkarılmış olup inşası bitirme aşamasına gelmiştir. Zonguldak öğretmen evi inşaatı bitmiş olup önümüzdeki günlerde açılışı yapılacaktır, yine yurt inşaatı da devam etmektedir. Özel İdare tarafından ihalesi yapılan ve 2007 yılında inşaatına başlanan öğretmenevi ve özel idare iş merkezi inşaatı devam etmektedir. Söz konusu Müdürlüğün kuruluş aşaması tamamlanmış ve hizmet verecek yerin kiralama onayı da alınmıştır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından Alaplı´da yaptırılan Yatılı Bölge İlköğretim Okulu´nun öğrenci azlığı nedeniyle Anadolu Öğretmen Lisesi´ne dönüştürülmesi için Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar ve görüşmeler neticesinde söz konusu okulun Anadolu Öğretmen Lisesi´ne dönüştürülmesi onayı alınarak Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir" dedi.


Zonguldak´a bin kişilik öğrenci yurdu yapılacağını belirten Erdoğan, yurt ihalesinin Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yapılarak inşaatına başlanıldığını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Zonguldak öğrenci yurdunun ihalesi Kredi Yurtlar Kurumunca yapılarak inşaatına başlanmış ve inşaatı devam etmektedir. Bölgemizdeki merkez, ilçe ve beldelerimizdeki devam eden ve proje aşamasında olan çalışmalarımızla ilgili ileriki tarihlerde ayrıca bilgilendirme toplantısı yapılacaktır."

Editör: Pusula Gazetesi