Zonguldak bölgesinin saklı kalmış yöresel ürün ve yemeklerini gün yüzüne çıkartmak ve bölgede gastronomi kültürünü geliştirmek amacıyla 9 ay süren saha ve atölye çalışmaları final toplantısı yapıldı. Zonguldak Emirgan Otel’de yapılan toplantıya, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak 3. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, TSO Başkanı Metin Demir, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Zonguldak Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu il Müdürü Gönül Demirsu, SGK İl Müdürü Çiğdem Acar, kamu kurum temsilcileri ve davetliler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, “Zonguldak ili ve çevresinin yerel mutfak değerlerini ulusal ve uluslararası turizm pazarına sunmak, bölgemizde ki turizm çeşitliliğini kültürel değerlerimizi de devreye sokarak zenginleştirmek amacıyla başlattığımız çalışmamızın birinci ayağını bugün itibariyle tamamlamış bulunmaktayız. Bundan sonrası için hedefimiz daha büyük. Elde ettiğimiz verileri en uygun şekilde değerlendirerek yerel mutfak değerlerimizi gastronomi turizmi kapsamında yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunmayı arzuluyoruz” diye konuştu.

Ardından konuşan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı adına Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu BAKKA tarafından projeye sağlanan desteğin 189.029,02 TL olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Ajans 2014 yılında Mali Destek Programları kapsamında destelenen 45 projenin 8 ‘i bölgenin değerlerinin tanıtılması, hem yöresel hem de ulusal düzeyde farkındalığın arttırılması ve yöresel değerlerin markalaşması çalışmalarına yönelik projelerdir. Bu projelerin aktarılan toplam 5.272.000 TL ‘lik destek içerisindeki payı ise 805. 275 TL’dir. İller bazında değerlendirildiğinde 8 projenin 5’i Zonguldak ilinden, 3 ‘ü ise Karabük ilindendir. Zonguldak ili bu projeler kapsamında toplam 571.000 TL destek almaya hak kazanmıştır. Ajans tarafından Zonguldak Lezzet Atölyesi projesine sağlanan destek ise 189.029,02 TL’dir. “

Ardından konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir buçuk sene önce Zonguldak’ta göreve başladığımda tanımak için belli bir müddet beklemek gerekti. Bu yaptığım gözlemler sonucu En önemli parçası olan turizm bunun parçası olarak ta bölgemizde turizm bağlantılı hususların olduğunu gördüm. Gelecekte bir şekilde bölgemizde turizm arttığında, elimizde hazır verilerin olması gerektiğini görmekten kaynaklanan bir ihtiyacı öne çıkartmış olduk. Günümüzün en önemli konularından olan birisi insanlar artık daha uzun yaşamak daha kaliteli yaşamak istiyorlar. Günümüzün en önemli üzerine para yatırılabilecek en önemli konusu. Bölgemizdeki potansiyeli arkadaşlardan araştırmalarını ve daha önceki çalışmaları getirmelerini istediğimde bu konuda derli toplu bir çalışmanın olmadığını fark edince bunun sağlanması anlamında çalışma başlatmayı düşündük. Arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Gerçekten çok gayretli çalıştılar. Bu konuda yardımcı olan ve bütün bu ekibi bir araya getiren herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından bu süreçte projeye katılan kursiyerlere katılım belgesi verildi.

Editör: Pusula Gazetesi