Uysal, tasarıyla ilgili eleştirisinde; "Doktorlara bu hak verilirken aynı hakkın hemşireye, ebeye, sağlık memuruna, teknisyene ve sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan diğer personele tanınmayarak onları ayırmak, hiçbir adalet anlayışına sığmamaktadır" dedi.



Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Abdurrahman Uysal TBMM´de gündemde olan ´tam gün yasası´nın doktor ile diğer sağlık çalışanları arasındaki ücret uçurumunu iki katına çıkartacağını belirterek çalışma barışının korunabilmesi için diğer çalışanların yok sayılmamasını istedi.


TBMM´de olan tasarı hakkında bilgi veren Uysal; "Şu anda Mecliste olan ´Tam gün yasa tasarısı´nda doktorların maaşlarının yükseltilmesi ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Bu düzenleme kabul edilirse doktorların maaşı yaklaşık iki katı yükseltilecektir. Doktorların maaş ve döner sermaye gelirlerinin toplamının yüzde 47´si sabit aylık olarak verilerek emekliliğe yansıtılmak istenmektedir. Hiç şüphesiz ki bu düzenleme. Sağlık hizmetini sadece doktorlar veriyor, diğer sağlık personeli önemsizdir diyen bir anlayışın en kötü biçimde yansımasıdır. Doktorlara bu hak verilirken aynı hakkın hemşireye, ebeye, sağlık memuruna, teknisyene ve sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan diğer personele tanımayarak, onları ayırmak hiçbir adalet anlayışına sığmamaktadır?" diye sordu.


Sağlık işi ekip işi


Çözümlerin tüm sağlık çalışanlarının hakları gözetilerek hayata geçirilmesi gereken Uysal, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda ekip içinde huzursuzluk yaşanabileceğinin sinyalini verdi. Doktorların daha iyi şartlarda çalışmaları gerektiğini belirten Uysal; "Ekip işi olan sağlık hizmetini beraber yürüten çalışanlar arasında bu kadar eşitsizlik yapılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı´nın hekim dışı sağlık çalışanlarını gözardı ederek çözümler üretmesi kabul edilemezdir.


Doktorların daha iyi çalışma şartlarında hizmet vermesi elbette ki bizimde isteğimizdir. Fakat doktora hak verirken diğer sağlık çalışanlarını mahrum bırakmak gibi bir yöntemi de kabul etmemiz mümkün değildir. Çalışma barışını temelinden sarsacak olan bu uygulamanın genişletilerek tüm sağlık çalışanlarını kapsaması gerekmektedir. Aksi halde sağlık çalışanları arasında huzur kalmayacaktır. Maaşların yükseltilerek döner sermayenin bir bölümünün emekliliğe yansıtılması sadece doktorların değil, tüm sağlık çalışanlarının sorunudur. Bunun içinde çözüm tüm çalışanlar için bu hakkı vermektir. Sağlık Komisyonunda bu konu ile ilgili acil düzenleme yapılmalıdır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi