Zonguldak Merkeze bağlı Baştarla Mahallesi Rüzgarlı Sokak sakinleri, lağım sularının yola akmasından ve yetkililerin yıllardır bu sorunu çözmemesinden şikayetçi. Belediye yetkililerinin tamamının ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in konudan haberdar olduklarını ve mağduriyetlerinin giderilmediğini iddia eden mahalle sakinleri, sorunlarının en kısa zamanda giderilmesini istedi. Kar yağmadan önce mahalle yolunda çökme olduğunu belirten vatandaşlar, belediyeye konu hakkında bilgi verdiklerini, ancak belediyenin bir çalışma yapmadığını ifade etti. Alt sokak ile bağlantı kurulması için merdiven yapıldığını belirten mahalle sakinleri, merdivenin olduğu yerde bulunan lağım giderlerinin kaldırıldığını ve lağım giderinin yağmur suyu giderlerine verildiğini iddia etti. Kokudan mahallede duramadıklarını ve hasta olmaktan korktuklarını belirten vatandaşlar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir dahil olmak üzere bütün yetkililerin konudan haberdar olduğunu, ancak sorunun çözümü noktasında hiçbir çalışma yapılmadığını iddia etti.

MUHAMMET KART: “2013 YILINDA VERİLEN DİLEKÇEME HALEN CEVAP ALAMADIM”

2013 yılında belediyeye dilekçe verdiğini, ancak halen daha dilekçesine cevap alamadığını ifade eden Muhammet Kart, “Burası yıllardır lağım suyu. Biz bu konuyu belediyeye bildirdik. Buraya Fen İşleri yetkilileri geldi, Belediye Başkanı geldi, ama sorun giderilmedi. Bu lağım boruları 60 yıllık borular, eskimiş. Sıklıkla patlak veriyor. Gelip patlağı yapıyorlar, ama bu sefer de başka bir yerden başka bir patlak veriyor. Evimizin önüne çıkamıyoruz. Alt mahalleye yol bağlamak için buraya bir merdiven yaptılar. O merdivenin olduğu yerden lağım boruları geçiyordu. Onu iptal ettiler ve lağım sularını yağmur suyu giderine verdiler. İçerisinden boru da geçmiyor. Lağım borularından gelen pislik olduğu gibi yağmur giderinin içerisinden geçiyor. Kokudan duramıyoruz. Bu merdiven yapılırken belediyeye bunu anlattık, belediyedeki herkese bunun yapılmasının yanlış olduğunu söyledik ama bizi dinlemediler. Belediyeye 2013 yılında dilekçe verildi. ‘Yağmur sularını toplayalım’ dedik. Belediye buraya 10 tane boru getirdi, ama bir çalışma yapmadı. Boruların 4 tanesi çalındı ve ben diğerleri çalınmasın diye boruları evimin önüne koydum. Burada yaşanan sorunu yetkililerin hepsi biliyor. Fen işleri de biliyor, Belediye Başkanı da biliyor. Partiye kadar gidip söyledim ama ilgilenen hiçbir yetkili yok. Bakın burada yol göçtü. Şu anda büyük tehlike arz ediyor. Buradan her gün bir sürü araç geçiyor. Öğrenci servisleri geçiyor. Burada kaza olsa bunun sorumlusu kim olacak? Bu yol kar yağmadan önce göçtü. Bu belediyeye biz vergi vermiyor muyuz? Biz nerede yaşıyoruz? Yollarda biriken lağım sularının kokusundan evimizin önünde oturamıyoruz, buradan geçemiyoruz. Yağmur suyunun giderine lağım borularını bağladılar ve lağım olduğu gibi dışarıya akıyor, oradan bağlantılı bir boru yok. Kokudan duramıyoruz. Lağım borularını yağmur giderine bağladılar ve bunun yanlış olduğunu söylememize rağmen belediye bunu bu şekilde kabul etti, bizi dinlemedi. Buna bir çare bulsunlar. Ben yetkililere söylüyorum. Muharrem Akdemir’in Facebook adresine de yazdım, mesaj da gönderdim ama gelip ilgilenen yok. Zonguldak Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi’ne dilekçe verdim. Ama bu dilekçemin cevabını halen alamadım. Bu dilekçeyi 2013 yılında verdim” dedi.

NAZMİ BOSTANCI: “BELEDİYE BAŞKANIMIZ BURASINI BU ŞEKİLDE KABUL ETMİŞTİR”

Yolların lağım suyundan ve lağım kokusundan geçilmediğini belirten mahalle sakini Nazmi Bostancı, “Yolumuzdan lağım suyu akıyor ve yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Bunun için müracaat ediyoruz, ama yapılmıyor. ‘Alt mahalleye yol bağlamak için merdiven yapacağız’ dediler. Ben kendilerine evimin yanından yer verdim. Daha sonra bu merdivenin olduğu yerden geçen lağım borularını iptal ettiler. Lağım borularını, yağmur suyu giderlerine bağladılar. Bundan belediyede çalışan yetkililerin en küçüğünden en büyüğüne kadar herkesin haberi vardır. Baştarla Mahallesi Muhtarı ve Bağlık Mahallesi Muhtarı yanlış yapılıyor diye müracaat ettiler. Dikkate alınmadı ve Belediye Başkanımız burasını bu şekilde kabul etmiştir. Yapılan hataları görmemezlikten gelmiştir. Kokudan kapı pencere açamıyoruz. Evimizin önüne çıkıp oturamıyoruz, hasta olacağız. Buralarda küçük çocuklar geçiyor, oyun oynuyor. Yolumuz da göçtü, ama gelip ilgilenen olmadı. Burası hastane yolu, ambulans geçiyor, öğrenci servisleri geçiyor. Allah korusun ölümle karşı karşıyayız. İki araç yan yana geçemiyor” şeklinde konuştu.

ZEYNEP KART: “KOKUDAN DURAMIYORUZ, HASTA OLUYORUZ”

Yazın kokudan sokağa çıkamadıklarını ifade eden mahalle sakini Zeynep Kart, “Yollarımızın hali ortada, lağım boruları patlak olduğu için yollarımız lağım suyu birikintileri ile dolu. Kokudan duramıyoruz. Bu lağım suları benim evimin altına kadar geliyor. Kokudan ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yazın oturamıyoruz. Hasta oluyoruz, sineklerden geçinemiyoruz. Ne ilgilenen var ne de birisi var. Bir yıldır bizi yapacağız diye oyalıyorlar. Beyim hiç girmediyse 50 defa gitti ama ne gelen var ne de giden. Belediye buraya boru getirdi onun da 4 tanesini çaldılar. Belediyenin malıdır ziyan olmasın dedik evimizin önüne aldık. Bize yazık değil mi? Şuraya bir bakın afet bölgesi gibi” diye konuştu.

Kokudan mahalleden geçilmez bir hale gelindiğini dile getiren mahalleli Semra Bostancı, “Mahallemizde kapının önüne geçip oturamıyoruz. Bırakın oturmayı yoldan geçilmez bir hale geldi. Kokudan duramıyoruz. Havalar ısınmaya başlayınca kokudan duramıyoruz. Yoldan geçen vatandaşlar bile kokudan şikayetçi iken bizim durumumuzu siz düşünün. Burayı uzun zamandır yapacaklarını söylüyorlar ama ne gelen var ne de giden. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Devlete vergi ödediklerini belirten mahalle sakinleri mağdur durumda olduklarını ve bu mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderilmesi gerektiğini belirterek, “Buna bir çare bulsunlar. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diyerek yardım istedi.

Editör: Pusula Gazetesi