Zonguldak’ta 2013 yılı vergi rekortmenleri ödüllendirildi. 26’ncısı düzenlenen “Vergi Haftası” kapsamında il genelinde 2013 yılında en çok gelir ve kurumlar vergisi beyan eden mükellefler için Emirgan Otel’de ödül töreni düzenlendi. Kurumlar vergisinde birinci sırayı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası T.A.Ş., 2’nci sırayı Çanakcılar Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş., 3’üncü sırayı ise Yurtbay Seramik Ticaret A.Ş. aldı. Gelir Vergisi’nin 2013 yılı rekortmeni, Fazlı Erdoğan olurken, 2’nci sırada Mustafa Çevik, üçüncü sırada Zekayi Bükrü yer aldı. Emirgan Otel’de düzenlenen ödül törenine; Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Topuz, Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca, İl Müftüsü Mürsel Öztürk, sivil toplum kuruluşu başkanları, dernek başkanları ve kurum müdürleri katıldı. Kurumlar Vergisi’nde birinci sırada yer alan Ereğli Demir Çelik Fabrikası T.A.Ş.’nin plaketini, Şirket Genel Müdürü Sedat Orhan, Vali Vekili Ahmet Mailoğlu’ndan aldı. Kurumlar Vergisi’nde 2’nci sırada yer alan Çanakcılar Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin plaketi, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından şirketin yönetim kurulu üyelerinden Sezai Çanakcı’ya verildi. Kurumlar vergisinde 3’üncü sırada yer alan Yurtbay Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin plaketi ise, Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca tarafından şirketin yönetim kurulu üyelerinden olan Ömer Yurtbay’a verildi. Gelir Vergisi’nde 1’inci sırada yer alan Fazlı Erdoğan’a birincilik plaketi, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek tarafından verildi.

KARACA: “VERGİ GELİRLERİ TAHSİLAT TUTARINA GÖRE İLİMİZ TÜRKİYE GENELİNDE 15’İNCİ SIRADA YER ALIYOR”

Kamu hizmetlerinin en önemli kaynaklarından birisinin vergi olduğunu belirten Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca, “Toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere devlet tarafından gerçekleştirilen kamu hizmetlerinin en önemli kaynağını vergi gelirleri oluşturmaktadır. Anayasamıza göre herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Etkin bir kamu mali sistemi için kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle toplanması son derece önemlidir. Vergi, esas itibariyle zorunlu bir vatandaşlık ödevi olmakla birlikte; çağdaş yönetim anlayışı ile 2005 yılında yeniden yapılanan Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükellef haklarını gözeterek, vergide gönüllü uyumu artırmak ve kaliteli hizmet sunarak vergi ve diğer gelirleri toplamayı kendisine misyon olarak benimsemiştir. Bu misyona uygun olarak, vatandaşlarımızın vergisini kolayca ödeyebilmesine yönelik önemli adımlar atılmış, bu çerçevede pek çok teknolojik imkân mükelleflerimizin hizmetine sunulmuş ve sunulmaya devam etmektedir. İlimizin vergi performansından kısaca bahsedecek olursak; 2014 yılında 2 milyar 253 milyon lira vergi geliri tahakkuk etmiş, tahsilat 1 milyar 734 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirleri tahsilatında bir önceki yıla göre yüzde 7,25 artış olmuştur. Vergi gelirleri tahsilat tutarına göre ilimiz Türkiye genelinde 15’inci sırada yer almaktadır. 26 yıldır kutladığımız Vergi Haftası ile verginin, toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla hafta başından itibaren bazı etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu yılki etkinliklerimizi ağırlıklı olarak geleceğin büyükleri olan çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik planladık. Bu kapsamda Zonguldak il genelinde toplam 79 ortaokulda yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye vergi konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları yapmaktayız. Ayrıca 6 okuldan 180 öğrenci de Vergi Dairelerimizi ziyaret etmektedir. Bu toplantı ve ziyaretler esnasında öğrencilerimize küçük hediyeler de veriyoruz. Diğer taraftan, mükellef temsilcisi konumundaki kurum ve kuruluşlara yaptığımız ziyaretlerde de verginin ülke ekonomisindeki önemi vurgulanmaktadır. Tabii ki, ziyaretlerimiz sadece mükellef temsilcileri ile sınırlı değildir. Vergi ödevlerini düzenli olarak yerine getirerek vatandaşlık görevini yapan mükelleflerimiz tespit edilerek şahsım ve ilgili Vergi Dairesi Müdürlerimiz tarafından bizzat işyerlerinde ziyaret edilmektedir. Bu vesile ile vergisini ödeyerek, yatırım ve ihracat yaparak, yeni istihdam alanları açarak, ülke ekonomisine katkı sağlayan değerli iş adamlarımızı ve mükelleflerimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

MAİLOĞLU: “VERGİ KELİMESİ BİRAZ ŞİDDET, BİRAZ ZORLA ALMAKTIR”

Vergi ile ilgili ilginç açıklamalarda ve tespitlerde bulunan Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, “Vergiyle ilgili aslında söylenecek çok söz var. Vergi kelimesi biraz şiddet, biraz zorla almaktır. Fakat günümüzde beyanı esas almış bir anlayışa ulaştık. Canı isteyenin vergi verdiği istemeyenin vermediği bir sistemi, bu ülkenin bir aydını olarak kabullenmekte şahsen güçlük çekiyorum. Çünkü vergiyi bir bıçak sırtı olarak değerlendirirsek bir tarafı vergilendirilmiş kazancın kutsal oluşu dolayısıyla tüyü bitmemiş yetimin hakkının içinde olması dolayısıyla ülkenin kalkınmasında devletin ortak giderlerinin karşılanmasında en önemli unsur olması. Öbür tarafıyla da çarçur edilmemesi ki çok önemli zira çarçur edilen her tek kuruş özel sektörün belki de onlarca istihdamının da önünü kapatmakta. Onun için de o dengenin son derece iyi kurulması lazım. Hem biz kamu görevlilerinin o vergileri çarçur etmemesinde azami dikkat etme zorunluluğumuz hem de vergiyi verme zorunda olan özel sektör mensubu insanlarımızın da tüyü bitmemiş yetimin hakkı var düşüncesini beyninin bir tarafına yerleştirmesi zorunludur. Üçüncü bir tarafı ise vergi toplamayanı, evet artık vergi dairesi çalışanlarımız çok ayrı bir noktaya geldiler sağ olsunlar ama hafızalarımızı azıcık zorladığımızda da yani ben harcayamıyorum buyurun siz harcayın diye vergisini yatırmak için gelen mükelleflerin ne kadar zorluk çekerek o parayı yatırdığı günleri de unutmadık. Onun için inşallah bundan sonraki çok daha düzgün seviyeli vergi kaçağının ve kaybının asgari düzeye indirildiği ülkemin çocukları olmanın mutluluğunu inşallah hep beraber yaşayacağız. Modern anlamda ne kadar iyi bir vergi sisteminiz olursa siz vatandaşlar bu iyi sisteme uymayı başarabilirseniz aslında o kadar bağımsızsınız o kadar gelişmişsiniz ve o kadar düzgün insanlarsınız. Kendim de dahil hep beraber ülkemizin çocukları olarak o mutlu günlere o arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmak dileğiyle umuduyla temennisiyle hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum. Fedakarlıkla kazandığı parayı devleti ve milletiyle paylaşmak için olan üstü fedakarlıklar göstermiş olan bir kısmına plaket vereceğimiz diğerlerine de sevgilerimizi saygılarımızı hep beraber sunduğumuz özel sektörümüzün değerli temsilcilerini de candan kutluyorum” diye konuştu.

AKDEMİR: “İŞADAMLARIMIZ HEM İSTİHDAM SAĞLIYOR, HEM VERGİ ÖDÜYOR”

Verginin kutsal olduğunu ifade eden ve daha önce öğretmenliği döneminde de çocuklara derslerde anlattıklarını belirten Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Eğitimde yurttaşlık bilgisi olarak ders olarak anlatıldı. Milli eğitimin genel amaçları doğrultusunda, çocuk okula adımını attığı andan itibaren hayata hazırlanıncaya kadar, bu ders adı altında veriliyor. Sonra adını değiştirdiler, vatandaşlık bilgisi dediler. Ana derslerden bir tanesiydi. Burada çocuklara vergi bilincini yani devlete olan yükümlülüklerini anlatmaya o yaşlardan itibaren başlamıştık. Derslerde farklılaştırma oldu. Umuyorum ki, öğretmenlerimiz özellikle Vergi Dairesi başladığımız 79 okulda 2 bin 500 ama biz okulda hayatını devam ettiren Zonguldak’ta 12 bin öğrenci var. 12 bin öğrenciye bu işi öğretmeye çalışıyoruz bu da çok önemli konulardan bir tanesidir. Çünkü çocuğa vatandaşlık, yurttaşlık bilgisini öğretemezsek, yaşamında zorluklar çeker. Özellikle ‘vergi kutsal’ diye adlandırılır. İşadamlarımızı da yanında istihdam ettiği çalışanlara karşı ödev ve sorumluluklarını yerine getiren işadamı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yürekten kutluyorum. Özellikle Zonguldak bu konuda, 81 ilden 15’inci sıraya girmişiz. Mükemmel bir şey, bu arada Vergi Dairesi Başkanımız ve çalışanları da gerçekten en büyük işadamından en küçük esnafımıza kadar o vergileri almakta büyük gayret gösteriyorlar, emek sarf ediyorlar, ben onları da yürekten tebrik ediyorum. Yükümlülükler yerine getiriliyor ki, sıralamada yerimizi alabiliyoruz. Ben 26’ncısını kutladığımız bu özel günü kutluyorum. Özellikle işadamlarımızı yürekten kutluyorum. Candan kutluyorum. Zonguldak gibi ekonomisi biraz geriye giden bir ilde böyle istihdam sağladıkları için böyle imkanları sağladıklar için ve devlete olan yükümlükleri yerine getirdikleri için yürekten kutlamak istiyorum. İnşallah daha ilerilere de giderek, daha iyi imkanlar yaratarak fazla çalışan sayısını katlayarak gidildiğinde daha da güzel bir Zonguldak olacağına inanıyorum hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından vergi rekortmenleri olan şirketlerin ve şahısların tanıtım filmleri izlendi. Ödül töreninin ardından kokteyl verildi.

Kurumlar Vergisi’nde ilk 10’da yer alan şirketler şöyle:

Ereğli Demir Çelik Fabrikası T.A.Ş., Çanakcılar Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yurtbay Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Devrek Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hüsyar Tekstil Pazarlama İthalat İhracat Sanayi Ticaret Ltd. Şti., Özel Ereğli Arkaz Sağlık Merkezi Ltd.Şti., Emko Fenni Malzeme Sanayi ve Ticaret A.Ş., Simgehan Müh. İnş. Taah. Pet. Ür. Nak. Mob. Camsan. Tic. Ltd. Şti., ÖZ-BAL Makine Nak. PVC Met. İnş. San. Tic. Ltd. Şti., Emniyet Gıda Ticaret Ltd. Şti.

Gelir Vergisi’nde ise ilk 10 şöyle: Fazlı Erdoğan, Mustafa Çevik, Zekayi Bükrü, Şenol Köktürk, Saniye Erdoğan, Arif Demirel, Ali İhsan Yılmaz, Gülhan Er, Şükrü Bozkurt.

Editör: Pusula Gazetesi