Zonguldak eski Belediye Başkanı İsmail Eşref, Zonguldaklıların hep gündeminde olan Fevkani Köprüsü’nün yıkılmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Eşref, köprünün çelik konstrüksiyondan yapıldığını ve bakım yapıldığı sürece hiçbir şey olmayacağını belirterek, “Turhan Demirtaş, lavuar alanını tescil istemişti. Ben de köprü için ‘tescil isteyeyim’ diyorum. Burayı Kültür Bakanlığı tescil etsin, kimse yıkamasın. Hala ‘köprü yıkılsın’ derlerse yaparım” dedi.

Bayındırlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı dönenleriyle ilgili de itiraflarda bulunan Eşref, “Benim de birkaç kabahatim var. Vilayetin yıkılması gibi… Bayındırlık Müdürüyken bazı şeyler yaptım, ama hangarları yıktığıma seviniyorum” diye konuştu.

Eşref, Pusula Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İlknur Yılmaz’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“FEVKANİ KÖPRÜSܒNÜN YIKILACAK TELAŞI BOŞUNAYDI”

“Fevkani Köprüsü, çelik konstrüksiyon. 1953 yılında Fransızlar, Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla protokol yaparak yapmışlar. Ben inşaat mühendisiyim, diploma projemde çelik yapı. Çelik yapıların ömrü betonerme yapılar gibi 40-50 yıl değil. Sınırsız, eskiyinceye kadar... Örneğin Eyfel Kulesi 125 yıllık ve hala ayakta. Şu anda depreme dayanıklı yapıların tamamı çelik konstrüksiyon yapılıyor. O nedenle de bu çelik konstrüksiyona bakıldığı sürece gider. O nedenle ben hiç kaygı duymadım. ‘Fevkani Köprüsü bir gün çöker’ diye hiç aklımdan geçmedi. Çünkü mevzunun içindeyim ve kaygım yok. O telaş da boşunaydı. Köprüde bedenimizden büyük profiller var ve yıpranmamış. Çeliğin en büyük düşmanı paslanmadır. Bunu önlediğiniz sürece ki ben de bir kez baktırabildim. Yani ‘belediyenin imkanları yok yok’ derken bazı şeyler olmuyor.”

“HALA ‘KÖPRÜ YIKILSIN’ DERLERSE, TESCİL ETTİRİRİM”

Fevkani Köprüsü’nün tescil ettirilmesiyle kimsenin yıkamayacağını belirten İsmail Eşref, “Sonuç olarak bu köprünün kalkması gerekmiyor. Hatta belki ‘faydam olsun’ diye Turhan Demirtaş tescil istemişti ve ben de ‘tescil isteyeyim’ diyorum. Burayı Kültür Bakanlığı tescil etsin, kimse yıkamasın. Hala ‘köprü yıkılsın’ derlerse yaparım. Niye yapmayayım? Ben köprüyü seviyorum. Nesi var? Bizim doğal varlıklarımız var” dedi.

“YIKIM EKİBİMİZİN BAŞI İSMET METİN’Dİ”

Bayındırlık Müdürlüğü ve Zonguldak Belediye Başkanı Dönemlerinde bazı kabahatleri olduğunu ifade ederek, özeleştiride bulunan Eşref, “Benim de birkaç kabahatim var. Vilayetin yıkılması gibi… Bayındırlık Müdürüyken bazı şeyler yaptım, ama hangarları yıktığıma seviniyorum. Adliyenin karşısında, Kapuz duraklarında lokomotif tamirhaneleri vardı. Zonguldak sanayi şehriydi. Bunları yıkmaktan rahatsızlığım yok, ama vilayet konusunda ben yetkili değildim. Sadece Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nde Şube Müdürüydüm. Galip Demirel, Valiydi ve Valilik yarışma açmış. Jüri Başkanı da Galip Demirel’di. Belediyeyle görüşmeler yapılmış ve mevcut hükümet konağının bulunduğu alana bina yapılması kararlaştırılmış. Benim önüme o imar gelip de ‘Bayındırlık Müdürü, al bunu yap’ dendiğinde uygulamak zorundaydım. O binanın yıkıldığına da üzüldüm. Bir de üzüldüğüm ve yıkılmasını istemediğimiz halde yıkılan bir yer daha var. TTK’nın eski İşçi Müdürlüğü vardı. Vali İsmet Bey, yıkım ekibimizin başıydı. ‘İsmail, şurada şu var’ derdi ve bana her gün bir yer gösterirdi. TTK Genel Müdürü, Vali Bey ve ben sürekli otururduk. Bizim Cuma toplantılarımız vardı. Şimdi yönetimlere de bunu tavsiye ediyorum. Zaman zaman milletvekillerini de davet eder, yapacaklarımızı anlatırdık. İsmet Metin Valimiz, benim hep önümü açtı. Sadece yıkım konusunda değil, çok şeyde bana yardım etti” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi