Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Orman Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, Genel Müdürlük tarafından kendi bölgelerinin de içerisinde bulunduğu 4 bölgede konuşlandırılacak helikopterler için anlaşma sağlandığını kaydetti. Gül, helikopterin saatini 7 bin 200 dolardan anlaşıldığını ve 1 Temmuz 2009 tarihinde bölgeye getirileceğini söyledi. Gül, "Küresel ısınma nedeniyle tüm ülke genelindeki orman yangınları açısından riskli ormanlar için ihtiyaca göre helikopter konuşlandırılıyor. Bizim bölgemizin de aralarında bulunduğu 4 bölge için helikopterler konusunda saati 6 bin 370 dolardan anlaşma sağlandı. Bölgemize tahsis edilecek helikopterin geçen sene de görev yapan ve büyük verim aldığımız Rus yapımı MI8 MTVA-1 modeli yada Kamov-32 modeli olacağını tahmin ediyoruz. Bu helikopterimizin 1 Temmuz´da göreve başlaması planlandı. Bu helikopterimizi orman yangınları açısından önem arz eden Karabük iline koşullandıracağız.


Genel Müdürlüğümüzden gelen talimat doğrultusunda ihtiyaç duyulan Bölge Müdürlüğümüz dışındaki yangınlara da gönderiyoruz" dedi.


HELİKOPTER KAZALARI


Son dönemlerde ülkede yaşanan helikopter kazalarının hatırlatılması üzerine Gül, alelade helikopter kiralanmadığını ve enternasyonal uçuş şartlarına uygun, uluslar arası kriterlere haiz, orman yangınlarında deneyimli personel ve orman yangınlarında gerekli performansa sahip olmasının gerektiğini ifade etti. Gül, "En riskli hava iletişim aracı helikopterlerdir. Bu nedenle bazı zorlukları ve sıkıntıları oluyor. Karadeniz Bölgesi çok dağlık ve en zorlu arazi yapılarına sahip bölgelerden biri olması


nedeniyle biz de havadan müdahale durumunda helikopteri tercih ediyoruz. Bu güne kadar bölgemize görevlendirilen helikopterlerle başarılı çalışmalar yürüttük" dedi.


Geçen yıl gelen 1998 yılı Ukrayna yapımı olan MI8 MTVA-1 model helikopter ile toplam 73 saat 46 dakikalık uçuş gerçekleştirildiğini vurgulayan Gül, toplam uçuş için ise 1 milyon 523 bin 701 TL ödendiğini söyledi. Geçen yılki helikopter ile birçok yangına büyümeden müdahale edildiğini anlatan Gül, şöyle devam etti:


"2008 yılında Bölge Müdürlüğümüze bağlı Karabük Orman İşletmesi Cemaller İlk Müdahale Ekip Merkezi´nde Karabük, Kastamonu, Bolu, Sinop, Adapazarı, Amasya, Zonguldak ve ilçelerindeki toplam 23 yangına müdahale edildi. Buralardaki yangınlara büyümeden söndürüldü. Oksijen deposu olan ormanlarımızı yanmaktan kurtardığımız gibi bunların yanmasıyla da oluşacak milyarlarca lira zararın önüne geçildi."



1 günde 5 yangın


Karabük ve Zonguldak´ta bir gün içerisinde 5 ayrı yerde yangın çıktı. Yangınlardan 4´ü söndürülürken, 1 kontrol altına alınabildi.


Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Orman Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, 22 Haziran Pazartesi günü Zonguldak Merkez´e bağlı Ebegümeci Köyü´nde, Karabük´ün Safranbolu ilçesine bağlı Harmancık Köyü ile Merkez&[#]8217;e bağlı Yukarı Kızılcaören, Mehterler ve Bürnük köylerindeki ormanlık arazilerinde yangın çıktığını söyledi.


Yangınlardan Yukarı Kızılcaören Köyü&[#]8217;ndeki yangının kontrol altına alınabildiği, diğer yangınların ise anında müdahale ile kısa sürede tamamen söndürüldüğünü kaydetti.


Gül, "Zonguldak´taki orman yangınında 4,7 ha bozuk meşelik orman alanı yandı. Karabük&[#]8217;teki yangınlarda ise çeşitli türlerdeki toplam 1.3 ha alan kül oldu. Yukarı Kızılcaören Köyü civarındaki orman yangını kontrol altına alınabildi. Diğerleri tamamen söndürüldü" dedi


Yukarı Kızılcaören Köyü ´ndeki yangına, çevresindeki kayalıklar nedeniyle etkili müdahale yapılamadığı belirtiliyor. Yayılma tehlikesi bulunmayan yangının, kontrol altında tutularak tamamen söndürülmesi planlanıyor.

Editör: Pusula Gazetesi