Zonguldak Havaalanı´nın açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirten Türk Hava Kurumu (THK) Şube Başkanı Demirel, havaalanının yolcu taşımanın ötesinde, yatırımcının gelmesi için önemli olduğunu vurguladı. Filyos Projesi ve bölgede yapılabilecek diğer yatırımların hızlandırılması için havaalanının şart olduğunu belirten Demirel; "Sadece yolcu gitsin, yolcu gelsin şeklinde düşünürsek eksik düşünürüz. Antalya, İzmir, Trabzon´a uçak seferleri gerekli. Açılması sanayi anlamında kalkınmamızı hızlandırır. Kimse karayollarında zaman kaybedeceği bir yere yatırım için gelmek istemez. Uçak inmeyen yere yatırımcı gelmez. Neden gelsin ki. Bu yüzden önce seferlerin başlaması gerekir. Bu da tek başına yetmez. Seferlerin düzenli olması gerekir. Sadece yaz aylarında çalıştırmak yeterli olmaz. Biz de bundan sonra ne olacağını merakla bekliyoruz" dedi.


&[#]8216;Gençlere Havacılığı sevdiriyoruz&[#]8217;


Türk Hava Kurumu Zonguldak Şube Başkanlığı yaşanan yönetim değişikliyle birlikte yeni bir rota ile çıktığı yolda güzel çalışmalar yapıyor. Kurban Bayramlarında deri toplayan THK, şimdilerde havacılığı sevdirme çabalarıyla dikkat çekiyor.


Birçok gencin havacılığa olan ilgisini gören THK Zonguldak Şube Başkanlığı´nca düzenlenen model uçak kurslarına 100 civarında genç katıldı. Kurumun yeni binasındaki salonunda kurum saymanı ve eğitmen Onur Naz tarafından verilen başlangıç kurslarının (Ata modeli) ardından 17 kişiye de ikinci aşama sayılan tekamül kursu verildi. Tekamül kursunu bitirenler ileri tekamül kursu ile usta birer model uçak pilotu olacaklar. THK Şube Başkanı Hüseyin Demirel´e göre bu kursların başlaması önemli bir adım ve bir çok genç bu kurslardan habersiz.


Kursların kursiyerlere getirdiği bir maliyet yok. Türkkuşu Genel Müdürlüğü tesislerinde üretilen özel model uçakların malzemeleri üç aşamada da kursiyerlere ücretsiz temin ediliyor.


Eğitmen Onur Naz ise okulları gezdiklerini belirterek kurs için her zaman hazır olduklarını ifade ederek; "Lise ve üniversite öğrencilerine anlatıyoruz. Mart ayında başladık. 15-20 kişi müracaat ettiğinde kurs açabiliyor ve Türk Kuşu Genel Müdürlüğümüzden model uçak malzemelerini istiyoruz. Müracaat için nüfus cüzdanı fotokopisi ve fotoğraf yeterli" diyor. Paraşüt, yamaç paraşütü, yelken kanat ve radyo kontrollü uçaklar için çalışması ise aralıksız devam ediyor.


Sadece Ankara, Eskişehir ve İzmir´de düzenlenen kurslara Zonguldak´tan da öğrenci göndermek isteyen şube, ilgi duyan herkesin müracaatını bekliyor.


Amaçlarının havacılığı özellikle gençlere sevdirmek ve havacılıkla tanışma fırsatı yaratmak olduğunu belirten başkan Hüseyin Demirel ise; "İmkânlar ölçüsünde gençlerimizi bu fırsatlarla tanıştırmak istiyoruz. Zonguldak bu tür etkinliklerden ne yazık ki çok uzakta. Gençlerimiz böyle bir hizmet verildiğinden haberdar değiller. Kardeşlerimiz, arkadaşlarımız gelsinler onların havacılık tutkularını yaşamalarına fırsat yaratalım" diyor.


&[#]8216;Para, Rus uçaklarına gidiyor&[#]8217;


THK olarak diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Demirel şunları söylüyor; "Havacılığı sevdirme çalışmalarımızın yanında Türk Hava Kurumu kanunlar çerçevesinde fitre - zekat ve kurban derisinden elde ettiği gelirlerin yüzde 50´sini Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma Derneği´ne veriyor. Yüzde 10´luk kısmı ise Diyanet, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay gibi kurumlara gidiyor. Diğer yüzde 40´lık kesim ise Türk Hava Kurumu´na kalıyor. Bu gelirlerden orman yangınlarını söndür-mek için uçaklar almak istiyoruz. Ormanlarımızda sürekli yangınlar oluyor. Ama kurtarma uçakları dışarıdan geliyor. Rus uçakları geliyor coğrafi şartları bilmedikleri için müdahalede yetersiz kalıyorlar. Kaynaklarımız kiralanan bu uçaklara gidiyor. Bizler neden kendi uçakla-rımızı alamayalım. Ancak açılan kampanyalara bakıyoruz. Üzülerek belirtmeliyim ki yetersiz. Devlet de uçak almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Türk Hava Kurumu olarak bunları yapmak istiyoruz"

Editör: Pusula Gazetesi