Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında geçen yıl mayıs ayında imzalanan protokol ile kentte yaban hayatı popülasyonlarının çeşitliliğine yönelik envanter çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında yaban hayvanlarının yoğun yaşadığı alanlara 90 fotokapan kuruldu. Fotokapanlarla şimdiye kadar yaban kedisi, ayı, karaca, çakal, kızıl geyik, kurt, yaban domuzu gibi hayvanlar görüntülerdi.

Şube Müdürü Sezgin Örmeci, doğadaki biyoçeşitliliğin korunmasında doğru kararlar alabilmek için yaban hayvanlarının tür, sayı, yaş ve cinciyet durumları, yavruların yaşama oranları gibi popülasyon dinamiğine ilişkin temel bilgilere ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bu bilgilerin elde edilmesi amacıyla başlatılan çalışmanın oldukça verimli sürdüğüne işaret eden Örmeci, "Fotokapanlarla yayılış gösteren büyük memeli hayvanları tespit ederken, bu hayvanların mevsimsel ve günlük aktivitelerini de belirlemeye çalışıyoruz. Ayrıca bu hayvanların hangi dönemlerde hangi alanları kullandıklarını saptıyoruz" dedi.

Çalışmanın, yaban hayatının korunması açısından önemli olduğunu belirten Örmeci, şöyle dedi:

"Çalışma, hayvanların nüfus sayımı gibi olacak. Hayvanlarda hangi fert yaşıyor, nereleri kullanıyor, davranış biçimleri nelerdir, çoğalma eğilimleri nedir bunları elde etmiş olacağız. Bizim şu ana kadar tespit ettiğimiz hayvanlar arasında dikkatimizi çeken yaban kedisi oldu. Arazide hemen kamuflaj olan, gizlenebilen bir hayvan olması sebebiyle çok görmediğimiz bir hayvan. Ama fotokapanla sayılarının oldukça fazla olduğunu tespit etmiş olduk. Bu ilgi çekici."

Editör: Pusula Gazetesi