Kamu İhale Yasası´nda yapılmak istenen düzenlemeyle TTK´nın ÇATES´e ihalesiz olarak kömür satışına engel geliyor. Buna göre ÇATES kömürü TTK kanalıyla değil ihaleyle en uygun bulduğu fiyattan ve firmadan alacak. CHP Milletvekili Koçal, Zonguldak&[#]8217;ı yakından ilgilendiren konuyla ilgili, Başbakan Erdoğan´a altı soru sordu.


CHP Milletvekili Ali Koçal Kamu İhale Kanunu´nda yapılmak istenen düzenlemeyle TTK´nın ÇATES gibi kurumlara ihalesiz kömür satmasının önüne geçileceğini belirterek tepki gösterdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis&[#]8217;e bir soru önergesi veren Koçal, bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda TTK´nın elindeki düşük kalorili kömürü satamaz duruma geleceğini söyledi.


İşte Koçal´ın açıklaması ve soru önergesi;


"Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı&[#]8217;nın 31.03.2009 tarih ve 031 sayılı "Özel İnceleme Raporu" ile: EÜAŞ Genel Müdürlüğü ile TTK Genel Müdürlüğü&[#]8217;nün ayrı tüzel kişilikleri olan iki ayrı (KİT) oldukları için EÜAŞ´a ait Zonguldak Çatalağzı Termik Elektrik Santrali&[#]8217;nin ihtiyacı olan Taşkömürü Filtrasyon ürününün ihalesiz, protokolle, doğrudan alım gibi yöntemlerle Türkiye Taş Kömürü Kurumu&[#]8217;ndan temin edilmesinin yürürlükte bulunan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu&[#]8217;na açıkça aykırılık teşkil ettiği, dolayısıyla ÇATES´in TTK dan ihalesiz ve protokolle kömür almasının mevzuata uygun olmadığı ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiği önerisi Başbakanlık makamınca 31.03.2009 tarihinde onaylanarak olur verilmiş ve böylece TTK´nın da özel sektörle birlikte ihaleye girmesi keyfiyeti ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda;


1- ÇATES 1948 yılında TTK´nın ürettiği kömürü değerlendirmek amacıyla kurulmuştur. Başbakanlık makamının kararı gereğince; TTK ihaleye girer ve girdiği ihaleleri kaybederse TTK´nın ürettiği kömürü nereye satmayı düşünüyorsunuz?


2- Hükümetin TTK´yı kapatmak veya özelleştirmek gibi bir düşüncesi varmı dır?


3- Devlet daireleri, devlet kurumlarından ihalesiz ürün alırken, TTK neden bu kapsam dışında bırakılmak istenmektedir?


4- Devlet, Et-Balık-Kurumu, Devlet Malzeme Ofisi gibi kurumlardan ihalesiz ürün almaktadır. Bundan böyle bu kurumlar da açık ihalelere mi katılacaktır?


5- Başbakanlığın oluru kapsamında; Afşin-Elbistan, Kemerköy, Tunçbilek, Orhaneli Çan gibi termik santraller kömür ihtiyacını Kamu İhale Yasası kapsamında nasıl temin edeceklerdir? TKİ buralarda ihaleye mi girecek?


6- Zonguldak TTK´nın ÇATES´e ihalesiz, mevcut protokol kapsamında kömür vermesini engelleyen Başbakanlık kararını değiştirmeyi düşünüyor musunuz?"

Editör: Pusula Gazetesi