Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı mülakat sonuçları doğrultusunda Zonguldak genelinde münhal bulunan 129 okul ve kurumdan 115’ine müdür görevlendirmesi yaptı. Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü “ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirilenlere” ait atama listesini geçtiğimi Cuma günü akşam saatlerinde internet sitesinde yayınladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Sekreteri İsmet Akyol, müdür atamalarına tepki gösterdi. Akyol, ataması yapılan 115 okul müdüründen 72’sinin Eğitim Bir-Sen üyesi olduğunu açıkladı.

Akyol, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLEN OKULLARA YENİ MÜDÜR GÖREVLENDİRMESİ YAPMAK HUKUKSUZLUKTUR”

“Bilindiği gibi 21 Ağustos 2014 tarihinde Zonguldak il ve ilçelerinde 176 okul müdüründen 69’unun yöneticilik görevine, somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan, tamamen soyut ve politik değerlendirmelerle düşük puanlar verilerek son verilmişti. Görevlerine son verilen çoğunluğu sendikamız üyesi çok sayıda okul müdürü Zonguldak İdare Mahkemesine davalar açıtılar. Açılan davalar sonucunda Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından çok sayıda yürütmeyi durdurma kararları verildi ve bu kararlar Zonguldak Valiliğine (Mili Eğitime Müdürlüğüne) tebliğ edildi. Zonguldak Valiliğinin (Milli Eğitim Müdürlüğü) yürütmenin durdurulması kararına yaptığı itirazlar ise Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından görevden alınan müdürlerle ilgili çok sayıda yürütmeyi durdurma kararı varken, yargı kararlarını uygulayıp, görevden alınan okul ve kurum müdürlerini eski görev yerlerine tekrar başlatmadan, yerlerine yeni müdür görevlendirmeleri yapmak hukuksuzluk olduğu gibi yeni kaoslara neden olacak, bozulmuş olan iş barışını ise iyice bozacaktır.”

“VALİ ALİ KABAN VE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ TURGUT ÖZBEK’İ YARGI KARARLARINA UYMAYA DAVET EDİYORUZ”

“Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Sayın Turgut Özbek’e soruyoruz: Ortada bir yargı kararı varken, yargı kararlarını yerine getirmeden, yürütmeyi durdurma kararı verilen okul müdürlerini eski görev yerlerine başlatmadan onların yerine yeni müdür görevlendirmesi yapmanın anlamı nedir? Bu telaş, acele, vurdumduymazlık, umursamazlık niye? Hukuk hepimiz için geçerli ve bağlayıcıdır. Valilik Makamının da Milli Eğitim Müdürlüğünün de yargı kararlarını yerine getirmek gibi bir zorunluluğu vardır. Bu nedenle görevlendirilmesi yapılan 115 müdürün görevlendirmesi iptal edilmeli ve biran önce yargı kararı gereği görevden alınan okul ve kurum müdürleri eski görev yerlerine görevlendirilmelidir. Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Sayın Turgut Özbek’i yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz.”

“MİLİ EĞİTİMİN ÜÇ AY ÖNCE GÖREVDEN ALDIĞI MÜDÜRLERİ ŞİMDİ YENİDEN GÖREVLENDİRMESİ BÜYÜK BİR ÇELİŞKİDİR”

“Ayrıca yeni görevlendirilen 115 müdür arasında, 21 Ağustos 2014 tarihinde 75 puanın altında puanlar verilerek yöneticilik görevlerine son verilen çok sayıda okul müdürünün olduğu görülmektedir. Bu durum Milli Eğitim Müdürlüğü açısından büyük bir çelişkidir. Milli Eğitim Müdürlüğü somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan görevden aldığı yöneticilerin bir kısmını aradan üç ay geçtikten sonra başka okullara görevlendirirken, boşalan bu merkezi okullara ise mülakatta yüksek puan verilen yandaş sendika üyesi müdürleri görevlendirmiştir. Diğer taraftan yeni görevlendirilen 115 okul ve kurum müdürünün büyük bir çoğunluğu çok önceden yandaş sendika tarafından yapılan ‘planlama’ doğrultusunda okul ve kurumlara görevlendirildiler. Kimin nereye görevlendirileceği yandaş sendika tarafından Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı mülakat öncesinde ‘ayarlanmıştı’ ve birkaç istisna dışında ‘beklenen sonuç’ ilan edilmiş oldu.”

“115 MÜDÜRÜN 72’Sİ EĞİTİM BİR-SEN ÜYESİ”

“Öncelikle belirtmek isteriz ki, görevlendirilen 115 müdürden bir kısmının; eğilmeden, bükülmeden emek ve çabalarıyla, alın terleriyle bu görevlendirmeyi hak ettiklerini belirtmek isteriz. Ancak 115 kişilik listenin tamamına bakıldığında büyük bir çoğunluğunun yandaş sendika tarafından mülakat öncesinde yapılan “planlama” doğrultusunda şekillendiği net bir şekilde görülmektedir. Zonguldak genelinde görevlendirilen 115 müdürün 72’si Eğitim Bir-Sen, 27’si Türk Eğitim-Sen, 6’sı Eğitim-Sen, 2’si Aktif Eğitim-Sen, 1’i Mesleki ve Teknik Eğitim Sendikası’na (METESEN), 7’si ise hiçbir sendikaya üye değildir. Görevlendirilen müdürlerin yüzde 62,60’sı Eğitim Bir-Sen üyesidir.”

“EĞİTİM BİR-SEN BAŞKAN VE TEMSİLCİLERİNİN MÜDÜR YAPILMASI KADROLAŞMANIN GELDİĞİ YERİ GÖSTERİYOR”

“Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Saadettin Dede, Eğitim Bir-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmail Kırmızı, Eğitim Bir-Sen Kozlu Temsilcisi Tuncay Korku, Eğitim Bir-Sen Çaycuma eski Temsilcisi İhsan Günay’ın da aralarında bulunduğu birçok Eğitim Bir-Sen eski-yeni yönetim kurulu üyelerinin müdür olarak görevlendirilmesi kadrolaşmada hiçbir sınır tanınmadığını gözler önüne sermektedir. Açıklanan sonuçlar müdür görevlendirmelerinin yöneticilik başarılarına göre değil, siyasi referanslara göre yapıldığını net olarak göstermektedir.”

“ZONGULDAK ve İLÇELERİNDE MÜDÜR YARDIMCILIĞI GÖREVLENDİRMELERİ HANGİ GEREKÇEYLE YAPILMIYOR?”

Diğer taraftan ilgili yönetmelik doğrultusunda okul müdürlerinin teklifine rağmen Eğitim Bir Sen dışında sendikalara üye müdür yardımcılığı görevlendirmeleri aradan iki ay geçmesine rağmen henüz yapılmamıştır. Zonguldak il ve ilçelerinde çok sayıda okulun müdür yardımcılıkları için yazışmalar iki ay öncesinde yapılmasına rağmen Eğitim Bir Sen dışındaki sendikalara üye müdür yardımcılarının görevlendirmelerin yapılmamasının sebebi Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından izah edilmek durumundadır. Eğitim Sen olarak, sürecinin yakından takipçisi olacağımızı ve kadrolaşmaya karşı her türlü hukuksal ve örgütsel mücadeleyi yürüteceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi