Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ve bazı eski encümen üyeleri, imar tadilatı yaparak görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Alınan bilgiye göre, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının 9 Mayıs 2003 tarihli iddianamesi doğrultusunda, Kozlu Belediyesinin, 2002´de alınan meclis kararıyla zarara uğratıldığı gerekçesiyle kamu adına Zonguldak 2. Asliye Ceza Mahkemesine açtığı dava sonuçlandı.
İddianameye göre, Belediye Meclisinin Fatih Mahallesi´nde imar tadilatı yaparak yeşil alan olarak belirlediği arsa, bir süre sonra sahibi Mehmet Bilgin tarafından talep üzerine bir şirkete 35 bin lira karşılığında satıldı. Şirketin arsayı satın almasından 20 gün sonra Belediye Meclisi, söz konusu taşınmazın kamulaştırılmasına karar verdi. Bunun üzerine ilgili şirket belediyeye müracaat ederek kendi arsasının kamulaştırılmasına karşılık belediyeye ait belde merkezinde bulunan yüzde 100 inşaat alanı 541.68 metrekarelik arsayı talep etti. Bir süre sonra oluşturulan takdir komisyonu, şirketin 35 bin liraya satın aldığı arazinin fiyatını, 167 bin 136 lira olarak belirledi. Belediyeyle takas edilmesi talep edilen arsaya da 150 bin lira bedel biçildi.
Takdir komisyonunun raporu doğrultusunda belediye, kamulaştırma bedeli olarak ilgili şirkete arsasını değişim yoluyla verdi. Bunun hemen ardından da şirkete devrettiği söz konusu arsada imar tadilatı yaparak 3 katlı inşaat ruhsatını 5 kata çıkardı.
Savcılık, alınan kararlarla ilgili şirkete fahiş miktarda haksız kazanç temin edildiği, buna karşılık Kozlu Belediyesinin aynı miktarda zarara uğratıldığı gerekçesiyle Belediye Başkanı Bektaş, dönemin encümen üyeleri ve şirketin sahibi Şahin Yalçın´ın cezalandırılmasını talep etti.
Kamulaştırılan arazinin sahibi Mehmet Bilgin´in ifadesinde, gerçekte söz konusu taşınmazının 1000 lira bile edeceğini düşünmediğini, bu nedenle 35 bin liraya iyi sattığını düşündüğünü belirttiği öğrenildi.
Belediye Başkanı Ali Bektaş´ın, duruşmadaki savunmasında, kamulaştırma işlemi sırasında tüm yasal prosedürü uyguladıklarını belirterek, ´´Takdir kıymet komisyonu oluşturup arsanın değerini tespit ettik. Yapılan işlemlerde imzam bulunmuyor. Gerekli olan gözetim görevini takip ettim. Suçlamalar asılsızdır´´ dediği belirtildi.
Mahkeme, 9 Haziranda gerçekleştirilen karar duruşmasında sanıklar Belediye Başkanı Ali Bektaş, dönemin encümen üyeleri Seyfettin Ceylan, Necmi Uludüz, Hasibe Özgümüş, Murat Külekçi, Mevlüt Bozacıoğlu, Semiha Yazıcı ile şirketin sahibi Şahin Yalçın´ı, görevi kötüye kullanma ile bu suça iştirak ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanıkların cezalarının infazı tamamlanıncaya kadar atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılmalarını da içeren Türk Ceza Kanununu 53/1 a-b-d-e maddesinde belirtilen haklardan yoksun bırakılmalarına da karar verildi.
Editör: Pusula Gazetesi