Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesi Kemerler Mahallesi´ndeki 200 yıllık Çay Camii, çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Yerleşim bölgesinin en eski tarihi eseri olan camide özellikle yağışlı havalarda çatısından içeriye kar ve yağmur suyunun akması nedeniyle, cami cemaati akan kısımlara su kovaları yerleştirerek ibadetlerini yapmaya çalışıyor.

Yıllardır camilerine yenileme yapılması için beklediklerini ifade eden köy muhtarı Recep Kara, "En son basın mensuplarının sayesinde 2009 yılında dile getirdiğimiz camimizin durumuna Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yetkililer geldiler keşifleri yapıldı ve 2011 yılında yenileme çalışmalarına başlanacağı sözü vermelerine rağmen o günden bu güne kadar bir daha hiçbir yetkili gelmedi. Camide ibadetlerimizi özellikle kışın yağan yağmur ve kar suyunun içerisinde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizler köy halkı ve yardımsever iş adamlarımızdan camimizin yenilenmesi için yardım talebinde bulunduk. Herkes ´tamam´ dedi ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü ´bir çivi dahi çakamazsınız´ diyerek yapacağımız tadilata karşı çıktı. Buradan vakıf yetkililerine ve Zonguldak milletvekillerimize sesleniyoruz. Yerleşim bölgemizin tek tarihi eseri olan bu ibadethanemizi kurtaralım ya gelin yenileyin ya da bize bırakın biz yenileyelim" diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kastamonu Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ise, yaptığı açıklamada, caminin gözardı edilmediğini ifade etti. Caminin restorasyonu ile ilgili projenin hazırlandığını ifade eden Yücebıyık, "Burası zaten bizim kayıtlarımızda var olan bir şey. Vakıf eseri. Projesini yaptırdık, projeyi yaptırmak demek o işe el atmak demek. Gözardı edilmiş bir olay değil. Restorasyon projesi anıtlar kurulundan geçildi. Bunlara müdahale yaparken Anıtlar Kurulu´nun izni gerekir. Vakıfların da olsa, özel mülkiyette olsa anıtlardan onay almak gerekir. Projesini hazırladık. İleriye dönük yapmak üzere planladık. Vakıflar olarak kendi çarkımızı kendimiz döndürüyoruz. Planlama içerisindeyiz. Bu her türlü eseri bir anda yapmak mümkün değil. Önümüzdeki yıl yapacağız. Yerinde ben de inceleyeceğim. Bizim programımız dahilinde yapılacak" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi