Ödül törenine, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Gençlik Kurulu Genel Başkanı Fatih Uysan, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Ardından, "Küresel Çağda Yeni Bir Hilful Fudul" isimli sinevizyon gösterimi sunuldu. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan yaptığı konuşmada, diplomalı işsizler ve mesleksiz insanların yoğun olarak yaşadığı bir toplumun küresel rekabette ayakta kalmasının mümkün gözükmediğini söyledi. Eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkelerin gelecekte en büyük avantajı sağlayacak olanlar olduğunu belirten Vardan, şöyle konuştu: "Dünya, her geçen gün büyük bir hızla artan ülke toplumu ve bilgi ekonomisine doğru ilerlemektedir ve bir dönüşüm göstermektedir. Şüphesiz biz iş dünyasının temsilcileri olarak bu dönüşümü en yakından hissedenlerdeniz. Baş döndürücü nitelikteki bu dönüşüm süreci yaşadığımız bilimsel ve teknolojik ilerlemeler yeni şartlara ayak uydurabilmeyi ve öne çıkan değerlere erişebilmeyi hepimiz açısından zorunlu kılmaktadır."


Vardan, günümüzde bilgi toplumu vasfını taşımak bilim ve teknolojideki insanların yarar sağlayabileceği bir mertebeye ulaştırmak ve bu gelişmeleri de toplumsal faydaya dönüştürmekten geçtiğini söyledi. Bizim gençlerimizin geleceğe umutlar taşıyan değişimlerin mimarları olacağını anlatan Vardan, şunları söyledi: "Bilgi toplumlarında bizzat bilginin kendisi en önemli aktör olmuştur. Dünya geneline baktığımız zaman eğitim düzeyi yüksek, gelir düzeyi yüksek. Düşük insan görmek çok. Bu seviyede gelişmiş ülkelerde ise bilhassa bu düzeydeki insanları görmek zor. Özellikle eğitim seviyesi yüksek ülkelerin üretim seviyeleri de yüksek olmaktadır. Eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkeler gelecekte en büyük avantajı sağlayacak olanlardır."



Özel sektörün de eğitime kaynak ayırması talebi


MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, ülkede kamunun eğitime ayırdığı kaynaklar kadar özel sektör kesiminin de bu alana kaynak aktarmasını istedi. Özel sektörün eğitime kaynak aktarabilmesi yolunun açılmasının herkes için önemli olduğunu vurgulayan Vardan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkeler eğitim programlarını 21. yüzyılın sunduğu yeni teknikler ve iş olanaklarına paralel yeniden organize etmelidir. Diplomalı işsizler ve mesleksiz insanların yoğun olarak yaşadığı bir toplumun küresel rekabette ayakta kalması mümkün gözükmemektedir. Bu bağlamda yıllardır dile getirmeye çalıştığımız mesleki eğitimin önemini iyice hissettirmeye başlamış, iş dünyasının ihtiyacını karşılayacak kalifiye elemanlar mumla arıyor olmuştur. Küresel rekabet düşünüldüğünde eğitim alanındaki değişimi sürekli kılmak ve eğitim olanaklarına eşit şartlarda erişim sağlamak, üretkenlik ve adalet açısından kilit rol oynamaktadır. Ülkemizde kamunun eğitime ayırdığı kaynaklar kadar özel sektör kesiminin de kaynaklarını bu alana aktarması ve bunun yolunun açılması hepimize önemli bir yol açacaktır."


Vardan, gençliğin hızla dönüşüm gösteren toplumsal yapı içinde okullarında etik eğitimden katiyetle geri kalmaması, hayata bu değerlere sahip olarak hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Kdz. Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü´ne bağlı 25, Alaplı Milli Eğitim Müdürlüğü´ne bağlı 7 adet lise ve dengi olmak üzere toplam 32 okulda ilk üç dereceye giren 96 öğrenciye elde etmiş oldukları başarıdan dolayı ödül verildi.


Bedelli askerlikten istifade edilebilir

Ödül töreninin ardından üye bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda soruları cevaplayan Vardan, milyonlarca kişinin bedelli askerlikten istifade edebileceğini belirterek kararın Genel Kurmay ve hükümetin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bizim bileceğimiz bir karar değil. Böyle bir kaynak var, böyle bir imkanı kullanmak isteyen milyonlarca kişi var. Genel Kurmay veya hükümet bunun gerekli olduğuna karar verir yapar. Burada böyle bir imkan olduğunu biz söylüyoruz. Böyle bir imkanın olduğunu söylemeye çalışıyoruz. Milyonlarca kişi bu konudan istifade edebilir. Bu da ülkemizin bugünkü kriz ortamında bir şeyler sağlayabilir. Eğer bu imkan hakikaten diğer başka koşullar ile değerlendirme imkanı oluşturursa o zaman ne ala. Yok başka sebeplerden bu yapılamıyorsa bu bizim verebileceğimiz bir karar değil. Onu Genel Kurmay veya hükümetimiz oturacaklar, bakacaklar, karar verecekler."
Editör: Pusula Gazetesi