Son günlerde yaşanan maden kazalarının ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından &[#]8220;Ocak Tahliye Tatbikatı&[#]8221; düzenlendi. TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü&[#]8217;nde gerçekleştirilen tatbikata, 600 maden işçisi katıldı. Senaryo gereği ocak içinde çalışan 600 işçiye grizu ve yangın alarmı verildi. Alarmın ardından ambulanslar hemen ocak girişine geldi. TTK tahlisiye ekibi de anında ocağa gönderildi.
MASKELER 30 DAKİKA HAYAT VERİYOR
Alarmın ardından işçiler hemen kendilerine dağıtılan oksijen ferdi kurtarıcı maskeleri takarak çıkışa doğru koştu. Ocağın içinden asansörlere bindirilen işçilerin tamamı yaklaşık 1 saat içerisinde tahliye edildi. Maskelerin içinde bulunan havanın 30 dakika boyunca işçileri hayatta tuttuğu öğrenildi. Ocağın en son noktasında bulunan işçiler için ise, maske istasyonları oluşturuldu. Bu işçiler, istasyonlar sayesinde maskelerini değiştirerek ikinci bir maske ile yeryüzüne çıkmayı başardı.
İKİ İŞÇİ GERÇEKTEN BAYILDI
Öte yandan, tahliye sırasında maske takarak dışarıya çıkan maden işçilerinden Çetin Akkanat ve Celal Alkan gerçekten bayıldı. Bir anda yere yığılan işçilere tatbikat için hazır bekletilen sağlık görevlileri müdahale etti. Ambulansa bindirilen iki işçi hastaneye sevk edildi.
&[#]8220;GAZLI ORTAMDAN SENİ TAMAMEN ÇIKARTIYOR&[#]8221;
Tatbikata katılan emniyet servisi işçilerinden Mustafa Kızıl, &[#]8220;Biz 15 senedir ilk defa tatbikat yapıyoruz. Gerçeğini aratmadı. Oksijen maskelerinin kurslarını aldık ve ilk defa denedik. Faydası gazlı ortamdan senin çıkmanı sağlıyor. En az 25 dakika deniyor&[#]8221; dedi.
Maskenin hayat kurtardığını ifade eden işçilerden Erol Şekerci, &[#]8220;Normal işçilerimize devam ediyorduk. Gelen haberle beraber maskelerimizi takarak en hızlı şekilde yeryüzüne çıktık&[#]8221; diye konuştu.
&[#]8220;BUNDAN SONRAKİ TALEBİMİZ BİR SAATLİK MASKE OLACAK&[#]8221;
Tatbikatı değerlendiren TTK İş Sağlığı Başmühendisi Burhan Arık ise, &[#]8220;Çıkışta arkadaşlar ile tek tek konuşup bu olayı, yaşanan olumsuzları rapor edeceğiz. Bundan sonraki tatbikatlara daha iyi hazırlıklarla en iyisini yapmak için çalışacağız&[#]8221; şeklinde konuştu.
İki işçinin bayılmasıyla ilgili konuşan Arık, &[#]8220;Bunlar her zaman olabilecek şeyler. Burada gördük ki, tatbikatta da olabilecek. Kullanırken heyecan olabilir, psikolojik olabilir. Tüpün içinden hava alıyorsun, yetersiz olabilir. Doktorlar ile konuşup birlikte tıbbi olarak da araştırma yapılacaktır. Süresi 30 dakika, uzak yerlerden gelen işçiler için maske değiştirme istasyonları yaptık. 255 kişi maske değiştirip ikinci maske ile yeryüzüne çıktı. Bundan sonraki taleplerimiz bir saat süresi olan maske olacak&[#]8221; şeklinde konuştu.
&[#]8220;KOŞTURMA SIRASINDA İNSAN SOMA&[#]8217;YI, ERMENEK&[#]8217;İ DÜŞÜNÜYOR&[#]8221;
30 yıllık madenci olan Necdet Kibar Çebi ise, &[#]8220;Tatbikatta olsa Allah bunu kimseye yaşatmasın, Koşturma esnasında insan ailesini, Ermenek&[#]8217;i, Soma&[#]8217;yı düşünüyor. Bir an evvel aydınlığı görmek arzu ettiğimiz şeydi. En uzak noktadan gelen benim. Ne yaşayabilirim diye denedim, içimden farklı duygular geçti. Madencilik zor meslek... Allah kimseye de bu acıyı yaşatmasın&[#]8221; dedi.
Tatbikat sırasında asılan &[#]8220;Kalbimiz Ermenek&[#]8217;te&[#]8221; pankartı dikkat çekti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da tatbikatı takip etti.
Editör: Pusula Gazetesi