Yazarımız Ali Kaya’nın “Karasevdam Karaelmas” ve “Yansı-Öyküler” kitaplarından sonra üçüncü kitabı, “Zonguldak’ta Elektriğin Tarihi-Kömürün Karasında Şerarenin İzleri” çıktı.

Kitap, ilk kez 8-16 Kasım 2014 tarihleri arasındaki TÜYAP İstanbul 33’üncü Uluslararası Kitap Fuarı’nda okurlarla buluşacak.

Ali Kaya, kitaplarını 9 Kasım 2014 Pazar günü 15.00-19.00 saatleri arası Karina Yayınları’nın 10 numaralı salon 301/B standında imzalayacak.

İstanbul´da yaşayan Zonguldaklıların Ali Kaya ve diğer Zonguldaklı yazarların kitaplarına ilgi göstermeleri bekleniyor...

Yazar Ali Kaya, kitabın tanıtım bölümünde şunları söyledi:

“Kitap, Zonguldak’ta elektrik, elektronik ve amatör telsizciliğin tarihini anlatıyor. ‘Zonguldak’ta Elektriğin Tarihi’, sadece bir yerel tarih çalışması değil. Sadece, Türkiye’nin sanayileşmesi için gerekli olan kömür ve elektriği üreten Zonguldak’ın öyküsü de değildir. 1948 yılında Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), 1952 yılında Zonguldak-İstanbul, ilk bağlaşımlı enerji nakil hattı olmasıyla, 1924 yılında, ön kapakta resmini gördüğünüz, cumhuriyet döneminin ilk termik santralinin kurulmasıyla,1924-1930 arası ülke karanlıktayken, 12 termik santrale sahip olmasıyla, Türkiye’nin ilk sanayi bölgesi olarak, elektrikçilik dahil bir dizi mesleğin gelişmesine ve bunun ülkenin diğer bölgelerine de yansımasıyla, Türkiye’nin sanayileşme tarihinin de bir parçasıdır. Belediye santralinin kurulduğu 1927 yılından, elektik dağıtım işlerinin Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredildiği 1982 arası, 55 yıllık, Zonguldak Belediyesi tarhının de parçasıdır. Bu kitabı yazarken, sadece kuru bilgilerle yetinmeyip, okuru sıkmamaya çalıştım. Elektriğin tarihini anlatırken, o sürecin toplumsal arka panoramasını da yansıtmaya çalıştım. Kitapta elektrik ve elektronik mesleklerinin ustaları ile söyleşiler yaptım. Hatta yemeğin tuzu-biberi niyetine biraz mizah bile kattım. Derler ya: ‘Kuzguna yavrusu Kaz görünürmüş.’ Ben yaptığım işi beğendim. Dilerim siz de beğenirsiniz.”

Editör: Pusula Gazetesi