Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi&[#]8217;nce düzenlenen &[#]8220;Batı Karadeniz Enerji Forumu&[#]8221;, Zonguldak Öğretmenevi&[#]8217;nde 2 oturumla gerçekleştirildi. Foruma izleyici olarak, TMMOB&[#]8217;a bağlı odaların temsilcileri, yerel yönetimlerin temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Çevre Platformu üyeleri, sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

BEÜ Enerji Uygulamaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. İhsan Toroğlu&[#]8217;nun yönettiği 1&[#]8217;inci Oturum, BEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü&[#]8217;nden Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım ile başladı. Yıldırım, Zonguldak&[#]8217;ta ciddi bir çevre kirliliği olduğunu, yaptıkları araştırmalarda bunun kaynağı olarak öncelikle ÇATES, daha sonra evsel ısınma ve ardından Eren Enerji santrallerini tespit ettiklerini, Zonguldak&[#]8217;taki denizlerin ağır metal kirliliği açısından da ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

Daha sonra EMO Kocaeli Şubesi 7&[#]8217;nci Dönem Yönetim Kurulu Başkanı H. Avni Haznedaroğlu, ülkenin elektrik enerjisi ile tanışma ve sonraki süreçleri anlattığı konuşmasında, son dönemlerde yerli kaynaklardan ve yenilenebilir enerjiden hızla uzaklaşıldığını söyleyerek toplumsal yararı ön planda tutan bir merkezi planlama ve doğayı tahrip etmeyen toplumla barışık enerji kaynaklarına yönelik bir enerji politikası izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Üçüncü panelist olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise, termik santrallerin tam bir doğa ve yaşam düşmanı olduğu söyledi. Karababa, vatandaşların temiz bir havada yaşamasının anayasal bir hak olduğunu belirterek, &[#]8220;Kısa bir zaman önce Çatalağzı ve çevresini inceleme şansım oldu. Burada açıklıkla söylüyorum ki, Çatalağzı&[#]8217;nda anayasal suç işleniyor&[#]8221; dedi.

Birinci oturumun son panelisti Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürlüğü Çevre Mühendisi Tuğba İlban ise, eski ve yeni termik santrallerin emisyonlarına ilişkin mevzuat farklılıkları üzerinde durdu.

EMO Zonguldak İl Temsilcisi Bülent Özgümüş&[#]8217;ün 2&[#]8217;nci Oturumu yönettiği panelin ilk konuşmasını ÇATES İşletme Müdürü Harun Sarı gerçekleştirdi. Sarı, ÇATES&[#]8217;in ana kirletici olduğu yönündeki bulguların nasıl elde edildiğini bilmediğini; ancak kendi verilerinin ÇATES&[#]8217;in limit değerler altında üretim yaptığını gösterdiğini söyledi.

Belgesel Yönetmeni Metin Kaya&[#]8217;nın bölgede çektiği ve yöre insanının termik santrallerden gördükleri zararları anlattığı belgesel gösteriminin ardından üçüncü panelist Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkezi 42&[#]8217;nci Dönem Yönetim Kurulu Yazmanı Erdal Apaçık, nükleer santraller üzerine bilgi verdi. Nükleer santrallerin, ne ekonomik akla ne çevre sağlığına ne de başka bir hesaba sığmadığını dile getirdi.

Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ise, nükleerin de termik santrallerin de hem çevre düşmanı hem de modası geçmiş biçimler olduğunu söylediği konuşmasında; eşitlik, özgürlük, barış ve yerel istihdam için yenilenebilir enerjinin yaşamsal önemde olduğunu gösteren bir sunum gerçekleştirdi.

Son olarak Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, HEMA Holding&[#]8217;in Amasra&[#]8217;ya kurmayı planladığı santral sürecini ve verilen mücadeleyi anlattı.

Son bölümde EMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fidan başkanlığında katılan herkesin fikrini söylediği forum bölümünün ardından kapanış konuşması gerçekleştirildi.
Editör: Pusula Gazetesi