Panele, Vali Erdal Ata, Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, öğrenciler ve davetliler katıldı. Panelde konuşma yapan Vali Erdal Ata, kentin çevre sorunları ile gili bilgi verirken&[#]8220;Çocuklarımıza çevre bilincini aşılayarak, yaşadığımız bölgeyi temiz tutarak, doğal kaynakları bilinçli kullanarak, dünyamızın olumsuz çevre faktörlerinden en az şekilde etkilenmesini sağlamalıyız. Ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü en gelişmiş bölgelerden birisi, Zonguldak kömür havzasıdır. Kömür üretimi doğal olarak, çevresel değerler üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Kömür üretimi, demir çelik ve termik santral faaliyetleri de, ilimizde zaman zaman hava kirliliği oluşturan sektörler arasında yer almaktadır. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği ise özellikle kış aylarında ilimizde ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bununla birlikte hava kirliliğinin yanı sıra hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kaynakların akılcı ve dengeli kullanılmaması sonucu günümüzde insanlığın su gereksiniminin karşılanmasında da sıkıntılar baş göstermektedir. Çevrenin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi tüm canlılar için yaşam kaynaklarının gözetilmesi bizlerin ve çocuklarımızın geleceği için vazgeçilmesi bir unsur olarak algılanmalı ve çevrenin korunması için birey olarak el ele vererek kamuoyunda çevre bilincinin oluşmasına katkıda bulunmalıyız. Gelecek kuşaklara yaşanabilir, sağlıklı ve temiz bir dünya bırakmak bizlerin ortak sorumluluğudur&[#]8221; dedi.
Belediye Başkanı İsmail Eşref&[#]8217;de kentin sorunlarını çözmeye başladıklarını kaydetti. Çevre sorunlarının çözümünde tüm kent sakinlerinin destek vermesini isteyen Eşerf, &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın çevre sorunlarını adım adım çözmeye başladık. Zonguldak&[#]8217;ta kanalizasyon ve çöp sorunun çözülmesi gerekiyordu ve bu sorunların bir kısmı çözüldü. Bu sorunlarımıza hep birlikte çözüm bulmalıyız. En yakın zamanda Zonguldak kanalizasyon inşaatı başlatılacak. Haziran ayının sonuna doğru kanalizasyon projesini başlatacağız. Bazı bölgelerimizde atıklar derelerimize ve denizlerimize akıyor. Bizim limanımız lağım gibi ve çok kötü bir görüntü oluşuyor. Bizler herkese temiz bir şehir bırakmak istiyoruz. Temiz bir deniz görmek istiyoruz ve bunun içinde bu projemizi gerçekleştireceğiz&[#]8221; diye konuştu. Daha sonra konuşma yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, dengeli, sağlıklı ve yüksek yaşam kalitesi temelini, çevre sorunlarına sağlıklı ve etkili çözümler getirebilmenin oluşturduğunu kaydetti. Çevre sorunlarının toplumun sağlığını ve huzurunu da doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Uzun, konuşmasını şöyle tamamladı:
&[#]8220;Çevre sorunları en aza indirgenmiş toplum aynı zamanda, sağlıklı düzenli ve huzurlu bir toplumdur. Yeryüzündeki yaşam, birbiri ile iç içe geçmiş parçalardan oluşan büyük bir sistemin ürünüdür. Bu nedenle kendi yaşamımıza olduğu kadar doğadaki tüm yaşama saygı duyulmalıdır. Yaşamın sürdürülebilmesi insanın başkaları ile ve doğayla uyum içinde yaşaması gerektiğini kabul etmesine bağlıdır. Yaşama saygı duymanın yanı sıra sevgiyi paylaşmak ve çoğaltmak sürdürülebilir yaşamda temel felsefe olmalıdır.&[#]8221;
Konuşmaların ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Evren, TBMM Hatay Milletvekili Çevre Komisyon Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Selma Çelikyay, TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk ve Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı&[#]8217;nın konuşmacı olarak katıldığı &[#]8220;Kömür Havzası Zonguldak&[#]8217;ta Atık Sorunu ve Çözümü&[#]8221; konulu panel düzenlendi.
Editör: Pusula Gazetesi