Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, “Torba Yasa” sonrası yaşadıkları sorunları dile getirirken, işten çıkardıkları 130 çalışanının yasal hakları kapsamında kıdem tazminatlarını, ihbar tazminatlarını ve izinlerini 10 gün sonra ödeyeceklerini söyledi.

Yeni Torba Yasa’yla maliyetlerinin yüzde 70 artacağını ifade eden Günay, siyasilere de göndermede bulundu. Gülay, “Buradaki üreticilerin hemen hemen hepsi 2 seneden beri iflasın eşiğinde. Dünyada kömür fiyatları düştü. İster iktidar, isterse muhalefet partisi olsun kimse sahip çıkmıyor. Herkes, ‘ben bir daha nasıl milletvekili olurum?’ diye hesap yapıyor” dedi.

Günay; çalışanların işverenden, işverenlerin de çalışanlarından memnun olduğunu ifade ederek, üretime devam edebilmek için yapılması gerekenleri şu şekilde dile getirdi:

“BİZ ‘ÇALIŞANLARIMIZA AZ PARA VERELİM’ DEMİYORUZ”

“Dünyada kömür fiyatları hep düştü. Örnek; bundan 3 sene önce Ereğli Demir Çelik Fabrikası’na 215 Dolar’a verdiğimiz kömürü şu anda 100 Dolar’a alıyorlar. 2 sene Eren Enerji’ye 83 Dolar’a verdiğimiz kömürü şimdi 68 Dolar’a alıyor. Kömür fiyatları, Dolar bazında yüzde 100’ün üzerinde fiyatlar geri geldi. Birde bunun yanında son çıkan Torba Yasa’da 45 saat olan çalışma süresini 36 saate indirdi. Bu da ‘kömür üretiminde düşüş’ demektir. Kendimizden örnek verirsek; 100 işçiyle ayda 4 bin ton kömür üretiyoruz. Şimdi 100 çalışanımızla 3 bin ton kömür üreteceğiz. Bir de biz küçük işletmeyiz. İşe başlamak için gidilen yer yarım saat sürüyor. Büyük işletmelerde bu bir saati geçer. Zaman küçültülüyor. Bizde çalışan arkadaşların hepsi 10 senenin üzerinde çalışanlardır. Bunların yıllık izinleri 22 gündür. Bunlara da 4 gün arttırıldı ve bu da üretimi aşağıya düşürüyor. Kömür fiyatları da çok düşük, dip yapmış durumda. Biz ‘çalışanlarımıza az para verelim’ demiyoruz. ‘Çok çalışsınlar’ da demiyoruz. Bu şartlarda bu kömürü ürettiğimizde, maliyetimiz yüzde 70 civarında oluyor. Yani bize yüzde 70 bir külfet getiriyor.”

“KÖMÜRÜ TTK ALSIN”

“Bizim devletimizden isteğimiz, ton başına ödediğimiz 30 TL rödevansı almasın. Yeraltında çalışan arkadaşlarımıza ödediğimiz sigorta primlerini yüzde 5’e indirsin. Maaşlar kalsın, ama devlet bunları yapsın. Türkiye’nin kömür başkenti olan Zonguldak’ta yeraltı madenlerinde çalışan yaklaşık 10 bin insan var. Bu 10 bin insanın ürettiği kömürleri mal ettiği fiyatın yüzde 50’siyle bizim kömürümüzü alsın. TTK, kömürü tüvenan olarak 480 liraya mal ediyor. Bizim kömürümüzü 240 liraya alsın. Kalori bazında alsın ve devletimizde zarar etmesin. Soma Madencilik, İmbat Madencilik nasıl yapıyorlarsa, biz de aynı şekilde ürettiğimiz kömürü Türkiye Taşkömürü Kurumu alsın.”

“KAÇAK KÖMÜR ÜRETENLER ÇOĞALACAK”

“Biz devletimizi seviyoruz. Devletimizin almış olduğu kararları, kanunla aldılar ve yine bu kararları ancak kanunla bozarlar. Eğer bunlar olmayacak olursa, kaçak kömür üretenler çoğalacaktır. Sigortasız çalıştırılanlar çoğalacaktır. İş kazaları çoğalacak, Zonguldak’tan asgari 30 bin kişi göç edecektir. Bundan bir yıl önce Zonguldak’tan Soma’ya giden 3 binin üzerinde insan oldu ve bakkal satışı düştü. Fırının ekmek satışı düştü. Birçok ev boş kaldı. Okullarda öğrenci sayıları azaldı. Zonguldak’ta yaşayan herkes bu göçten etkilenecektir.”

“ÜLKEMİZ KAYBEDECEK”

“Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan işçi, memur yaklaşık 12 bin kişi çalışır. Yıllık üretimleri yaklaşık bir milyon 300 bin tondur. Rödevanslı sahalarda 4 bin 500 kişi çalışır. Üretilen yaklaşık bir milyon tondur. Bu bir milyon tonluk kömür dışarıdan ithal edilecek ve ülkemiz kaybedecek. Burada işverenler çalışanlarından memnun, çalışanlar da işverenlerinden memnundur. İşverenlerin kömürlerini normal fiyatlardan satmaları mümkün değildir. 3 ay içerisinde de bu söylediklerimin tamamı gerçekleşir.”

“SOMA’DA ÜCRETLER DAHA YÜKSEK”

“Soma’da linyit kömürün kalınlığı yaklaşık 3 metre. Oradaki çalışan arkadaşlar ürettiği kömürü satma problemi yok. Kazıyor ve enerji santralleriyle, devlete veriyor. O nedenle oradaki ücretler buradan daha yüksek. Buradaki ücretler ile oradaki ücretler arasında 400 lira fark var.”

“SÖZLEŞMELER BU YILIN SONUNDA BİTİYOR”

“10 gün sonra çalışanlarımıza yasal haklarımızı ödeyeceğiz. Kıdem tazminatlarını, ihbar tazminatlarını ve izinlerini ödeyeceğiz. Birde onlara iş aramaları için 8 haftalık süre tutarında her gün onlara 2 saat izin vereceğiz. 22 sahanın da sözleşmesi bu senenin sonunda sona eriyor.”

“HERKES ‘BİR DAHA NASIL MİLLETVEKİLİ OLURUM?’ DERDİNDE”

“Buradaki üreticilerin hemen hemen hepsi 2 seneden beri iflasın eşiğinde. Dünya kömür fiyatları düştü. ‘Ereğli Demir Çelik Fabrikaları bizden pahalı kömür alsın’ diyemiyoruz. Burada ister iktidar, isterse muhalefet partisi olsun kimse sahip çıkmıyor. Herkes ‘ben bir daha nasıl milletvekili olurum?’ diye hesap yapıyor. Biz Zonguldaklıyız. Bir zamanlar nüfusu en yüksek iliydi. Ama şimdi süratle düşüyor.”

Editör: Pusula Gazetesi