Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 22 rödevanslı saha şirketininin üretimi durdurması ve işçi çıkarmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Alabaş, 12 Eylül 2014 tarihi itibarıyla Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren “Torba Yasa”nın Zonguldak başta olmak üzere Türkiye’de hem sevinç, hem de hüzne neden olduğunu söyledi. Maden işçilerinin tam da insanca yaşayabilecekleri bir ücret alma umudunu taşırken, işsiz kalma korkusunu yaşamalarının üzücü bir durum olduğunu ifade eden Alabaş, şunları söyledi:

“ÖZEL SEKTÖR VE KAMUDA ÇALIŞAN ÜYE ARKADAŞLARIMIZI BİLGİLENDİRİYORUZ”

"Özellikle maden işçilerini ilgilendiren yasa maddeleriyle ilgili sevinç ve hüzün bir arada yaşanıyor. Başta Zonguldak’ta olmak üzere Türkiye´nin birçok yerinde çalışan maden işçilerini sevindirmesi gereken bu yasa hüzne neden oldu. Bununla ilgili en önemli madde ücretlerini ilgilendiren ücretleriyle ilgili maddeydi. ´Yer altında taşkömürü ve linyit işletmelerinde çalışan maden işçilerinin ücretleri iki asgari ücretten az olamaz´ maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başta Zonguldak’taki rödevans işletmeleri olmak üzere Türkiye’nin birçok maden işletmesi işyerlerini kapattı; bu maliyetlerle kömür üretimini yapamayacağı gerekçesi ile işlerini durdurdu. Şu ana kadar bizim bildiğimiz yaklaşık 3 bin 500 maden işçisi bu süreçten etkileniyor. Şirketlerin açıklamasından sonra biz GMİS olarak takip etmeye çalışıyoruz. Biz de Torba Yasa ile ilgili özel sektör ve kamuda çalışan üye arkadaşlarımızı Cuma gününden bu yana bu bölge ziyareti yaparak süreçle ilgili bilgilendirdik."

"DAHA BÜYÜK SORUNLAR ORTAYA ÇIKACAK"

Yaşanan sıkıntılar bir an önce giderilmezse, bölgede daha büyük sorunlar ortaya çıkacağını ifade eden Alabaş, "Maden işçilerinin tam da insanca yaşayabilecekleri bir ücret alma umudunu taşırken, işsiz kalma korkusu yaşamaları üzücü bir durum. Türkiye’nin taşkömürüne hızla ihtiyacı artıyor. Türkiye´nin enerji ithalatına ödediği para cari açığı eşdeğerken, Türkiye’nin dış ticaret açığı 100 milyar Dolar’ı aşmışken, böyle bir süreçte kömür üretimindeki maliyetlerin arttığı gerekçesiyle maden işçilerinin işsiz kalmaları üzücü bir durum. Bu konuya çözüm bulunmazsa, bundan sonraki süreçte Zonguldak’ta, bölgemizde, havzamızda daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır’ dedi.

"İŞVERENLERİN ÇEKİNCELERİNE KULAK VERİLMELİ"

Alabaş, yaşanan bu süreçte işverenlerin çekincelerine kulak verilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) küçülmesiyle, kaçak ocaklarının kapatılmasıyla havzada ciddi sıkıntılar yaşandığını Zonguldak kamuoyu uzun süre tartıştı. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte maliyet artıracak gerekçesi ile rödevanslı sahalarda böyle bir problem yaşanması bu bölgede çok daha farklı travmalar yaşatacaktır. 4 bin kişinin aynı anda işsiz kalması, bölge adına üzücü bir durum. Kış yaklaşıyor, okullar açıldı, bayram yaklaşıyor. İnsanlar sevinçli olması gerekirken, hayatın gerçekleri ile baş başa kaldı. Biz GMİS olarak tarafların bir araya gelerek bu sürece bir an önce çözüm bulmalarını, hiçbir arkadaşımızın işini kaybetmeden işverenlerin de çekincelerine kulak verilerek bu sürecin en sağlıklı şekilde tamamlanmasını diliyoruz. Bize de bu süreçte nasıl görev düşüyorsa, her türlü katkıyı vermeye hazırız."

Editör: Pusula Gazetesi