GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat A.Ş. Kandilli İşletmesi’nde süre uzatımı konusunda yaşanan sorun nedeniyle işçi azaltılması yönünde tebligatta bulunulduğunu belirterek, “Bu hafta içinde Enerji Bakanlığı’nda bir toplantı yapılarak, bu sürecin tamamlanacağı konusunda bilgi aldık. Umarız, hiçbir arkadaşımız mağdur olmadan, işten çıkarılacakları tebligatı gönderilen arkadaşlarımız da işe geri çağrılarak bu sorun çözülmüş olur” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek, yürürlüğe giren torba kanunun madencilikle ilgili maddeleri ve işletmede yaşanan sorunun çözümü için atılan adımlar konusunda bilgi verdi.

Ziyarete Alabaş’ın yanı sıra; GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve Şube Yöneticileri ile Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve şube yöneticileri katıldı.

Hattat A.Ş. Kandilli İşletmesi’nde süre uzatımı konusunda yaşanan sorun nedeniyle işçi azaltılması yönünde tebligatta bulunulduğunu belirten Alabaş, “Sorunun çözümü için toplantılar yapıldı. Bu hafta içinde Enerji Bakanlığı’nda bir toplantı yapılarak bu sürecin tamamlanacağı konusunda bilgi aldık. Umarız, hiçbir arkadaşımız mağdur olmadan, işten çıkarılacakları tebligatı gönderilen arkadaşlarımız da işe geri çağrılarak bu sorun çözülmüş olur” dedi.

Alabaş, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi Hattat A.Ş. Kandilli İşletmesi ile ilgili bir sorunumuz var. İşletmenin çalışma süresiyle ilgili sorun nedeniyle bazı arkadaşlarımıza işten çıkarılacaklarıyla ilgili tebligat yapılmasının ardından eylemler yaptınız. Zonguldak’a gelerek TTK Genel Müdürlüğü önünde taleplerinizi ortaya koydunuz. Zonguldak Valimizin de müdahalesi ve Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’ın müdahalesiyle işten çıkarmalarla ilgili tebligatlar durdurulmuştu. Daha sonraki süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda, TTK ve Hattat A.Ş. temsilcileriyle bir toplantı yapıldı. Biz, arabulucu görevi üstlenerek yapmış olduğumuz görüşmelerle süreci uzattık. Ancak maalesef taraflar bu sorunun kalıcı şekilde çözümü için bir sonuca varamadı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ile bir telefon görüşmemiz oldu. Yasal olarak sürecin tamamlanmak üzere olduğunu, Sayın Enerji Bakanı’nın da konudan haberdar olduğunu, bu hafta içinde Enerji Bakanlığı’nda bir toplantı yapılarak bu sürecin tamamlanacağı konusunda bilgi aldık. Umarız, hiçbir arkadaşımız mağdur olmadan, işten çıkarılacakları tebligatı gönderilen arkadaşlarımız da işe geri çağrılarak bu sorun çözülmüş olur. Arkadaşlarımızın her gün ‘acaba sıra bize de mi gelecek?’ endişesiyle yeraltına inmesi ve moral-motivasyonu bozuk olarak çalışması iş sağlığı ve güvenliğini de riske sokuyor. Biz, birbirlerine can emanet eden arkadaşlarımızın moralli çalışarak üretmeye devam etmesini istiyoruz.”

ALABAŞ, ARMUTÇUK MÜESSESESİ’NDEKİ İŞÇİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Alabaş ve beraberindekiler, TTK Armutçuk Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini de ziyaret ederek, yürürlüğe giren “Torba Kanun”un madencilikle ilgili maddeleri konusunda bilgilendirdi.

Torba Yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Kanun ile taşkömürü ve linyit maden ocaklarında çalışan işçilerin en az iki asgari ücret alacaklarını belirten Alabaş, çalışma süreleriyle ilgili maddenin yürürlük tarihinin ise, 1 Ocak 2015’e bırakıldığını söyledi. Alabaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini ve Sendikalarının teklifi olan günlük 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil çalışma süresinin Ekim ayı içinde yapılacak düzenlemeyle hayata geçirilmesi sözünü aldıklarını belirtti. Madencilerin emeklilik yaşının yasayla 55’ten 50’e çekildiğini, yıpranma payıyla birlikte emeklilik yaşının 43’e kadar düşeceğini belirtti.

Editör: Pusula Gazetesi