Zaman zaman gerginliğin yaşandığı eylemde işçilerden 14 temsilci seçilerek Zonguldak Valisi Ali Kaban ile görüşmeleri sağlandı. Torba yasanın yürürlüğe girmesi sebebiyle Zonguldak’ta 22 maden ocağı sahibinin 4 bin 500 kişinin işten çıkarılmasından sonra valilik önüne gelen yaklaşık 200 madenci baretlerle oturma eylemi yaptı.

Eyleme katılan madencilerden 14´ü temsilci seçilerek Zonguldak Valisi Ali Kaban ile görüştü. Görüşme sonrası işçilere seslenen mühendis İlyas Altun, yapılan görüşme sonrası Vali Ali Kaban’ın işçinin yanında olduğunu sıkıntının üst mercilere iletilerek çözümü noktasında destek isteyeceğini söylediğini ifade etti. Altun konuşmasında şunları söyledi:

"Valimizle görüştük derdimizi dinledi. Sorunlarımızı 14 arkadaş belirli oranda anlattık. Bu noktada bizden yazılı bir rapor hazırlamamızı istedi. Bizlerden çıkan teklif ettiğimiz çözümleri üst mercilere ivedi şekilde ileteceğini söyledi. O nedenle buradan dağılacağız çözümün takipçisi olacağız. Şuan durum bu, valimiz bizimle beraber vereceğimiz raporu Ankara’ya iletecek."

İşçiler ise, milletvekillerini göreve çağırarak "Oy zamanı kapıya geliyorlar. Artık çözüm bekliyoruz" dediler.


Zonguldak’ta, işten çıkışı verilen maden işçileri valilik önünde oturma eylemi yaptı. Zaman zaman gerginliğin yaşandığı eylemde işçilerden temsilci seçilerek vali ile görüşmeleri sağlanacak.

Torba Kanun ile birlikte redevans (saha kiralama) usulü kömür çıkartan özel maden ocakları işçilerin çıkışlarını vermeye başladı. Zonguldak’ta üretimi durduran 22 maden ocağında çalışan 4 bine yakın işçiden çıkışı verilen 200 madenci valilik önüne geldi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban ile görüşmek isteyen madenciler ellerindeki baretleri vurarak ‘Bedava ekmek istemiyoruz, işimizi geri istiyoruz’ diyerek duruma tepki gösterdi.

YIRTIK AYAKKABIYI GÖSTERDİ

İşten çıkışı verilen bir maden işçisi ise ayağındaki yırtık ayakkabıyı gazetecilere gösterdikten sonra yere attı. Yaklaşan Kurban Bayramı’na işsiz gireceklerini söyleyen madenciler, sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istedi. Eylem yapan işçilerin yanına gelen Genel Maden İşçileri Sendikası Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ise “Buradaki eyleminizle sesinizi dile getirdiniz. Herkes çoluk çocuğunuza ekmek getirmek için mücadele verdiğinizi biliyor. Burada olacak olan şu, kaç şirket varsa içinizden sözcü seçin. Çıkacaksınız valiye derdinizi anlatacaksınız. Vali bey de gerekli girişimde bulunacak” dedi.

İşçilerin valilik binasına girme teşebbüsünde bulunmasıyla çevik kuvvet ekipleri giriş kapısı önünde barikatlarla önlem aldı. İsimleri belirlenen on işçi Vali Ali Kaban´la görüşecek.



Editör: Pusula Gazetesi