Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda başlatılan “Bölgesel AR-GE ve İnovasyon Stratejileri” çalışması kapsamında paydaşlara yönelik olarak gerçekleştirilen birer günlük farkındalık yaratma eğitimleri, Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta düzenlenendi.

Eğitimlerin ilki, Karabük Polisevi’nde gerçekleştirildi. Eğitimlerinin ikinci ayağı, Bartın’daki Hotel Grand Astra Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Eğitimlerinin sonuncusu ise, Zonguldak´taki BAKKA hizmet binasında verildi.

INOMER Firması’ndan danışman ve eğitmen Oya Uysal tarafından verilen eğitimlerde, Bölgesel İnovasyon Stratejisi (BİS), inovasyon türleri ve inovasyonun önemi uygulamalı örneklerle anlatıldı.

İnovasyon: Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. İnovasyon; yeni fikirlere (ürün, metot veya hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bu süreç iki temel basamaktan oluşur. İnovasyon sürecini başlatması bakımından önem arz eden ilk basamak; yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasıdır. Emek ve yatırım gerektiren ikinci basamak ise ortaya çıkartılan yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metot veya hizmetlere dönüştürülmesidir. İnovasyon, bir ülke için sürdürülebilir büyüme, toplumsal gönenç ve artan iş olanakları anlamına geldiğinden, inovasyon için gereken ortamın oluşturulması devletler için birinci öncelik olarak kabul edilir. Bu da başarıyla çalışan bir sistemin kurulmasını ve etkin politikaların tasarlanıp uygulanmasını gerektirir. İnovasyonda sistem yaklaşımı, hem bilginin üretilmesi hem de yayılarak uygulanması süreçlerini kapsadığından politikanın odağı, kurumlar arasındaki etkileşime dayanır. ‘Ulusal inovasyon sistemi’ bu kurumlar bütününü ve aralarındaki bilgi, finansman ve regülasyon akışını tanımlayan dinamik bir sistemi ifade eder. Firmaların inovasyon yeteneklerini ve başarımlarını belirleyen politikaların etkinliği, bu politikaların yönetişimiyle doğrudan ilişkilidir. Yönetişim, diğer tüm politika alanlarında olduğu gibi, inovasyon politikasında da, tasarlama ve uygulamada şeffaflık ve açıklığı; ilgili tüm aktörlerin katılımlarını ve sorumluluk üstlenmelerini ifade eder.

Editör: Pusula Gazetesi