Orman Genel Müdürlüğü&[#]8217;nün Fransa Orman Müdürlüğü (ONF) ile imzaladığı ikili işbirliği iyi niyet protokolü çerçevesinde düzenlenen &[#]8220;1&[#]8217;inci Biyokütle Üretimi ve Biyoenerji Etkinliği&[#]8221;nin teknik gezisi, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;nde gerçekleştirildi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Bartın Orman İşletme Müdürlüğü&[#]8217;nün ev sahipliğinde, Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından 27-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında düzenlenen teknik geziye, İşletme Pazarlama Dairesi Başkanlığı, ONF ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;nden yetkililer katıldı.

OGM&[#]8217;nin odun üretim sahaları, odun satış yöntemleri; enerji üretiminde kullanılabilecek biyokütle potansiyeli ve odun enerjisi konularında ONF tarafı ile karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmak; ayrıca ortak proje konularını değerlendirmek amacıyla yapılan teknik gezinin birinci durağında, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü&[#]8217;nün odun üretim sahaları incelendi.

Bartın İşletme Müdürlüğü üretim sahasında, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Ünver, ONF&[#]8217;den gelen Biyokütle ve Karbon Ticari Uzmanı Orman Mühendisi Yves-Marie Gardette&[#]8217;ye Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;nün orman varlığı, ağaç türleri, yıllık endüstriyel ve yakacak odun üretimi konularında ayrıntılı bilgiler verdi. Ayrıca, bu yörede kırsal kesim için ciddi bir gelir kaynağı oluşturan defneyaprağı üretiminden bahsetti.

Üretim sahasında incelemeler tamamlandıktan sonra Bartın Merkez Orman İşletme Şefliği&[#]8217;nin sorumluluğundaki bir orman deposuna gidildi. Burada Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, odun satış yöntemleri, üretim gelirleri, odun fiyatları ve fiyatlandırma konularında değerlendirmeler yapıldı.

Teknik gezi dâhilinde, yöredeki bir defne yaprağı kurutma ve paketleme fabrikasına gidildi. Burada yaprağı alınan ince defne dallarının öğütülmesi ve kurutma fırınlarında yakıt olarak kullanılması incelendi.

1&[#]8217;inci Biyokütle Üretimi ve Biyoenerji Etkinliği kapsamında yapılan teknik gezinin ikinci gününde, sabah Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi&[#]8217;ne gidildi. Burada Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Durkaya, Türkiye&[#]8217;deki enerji ormanı uygulamaları ve biyokütle potansiyelini ağaç bazında hesaplanması konularını sundu.

Sunumun ardından Bartın Üniversitesi&[#]8217;nin enerji ormancılığı uygulamalarını görmek üzere, Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia), Kokar Ağaç (Ailanthus altissima), Melez Söğüt (Salix alba) türleri ile kurulan enerji ormanına gidildi. Enerji ormancılığı konusundaki deneme çalışmalarla ilgili Doç Dr. Ali Durkaya&[#]8217;dan bilgi alındı.

Teknik gezinin Çaycuma&[#]8217;daki bölümüne, Devrek ve Bartın Orman İşletme Müdürleri ve şefleriyle birlikte, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel de katıldı.

Odundan enerji üretimine güzel bir örnek teşkil eden odun briketi ve odun kömürünün yapılışını görmek üzere 2012 yılından bu yana orman ürünleri alanında faaliyet gösteren Vadi Orman Ürünleri Şirketi&[#]8217;ne gidildi. Tesiste, meşe ve kayın talaşından şömine odunu ve odun kömürünün yapılışı incelendi. Bu tür çalışmaları memnuniyetle takip ettiklerini belirten Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, üretici firmadan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;nde tanıtım amaçlı bir stant kurarak, ürünlerini sergilemelerini rica etti.

Teknik gezi kapsamında ikinci ziyaret Türkiye&[#]8217;nin en büyük kağıt üreticisi OYKA Çaycuma Kağıt Fabrikası&[#]8217;nın odun kabuğu ve odun artıkları ile elektrik üreten enerji santraline yapıldı. Enerji merkezinin termik ve elektrik kapasitesi, verimi, yakıt tüketimi, hammadde ihtiyacı v.b konularda yetkililerden bilgiler alındı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü dahilindeki odundan enerji üretimi ile ilgili belli başlı örneklerin görüldüğü 1&[#]8217;inci Biyokütle Üretimi ve Biyoenerji Etkinliği&[#]8217;nin teknik gezisi böylece tamamlandı. Teknik gezinin sonunda, Fransa&[#]8217;dan katılan ONF temsilcisi ve OGM heyeti, beklentilerinin üstünde gerçekleşen bu teknik gezinin sorunsuz ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlayan Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel&[#]8217;e ve ekibine teşekkür ederek, biyokütle üretimi konusundaki çalışmaların başarıya ulaşması temennisinde bulundular.
Editör: Pusula Gazetesi