Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 83’üncü yıldönümü, dün törenlerle kutlandı. Valilik önünde yapılan törene; Zonguldak Vali Vekili Ekrem Aylanç, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Haluk Selvi, Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, CHP İl Başkanı Halil Furat, Belediye Meclis üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Törende; Vali Vekili Ekrem Aylanç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Muharrem Akdemir yaptı.

Başkan Akdemir, Valilik önünde yaptığı konuşmada, Atatürk´ün Zonguldak’a gelişinin 83´üncü yıldönümünü coşku ve mutluluk ile kutladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin ilanından sonra Zonguldak´ı Türkiye´nin ilk vilayeti olarak ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak´ımızı ziyaret etmesiyle ilimiz tarihi günlerinden birini yaşadı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilimize bu tarihi günü yaşatırken, ilimizin yeniden yapılanmasına da büyük katkı sağlamıştır. 26 Ağustos 1931 Çarşamba günü Ertuğrul Yatı’yla Zonguldak´a gelen ve halkımızın büyük bir coşku ve sevgi gösterileri ile karşılanan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu ziyaretinde maden ocaklarının işleyişini incelemiş olup, talimatları ile de havzanın gelişmesinde ve mevcut yapısında büyük değişikliklere yol açılmasını sağlamıştır. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin artırılması, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan yeniliğin ardından, yabancıların havzadan çekilmek zorunda bırakılmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir. Taşkömürünün değerini bir ülkeyi ihya edecek servet olarak nitelendiren Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize verdiği önemi ve değeri şu veciz sözüyle anlatmıştır: ‘Zonguldak´ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak´ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.’ Bu duygu ve düşüncelerle, başta cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna canını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve maden şehitlerimizi bir kez daha en derin minnet ve şükran ile anıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün şehrimize ayak basmasının yıldönümünü coşku ve gurur ile kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Ardından Mehmet Çelikel Lisesi öğrencisi Koray Ateş “Mustafa Kemal’e Mektup” adlı şiiri okudu. Anadolu Folklor Vakfı’nın Zonguldak Kız Ekibi oyunuyla Valilik önündeki tören sona erdi.

Protokol üyeleri, daha sora Atatürk´ün Ertuğrul Yatı ile 26 Ağustos 1931´de kente geldiğinde ilk ayak bastığı TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi´nin yanındaki iskeleden denize karanfil attı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Deniz Şubesi Müdürlüğü´ne ait bot ile getirilen Türk bayrağı da Atatürk´ün ayak bastığı yerde Vali Vekili Ekrem Aylanç’a teslim edildi. Bayrağı öperek alan Aylanç, polis memurlarına teşekkür etti. Bayrağı açan Aylanç, "Şanlı Türk bayrağımız ilelebet göklerde dalgalanacak. Türk milletinin bağımsızlığı ilelebet baki kalacaktır. Bu böylece biline" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi