Türkiye&[#]8217;den gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Böhmer, Almanya&[#]8217;da bulunan göçmenlerin entegrasyon sürecinde karşılaşabilecekleri sorunlar hakkında bilgiler verdi.Türkiye&[#]8217;den gelenlerin önceden dil öğrenme şartının tartışıldığını belirten Böhmer Almanya&[#]8217;nın göçmen bir başbakana hazır olduğunu söyledi.





Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, Türkiye&[#]8217;den gelen gazeteci grubunu Federal Başbakanlıktaki makamında kabul etti. 17&[#]8217;si yaygın bir yerel gazetecinin katıldığı 7 günlük gezi programı çerçevesinde gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.


Göçmenler ve entegrasyon konusunda gazetecilere bilgi veren Böhmer, göçmen kökenli politikacıların da uyum ve entegrasyon sürecinde büyük katkılar sunduğunu anlattı. Böhmer, Yeşiller Partisi&[#]8217;nin Eşbaşkanlığı&[#]8217;na seçilen Cem Özdemir&[#]8217;i örnek göstererek, &[#]8220;Yeşiller´de Cem Özdemir ön plana çıkmasına çok sevindim ve heyecanlandım&[#]8221; dedi. Böhmer, &[#]8220;Almanya&[#]8217;da Türk Obama ne zaman seçilir&[#]8221; sorusuna, &[#]8220;Biz de Almanya rüyası yaratmalıyız. Bunun için Amerika kadar çok uzun beklemek istemiyoruz&[#]8221; yanıtı vererek, Almanya&[#]8217;nın göçmen kökenli bir Başbakan&[#]8217;a hazır olduğunu söyledi.



Türk-Alman Kültür Forumu&[#]8217;nun düzenlediği gezi kapsamında Türkiye&[#]8217;den giden gazeteci grubunu kabul eden Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Almanya&[#]8217;nın göç ve entegrasyon politikalarını anlattı. Böhmer, hükümet olarak göçmenler hakkında konuşmayı yeterli bulmadıklarını ifade ederek, &[#]8220;Entegrasyon sürecini onlarla birlikte konuşarak çözmeye çalışıyoruz&[#]8221; dedi. Böhmer şöyle konuştu: &[#]8220;Burda önemli olan ortak sorumluluğu taşıyor olmaktır, birlikte hareket etmektir. Çok dürüst olarak size söyleyebileceğim şu; uyum politikaları çerçevesinde çeşitli değişik fikirler ve birbirine zıt görüşler var. Elbette önceki yıllarda düş kırıklıkları da yaşandı. Eskiden olduğu gibi çok telafi edilmesi gereken konular var. Öncellikle de Almanca dilinin öğrenilmesi konusunda, ama aynı zamanda çok dilliğin de tanınması konusunda bu sorunlar yaşanıyor. Eğitim-öğretim konusu, iş piyasasındaki istihdam şansları, kadın-erkek eşitliğini de söylemek gerekir.



Kültürel çeşitliliği bir şans olarak gördüklerini ifade eden Böhmer, Almanya&[#]8217;da polislik dahil bir çok meslekte Türkiye&[#]8217;den gelen göçmenleri gördüğünde mutlu olduğunu söyledi. Böhmer, &[#]8220;Uyumun çok güzel örneği, bu çok hoşuma gitti. Biz bu konuda bize eşlik edecek, bizimle birlikte mücadele edecek insanlar arıyoruz, örnek olacak idoller arıyoruz&[#]8221; diye konuştu. Her sorunda göçmenlerle işbirliği yapmak istediklerini anlatan Böhmer, şöyle devam etti:



&[#]8220;Başbakanımız Merkel Üçüncü Uyum Zirvesi için bir davet verdi. Geçen hafta Uyum Zirvesi gerçekleşti. Türk gazetelerinde de okuduk ki, özellikle Türk göçmenler nihayet &[#]8216;Almanlar bizi anladı´ demişler. Bu bizim çok önemli bir ilerleme. Diğer taraftan çok önemli bir konuda teşekkür etmeliyim. Birinci nesil misafir işçiler artık misafir işçi değiller. Onlar artık burda kaldılar, yerleştiler, aileler kurdular. Çocukları, torunları burda doğdu. Zannediyorum ki çok önemli bir andı hepimiz için. 30-40 yıldır Almanya´da yaşayan insanlar bizim ekonomimizin bu duruma gelmesine destek olmuş, yardım etmiş insanlara Merkel bizzat teşekkür etti. Bu Avrupa´nın hiç bir ülkesinde olmamış bir şey. Bu anlamda gitmişler Başbakanın elini sıkmışlar, çok teşekkür ederek, gurur duyarak evlerine dönmüşler. Bakın bizim yaptığımız işler nihayet gerekli övgüyü görüyor. Bu tür buluşmalara sık sık ihtiyacımız var. Yasal düzenlemeler de gerekiyor tabi. Ulusal Uyum Planı bizim hükümetimizin gerçekleştirdiği bir plandır. Türkçe&[#]8217;ye de tercüme edildi, ki bir çok insan bunun içindekileri okuyabilsin. Şimdi bunun uygulaması aşamasındayız. Burada önemli bir nokta, insanların yüreklerine, gönüllerine ulaşabilmek. Buraya ait olmak ya da olmamak bir duygu meselesidir. Bu duygu üzerinde çalışmamız lazım. Bizim de duyguyu iyi anlayıp öğrenmemiz lazım. Şimdi Amerika´ya gıpta ile bakıyorum. Sadece Obama´yı seçtikleri için değil. Aynı zamanda sık sık Amerikan rüyasından bahsediyoruz. Dilerdim ki bi de Alman rüyasından bahsedebilelim. Burada yaşayan bütün insanlar, burada yazdığı gibi, Ulusal Uyum Planı´nda olduğu gibi ´Yeni yollar, yeni şanslar var bu yolda´ yazıyor. Önemli olan bu yazının gerçekleşmesi. Bu konuda her türlü desteğe hazırız. Biliyorum dilin öğrenilmesi konusunda tartışmalar var. Almanya´ya gelmeden önce Türkiye´de dil öğrenmesi gerekiyorsa, bu tartışma konusu. Ama ben farkediyorum ki bir çok insan Almanca´yı öğrenmeyi gayet iyi buluyor, bu konuda bir sorun yok. 400-500 kelime Almanca´yı öğrenmek gayet makul. Tabi zorlukları olduğunu da biliyorum. Kısmen çok şiddetli tartışmalar oldu bu konuda.&[#]8221;



CEM ÖZDEMİR&[#]8217;E DESTEK



Böhmer, gazeteciler, uyum ve entegrasyon sorunu, Türkiye&[#]8217;nin AB üyeliği, ve Almanya&[#]8217;daki Türk Obama konularına ilişkin soruları yanıtladı. Yeşiller Partisi&[#]8217;nin Eşbaşkanlığı&[#]8217;na seçilen Cem Özdemire&[#]8217;e destek veren Böhmer, şöyle konuştu:



&[#]8220;Burada daha çok yapmamız gereken işler var. Siz de politik adaylıkta aktifsiniz. Bütün herkese hoş geldin demiyoruz. Bizim için çok önemli, politikanın her alanında ülkemize gelmiş göçmen insanlar da bu sorumluluğu üstlensinler. Yeşiller´de Cem Özdemir&[#]8217;in artık iyece ön plana çıkmasına çok sevindim ve heyecanlandım. Benim Partimin milletvekili Mis Özkan, ekonomik sorunlara bakıyordu. Göçmen işlerine bakan bir vakıfta aktif. Ne tür yeni fikirler ortaya çıkıyor. Sadece Bosh vakfı gibi değil, geleneksel vakıflarda değil, yeni alanlarda da bu hanım aynı zamanda politika da ilerlemek için potansiyele de sahip. Çok uzun beklemek gerekmiyor Amerika kadar. Bunu da söylemem lazım. Durup dururken yerden fışkıracak bir şey değil.&[#]8221;



ZONGULDAKLILAR ÇOK AVANTAJLI


Maria Böhmer&[#]8217;in gelecekte ülke yönetimi için bel bağladığı göçmenler arasında 250 bin Zonguldaklı&[#]8217;da var.Özellikle Köln ve çevresinde etkili olan Zonguldaklılar ticarette ve sivil toplum etkinliklerinde görev alıyor. Almanya Zonguldaklılar Derneği buna en güzel örnek. Zonguldaklılar organize olduklarında eyalet meclisine bir isim sokabilirler.

Editör: Pusula Gazetesi