Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı&[#]8217;nın kuruluşunun 91&[#]8217;inci yıldönümü, Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı&[#]8217;nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene; Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, Amelebirliği Şube Başkanları ve madenciler katıldı. Törende, Atatürk Anıtı&[#]8217;na konulan çelengin ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada cumhuriyetle yaşıt olan kuruluşun 91&[#]8217;inci yılını sevinç ve kıvançla kutladıklarını belirterek, &[#]8220;Amelebirliği, sağladığı ekonomik ve sosyal yardımlarıyla önemini koruyan bir kuruluş olarak hizmetlerini geliştirerek sürdürüyor ve sürdürecektir&[#]8221; dedi.

&[#]8220;DAYANIŞMAYI ESAS ALAN ÖRNEK BİR KURULUŞTUR&[#]8221;

Yılmaz, kuruluşun hizmetlerini geliştirerek sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu; &[#]8220;Hedefimiz; Sandığımızı cumhuriyetle birlikte ilelebet yaşatmaktır. Ülkemizde Kurtuluş Savaşı devam ederken, Zonguldak kömür ocaklarında zor şartlarda çalışan işçilerinin çalışma koşullarını düzenleyen 151 sayılı Havza-i Fahmiyye Amele Kanunu, TBMM tarafından 10 Eylül 1921 tarihinde kabul edilmiş olup bu Kanunun 4&[#]8217;üncü maddesine göre Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı&[#]8217;nın temelleri atılmıştır. 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu (İcra Vekilleri Heyeti) tarafından onaylanan Amelebirliği Talimatnamesi ile ülkemizin ilk sosyal yardım kuruluşu fiili olarak hayat bulmuştur. Bu kanun ile kazazede ve hasta maden amelesinin bilhassa amele eş ve çocuklarının bakımları sağlanmıştır. Amelebirliği, işçi-işveren-devlet üçlüsünün yönetiminde bulunduğu, dayanışmayı esas alan örnek bir kuruluştur. Sandığımız, kuruluşundan günümüze, üyelerine sağladığı ekonomik ve sosyal yardımlarıyla, önemini koruyan bir kuruluş olarak hizmetlerini geliştirerek sürdürüyor ve sürdürecektir.&[#]8221;

&[#]8220;YÖRE HALKIMIZIN EĞİTİM DÜZEYİNİN YÜKSELMESİNE CİDDİ KATKILARDA BULUNUYORUZ&[#]8221;

Kuruluşun eğitim alanında büyük yardımlar yaptığını belirten Yılmaz, &[#]8220;Amelebirliği üyelerine, geçici iş göremezlik yardımı, eğitim ve sağlık hizmetlerine destek yardımı, çalıştıkları kurumdan ayrılanlara son yardım, yüksekokulda okuyan üyelerimizin çocuklarına öğrenim yardımı, üyenin ve aile bireylerinin ölümü halinde cenaze yardımı, ihtiyaçları halinde talep eden üyeye ödünç para ve konut kredisi yardımları, konaklama yardımı ile iş kazaları yardımları yapmaktadır. Sandık üye ve aile bireylerine 2013 yılında 36 milyon 700 bin TL ekonomik ve sosyal yardım yapıldı. Bu yıl 30 Haziran itibariyle üye ve aile bireylerine yapılan yardım tutarı 24 milyon 521 bin 268 TL&[#]8217;dir. Yapılan bu yardımlar, Zonguldak ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Üyelerimizin yüksekokulda okuyan çocuklarına yapılan karşılıksız öğrenim yardımının, yöre halkımızın eğitim düzeyinin yükselmesine ciddi katkılarda bulunduğu kuşkusuzdur. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında bin 178 öğrencimize öğrenim yardımı yapılmıştır. Amelebirliği&[#]8217;nin kuruluşunda emeği geçen başta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile dava arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyor, ülkemizin kalkınması için çaba harcarken hayatını kaybeden maden ve enerji işçisi şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Amelebirliği, Zonguldak için olmazsa olmazıdır. Kurumun hiçbir yerden yardım aldığı yok. Geçimi veya işlerin yürütümü ÇATES ve TTK&[#]8217;nın zorunlu olduğu üyelerden kesilen aidatlar, ayrıca kira gelirleri var. Herhangi bir kaynak yaratılmamış. Amelebirliği&[#]8217;nin her ay işveren kuruluştan gelen belli bir miktar para var. İşçi sayısı azalınca, gelirler de azaldı. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Amelebirliği, Zonguldak&[#]8217;a sıkıntı yaratmadan, hatta Zonguldak&[#]8217;a artı katarak yardımlarını yükseltecek.&[#]8221;

Törenin sonunda katılımcılara &[#]8220;Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Amelebirliği&[#]8221; adlı kitapçık dağıtıldı.

Editör: Pusula Gazetesi