Çaycuma&[#]8217;da aile hekimleri, 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanarak, nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Zonguldak Aile Hekimleri Derneği, Zonguldak Tabip Odası, Çaycuma Aile Hekimleri ve Çaycuma Aile Sağlığı personeli adına basın açıklamasını okuyan Dr. Erol Ünal, &[#]8220;Aile hekimliğinin sonuna gelindiği bu günlerde birilerinin başarısızlığını kapatmak için bizler kullanılmak isteniyoruz&[#]8221; dedi.

Doktor açığına çözümün aile hekimleri olmadığını belirten Dr. Ünal, &[#]8220;Sizlerin de bildiği gibi bizlere önce &[#]8216;aile hekimi olun&[#]8217; dediler. Sonra, &[#]8216;Bizim verdiğimiz görevleri yapın. Beceremediğimiz işler olursa da onları bi zahmet kapatıverin&[#]8217; diyorlar. Olayın aslı; hastaneler Arap saçına döndü, acil servislere yılda 90 milyon başvuru oldu, uzmanlar özele kaçar, kalanlar perişan oldu. Acildeki hekimler uzmanlık sınavı, olmazsa işyeri hekimi, o da olmazsa özel hastanelerde çalışmayı acilde çalışmaya tercih eder oldu. Demek ki, para her şeyi çözmüyormuş, ya da hastanelerde herkese kucak dolusu para ve nöbet izni ve çalışma huzuru verilemiyormuş&[#]8221; diye konuştu.

Ünal, şunları söyledi:

&[#]8220;Yeni mezunlar açılım nedeniyle doğu ve güneydoğuya sessizce gönderilince, Zonguldak gibi yerlerde doktor açığı çıkıyormuş. Çözümü de aile hekimliği ile düşünülüyormuş. Ama bir sorun var, o da kendi hazırladığımız kanuna uymuyormuş. Olsun, torba yasa hakkımız var nasıl olsa. Eller havaya, kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir. 2 ay sonra torba küçük gelmiş, hoop bir torba daha. Önce adli nöbete, sonra defin nöbetine, yetmedi acil nöbetine, o da kesmedi aile sağlığı merkezinde akşam ve hafta sonu nöbetine, bu arada aşı, izlem, kanser tarama, diğer tüm raporlar, işe giren, işten çıkan, işe okula gidemeyen&[#]8230; Biz artık yorulduk.

Zonguldak Sağlık Müdürünü de aile hekiminden, Halk Sağlığı Müdürünü de aile hekimin yaptınız, yetmedi hastane yöneticisi, başhekimlerini de aile hekimlerinden yaptınız. Yetmedi, diyalize de aile hekimini gönderdiniz, ilçe sağlık müdürlerini de aile hekimliğinden seçtiniz.

Çaycuma Devlet Hastanesi&[#]8217;nin uzman eksiğinin, uzmanların bu hastaneden adeta kaçmaya çalışmasının, uzmanların acilde görev yapmaya zorlanmasının, acillerde doktor eksiğinin, acillerde ve polikliniklerde hasta çokluğunun ve hastaların çaresizliğinin sorumlusu bizler, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları değiliz, çözümü de bizlerin hastanelere zorla görevlendirilmesi değildir. 112, acil size yetmez. Daha fazla görev verin, daha çok iş yükleyin, gece de çalıştırın, hafta sonu da çalıştırın, yetmezse maaşlara da zam yapmayın, hatta maaşlarını kesin, verdiğinizi azaltın, bu da yetmezse hiç para vermeyin. Anayasal hakkımız görmezden gelinerek oluşturulmak istenen adli nöbetler, defin nöbetleri, acil nöbetleri, ASM ve TSM nöbetleri ile ayda 320 saati aşabilecek bir çalışma şeklini kabul etmiyoruz. Sonuçta biz Hipokrat yemini ettik. İnsanlara yardım etmek için bu mesleği seçtik. Hipokrat yeminine sadık kalarak mesleğimize ve işimize sahip çıkacağız. İster aile hekimi, ister acilci, ister idareci olalım. Halka hizmet Hakka hizmettir. Sonuna kadar bu mesleği yapacağız, ama sizin her istediğinizi değil. Dünya tuhaf bir yer; biri acı çeker, diğeri o acının fotoğrafını çeker ve milyonlarca insan o acıyı sadece izler. Lütfen sadece izlemeyin, bu mücadeleyi sizler için yapıyoruz. Sesimizi duyan var mı? Bizi duyan varsa sesleniyoruz, haykırıyoruz. Sağlık Bakanlığımız; aile hekimliği sizin çocuğunuz ve sizin yüzünüzden ölüme mahkum ediliyor. Ya göründüğünüz gibi olun, ya da olduğunuz gibi görünün. Aile hekimliğinin sonu sizin elinizde, torba yasa ile onu yok etmeyin. Ramazanınız mübarek olsun, alınacak kararlar herkese hayırlı olsun. Bizi bu duruma düşürenlere Allah akıl fikir versin, tüm sağlık çalışanlarının da yar ve yardımcısı olsun.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi