Zonguldak&[#]8217;ın Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94&[#]8217;üncü yıldönümü, dün düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı&[#]8217;na; Kaymakam İbrahim Çay, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Hüseyin Uysal&[#]8217;ın çelenklerinin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın söylenmesi ile başlayan törenler kapsamında, Başkan Uysal, Ereğli&[#]8217;nin düşman işgalinden kurtuluşuna ilişkin günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Başkan Uysal, şunları söyledi:

&[#]8220;4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Ereğli için 18 Haziran 1920 tarihi, çok önemlidir. Şanlı bir tarihe sahip olan ilçemizin kurtuluşunun 94&[#]8217;üncü yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. 1918 yılında sona eren Dünya Savaşı ile Anadolu paylaşılmaya başlanır. Daha önceleri kömür madenlerini işletmiş olan Fransızlar, Ereğli&[#]8217;yi işgal ederler. İmparatorluğun başkenti İstanbul da işgal edilince, Anadolu&[#]8217;nun her noktası ulusal bir şahlanışa sahne olmaya başlar. Bu arada bir grup vatansever, İstanbul Limanı&[#]8217;nda demirli olan ve İmparatorluk Donanmasına ait kurtarma gemisi Alemdar&[#]8217;ı kaçırıp, Karadeniz&[#]8217;e açılırlar. Amaçları; gemiyi Trabzon&[#]8217;a götürmek ve Anadolu&[#]8217;daki Milli Mücadele Hareketi&[#]8217;ne destek vermektir. Ancak Alemdar Gemisi, Ereğli açıklarında Fransız gemileri ile karşılaşır. Gemi, Fransızların açtığı top ateşinden isabet alır ve işgal edilir. Fransızlar ele geçirdikleri gemiye 1 subay ile 4 asker çıkartırlar ve Alemdar Gemisi&[#]8217;ni İstanbul&[#]8217;a dönmeye zorlarlar. Alemdar mürettebatı, bu işgale boyun eğmez ve ayaklanır; gemideki Fransız askerlerini esir alarak Alemdar&[#]8217;ı Ereğli Limanı&[#]8217;na yönlendirir. Ereğli kıyısına geldiklerinde gemiyi karaya oturtmayı başarırlar. Bu, içinde bulunulan şartlar için müthiş bir mücadeledir. Ve ne yazık ki, Alemdar&[#]8217;ın Serdümeni Recep Kahya girişilen bu mücadelede şehit düşer. Fransızlar, intikam hırsı ile Ereğli kıyılarını, başta hastane binası olmak üzere, bombalamaya başlarlar. Ereğli halkı bu baskı altında, Nimet Hoca ve arkadaşları önderliğinde Ereğli&[#]8217;deki ilk Kuva-yi Milliye hareketini başlatır.

Fransızlar ise aynı günlerde esir düşen subay ve askerleri kurtarma telaşına düşerler. Esirler için yapılan pazarlıklar, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk&[#]8217;ün telgrafları ile başlar. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk esirleri teslim edeceklerini, ancak &[#]8216;Karadeniz&[#]8217;de seyreden Türk bayraklı gemilere dokunulmaması konusunda ısrarcı olduklarını&[#]8217; bildirmektedir. Fransızlar, esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca; 18 Haziran 1920 tarihinde işgali sona erdirirler ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalarlar. Bu olay, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti&[#]8217;nin ilk uluslararası antlaşmasıdır. İşgal devletleri ise büyük önder Mustafa Kemal Atatürk&[#]8217;ün başlattığı hareketi resmen kabul etmişlerdir. Türk Milleti, Karadeniz&[#]8217;de Türk bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. Kurtuluş Savaşımız açısından cephane naklinde deniz yolunun kullanılmasında büyük destek sağlayan bu başarı, Türk Ordusu&[#]8217;na, Kurtuluş Savaşı&[#]8217;nın en hassas anında derin bir soluk aldırmıştır. Kurtuluş Savaşı&[#]8217;nın ilk ve tek deniz savaşı olması, ilk deniz şehidinin verilmesi, kurduğu Kuvayi Milliye Teşkilatı ile işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedenleriyle; 18 Haziran 1920 tarihi Ereğli nezdinde Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve önemli bir tarihtir. Ereğli Belediyesi olarak, tarihi mirasımıza sahip çıkacağız. Nimet Hocaları, Recep Kahyaları, şanlı tarihe imza atan, bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi unutmadık; onları rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde, tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyuyoruz. Gelecek nesiller böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duymalı, bu şanlı tarihe ve Ereğli&[#]8217;mize sahip çıkmalıdır. Bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güveniyoruz. Ben, Ereğli&[#]8217;yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum. Tüm halkımızın kurtuluş yıldönümünü bir kez daha kutluyor, en derin saygılarımı sunuyorum.&[#]8221;

Soma maden faciasından dolayı iptal edilen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam İbrahim Çay ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç tarafından verildi. Öğrenciler, protokolle toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yine Soma faciası yüzünden iptal edilen Ereğli Belediyesi ile Osmanlı Çileği Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından &[#]8220;Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali&[#]8221; kapsamında düzenlenen &[#]8220;En Güzel Osmanlı Çileği&[#]8221;, &[#]8220;En Güzel Çilekli Pasta&[#]8221; ve &[#]8220;Çilek Üreticileri Arası Bilgi Yarışması&[#]8221;nda dereceye girenler ise altınla ödüllendirildi. Yarışmacıların ödüllerini veren Başkan Uysal, yarışmacılarla toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

En Güzel Osmanlı Çileği Yarışması: 1. İbrahim Keskin, 2. Dilek Özhan, 3. Seray Avşar.

Mansiyon: Ayla Kuzu, Binnur Doğan, Sabri Deniz, Galip Keskin, Sevgi Yaman.

Çilekli Pasta Yarışması: 1. Hatice Külcü Ayvaz, 2. Damla Pınar Sir, 3. Çağla Doğan ve Gaye Keskin.

Çilek Üreticileri Arası Bilgi Yarışması: 1. Çağla Doğan, 2. Sevgi Yaman, 3. Seray Avşar ve Orhan Doğan.

Daha sonra protokolle birlikte simit ve çay sohbeti yapan Başkan Uysal&[#]8217;a gaziler de eşlik etti.
Editör: Pusula Gazetesi