Atatürk Devlet Hastanesi’nin yanında bulunan poliklinikler, yeni hastane inşaatı nedeniyle boşaltılıyor. Sağlık hizmetlerinin bir kısmı Atatürk Devlet Hastanesi’nde, bir kısmı da Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan eski Devlet Hastanesi’nde verilecek. Bazı branşlarda hastalar, hekimler ve bazı çalışanlar, iki hastane arasında mekik dokuyacak. İki hastane arasında “kesintisiz ulaşım hizmeti” devreye girecek.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren ise, sorunların mutlaka olacağını belirterek, sistemin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Pusula’nın sorularını yanıtlayan Eren, “Sorunlar mutlaka olacak. Sorunları minimize edecek şekilde planlama yapmaya özen gösteriyoruz. Hekim arkadaşlarımdan, çalışanlarımızdan ve vatandaşlarımızdan anlayış, biraz da sabır istiyoruz” dedi.

Zonguldak’ın 400 yataklı yeni hastanesinin inşaatı, önümüzdeki aylarda başlayacak. Hastanenin yapılabilmesi için Atatürk Devlet Hastanesi yanında bulunan polikliniklerin ve lojmanların yıkılması gerekiyor. Asıl sorun da zaten burada başlıyor. Polikliniklerin boşaltılmasıyla birlikte bu hizmetlerin birlikte verilebileceği başka bir bina bulmak mümkün değil. Tüm branşlarda bir arada verilen hizmetler, bundan sonra kentin iki yakasında ayrı ayrı verilmek zorunda. Bunun için hekimler ve çalışanların bir kısmı Bahçelievler Mahallesi’ndeki eski Zonguldak Devlet Hastanesi’nde bir kısmı da Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapacak. Yaklaşık 3 yıl sürmesi beklenen hastane inşaatı süresince sorunların yaşanması kaçınılmaz. Hastalar, hekimler ve bazı çalışanlar iki hastane arasında adeta mekik dokuyacak.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren ise sorunların mutlaka olacağını belirterek minimize edecek şekilde formüller üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Önümüzde ki günlerde sistemin işleyişi hakkında detaylı bir açıklama yapacaklarını belirten Eren Pusula’nın sorularını yanıtladı.

İşte o sorular ve Eren’in yanıtları…

Pusula: Yeni hastanenin inşaatı başlayacak. Önce hangi aşamada, onu öğrenebilir miyiz?

Korkut Eren: TOKİ tarafından ihalesi yapıldıktan sonraki çalışmalar iki şekilde ilerledi. Birincisi, firmanın yapacakları işler, diğeri de bizim idare olarak poliklinikler başta olmak üzere, laboratuvar, yataklı servisler gibi birimlerin planlanması gibi süreç devam ediyor. Firmanın yaptığı iş şu; avam projeyle ihaleye çıkan bu hastanenin detay projelerini yaptırıyor. Bir yandan da bu proje çalışmaları devam ediyor. Yani yeni yapılacak hastanenin elektrik, su, tesisat gibi projelerin tamamını çizdiriyor. Bir diğer işlemleri de belediyeden halledecekler. Ruhsat gibi işlemleri de onlar bitirecek. Poliklinik hizmetleri iki farklı noktada verilecek. Hastalar, doktorlar, çalışanlar, iki hastane arasında sürekli gidip-gelecek.

Pusula: Yaşanacak sorunlara ne kadar hazırlıklısınız? Hangi tedbirleri alacaksınız? Vatandaş karda-kışta ne yapacak?

Korkut Eren: Öncelikle başka alternatifimiz olmadığı için böyle bir çözüm üretmek zorunda kaldık. Tek merkezde toplayabileceğimiz bir bina olsa, oraya taşırdık, ama mümkün değil. Biz poliklinikleri iki kısımda yapacağız. Şu anda “ek bina” dediğimiz Site’deki eski Devlet Hastanesi ve ana bina olarak belirlediğimiz Atatürk Devlet Hastanesi. Bu şekilde yapmamızın nedenlerinden biri de, sonuçta bu inşaat uzun süreli bir iş. Yaklaşık 900 gün sürecek. “Vatandaş bizim yataklı servislerimizle, poliklinik arasında karda-kışta mağdur olmasın, gel-git olmasın” diye kapalı alanlar içerisinde ana binalardan uzak yerlerde poliklinik yapmak istemedik.

Pusula: Hani branşlar nerede olacak? MR için, görüntüleme ve kan tahlilleri için sürekli git- gel yaşanacak mı?

Korkut Eren: Ek bina ve ana binaya branşların özelliğine göre, ek binanın yoğun bakımı olup olmamasına göre, belli bir çalışmayı yaptılar. 25 ila 30 uzman ek binada, yine 25 ila 30 uzman ana bina da yerleşecek. Bu arada da, her iki tarafta MR ve tomografi olmak üzere görüntüleme merkezleri planlandı. İki bina arasında olası ihtiyaçlar için kan, numune, görüntülemeye hasta transferi gibi konular için araçların planlaması yapıldı. Bir anlamda ek binamız Site’deki Devlet Hastanesi’nin boya, badana, poliklinik ortamların vatandaş adına daha uygun hale getirilmesi anlamında ihaleleri yapıldı. Bunun haricinde poliklinik yerleri, sağlık kurulu, kan alma gibi birimlerin hepsi belirlendi. Tadilatları devam ediyor. Her poliklinik odaları için bilgisayar kablolarıyla ilgili ihaleleri yapıldı. Ana binada da şu anda idarenin olduğu katı eskiden “intaniye” dediğimiz servisimizin olduğu kata çıkartıyoruz. İdarenin olduğu alan, onun kat katındaki kardiyoloji servisi olan katı ve acil servis katını poliklinik olarak kullanacağız. Vatandaşın herhangi bir ihtiyacı için o katlar içinde çözmek üzere bütün hazırlıkları, ihalelerini, bakım, onarımlarını yaptılar ve bu süreç işliyor.

Pusula: Ne zaman bitecek?

Korkut Eren: Bizim tahminimiz, bu ayın sonu ve Temmuz ortasında bitmesini bekliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait lojmanlar boşaltıldı ve bir tek “saymanlık” dediğimiz birimin de yeri ayrıldı ve bu hafta ayrılacak. Bunun akabinde yıkım işlemleri de devam edecek. Firma da bir yandan inşaat yapılacak yerde zemin çalışması yapıyor. Bu süreç paralel bir şekilde işliyor. İdari anlamda hiçbir aksaklık olmadan nizami ve düzenli bir şekilde işliyor. Vatandaşın yaşayabileceği aksaklıkları minimuma indirdik.

Pusula: Vatandaş ne yapacak?

Korkut Eren: Bu işler başlamadan evvel biz kamuoyundaki hedef kitleyi bilgilendireceğiz. Vatandaşın nereden, nasıl hizmet alacağı yönünde… Personelimizi de bilgilendireceğiz. Amaç, önce vatandaşın hizmet aldığı ek bina ya da ana binadan işini biran önce bitirip çıkmasını sağlamak. Aslında vatandaşa eziyet haline getirecek, “buradan buraya git” şeklinde bir sistem kurmuyoruz. Bunun dışında da yine sıkıntı yaşanmayacak. Hem ana binada, hem de ek binada en büyük sıkıntılardan biri otopark sıkıntısıydı. Bu sirkülasyonu mümkün olduğunca azaltmak adına bir çalışma yapıyoruz.

Pusula: Her şey dört dörtlük mü gidecek?

Korkut Eren: Tabii ki yine sıkıntılar olacak. Amacımız; sistem inşaat başladıktan sonra inşaatla beraber yaşanan sıkıntılara göre işlerin tamamını revize edeceğiz. Bazı branşların yeri değişebilir. Hizmette bize yansıyan aksaklıkları çözmek için ilave tedbirler alacağız. Amacımız, minimum şekilde bunu atlatmak olacak.

Pusula: Hekimler, personel ve vatandaşlar iki hastane arasında nasıl gidip-gelecek?

Korkut Eren: Her iki taraf için personel servislerimiz var. Cerrahi branşlara, “travmatik branşlar” dediğimiz ana branşlar ana binada olacak. Bu anlamda hastalar da buraya yönlenecek. Ama hekim ve personel açısından servis sitemini biraz daha geliştirerek, bu sıkıntıyı da minimuma indireceğiz. Vatandaş açısından da servisi kullanacağız. Tecrübeye sabit, daha önce de bunları yaşadık. Her iki güzergah arasındaki ulaşım sağlayan esnaf kesiminin de önüne set vurmak değil, böyle bir amaç yok. Bu da dönem dönem dalgalanıyor. Ana binada ve ek binada onun etrafındaki esnafların da mağduriyetleri dile getiriliyor. Biz bu açıdan bakmıyoruz, bununla ilgili problemimiz yok. Amaç hizmet alan vatandaşın işini en kolay, en kısa sürede çözüp vatandaşı hastanenin dışına çıkarmaktır. Her iki hastanede de her türlü tetkik yapılacak. Vatandaş Site’den kan tahlili vermek için, MR çektirmek için karşıya gitmeyecek. Vatandaşın işini olduğu yerde çözeceğiz. Bununla ilgili bir sıkıntımız zaten yok.

Pusula: Vatandaşa, hekimlere ve çalışanlara mesajınız nedir?

Korkut Eren: Sonuçta bu ilde bir hastane isteniyor. Bu hastanenin süreci belki uzun sürmüş olabilir, kamuoyunda dallanıp budaklanmış olabilir. Bu hastaneyi yapıyoruz. Zonguldak’ın coğrafi yapısına baktığımızda belki çok da alternatif yoktu. Kimi kesimler de yer konusunu tartışıyor. Ama bu tartışmaları artık bir kenara bırakmak lazım, ortada bir realite var. Bu hastane yapılacak. Zonguldak’taki bu sıkışıklığın içerisinde siz 50-60 bin metrekare kapalı olan büyük bir inşaat yaparken, mutlaka sıkıntılar yaşayacaksınız. En basiti otoparkta yaşayacaksınız. O alanı biliyorsunuz, etrafında boş alan olmayan, araç park yerlerinin kısıtlı olduğu bir alan. Burada vatandaşlardan beklediğimiz, ben dahil benim altımdaki ekipler ve hastane personeli herkes iyi niyetle çalışıyor. Biz bu hizmetin bir an önce alınmasını istiyoruz. Biz anlayış bekliyoruz. Çıkabilecek aksaklıklara anında müdahale edeceğimizi biliyoruz. Biraz daha anlayışlı ve biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. İnşaat sürecini sıkıntısız atlatabilirsek, Zonguldak’ın önümüzdeki 40-50 seneye hitap edecek bir hastanesi olacak.

Editör: Pusula Gazetesi