Kendilerini sevindiren bir haberle konuşmasına başlayan TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, TEMA Vakfı´nın Filyos Vadisi´nin “Endüstri Bölgesi” ilan edilmesine yönelik açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı alındığını açıkladı.

5 Haziran’ın Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Çevre Günü” olarak kutlandığını ifade eden Aydan, “Bize göre kutlayacak pek de bir şey yok. İçinde bulunduğumuz çağda çevre olaylarına, çevre felaketlerine, yaşanana gelişmeler baktığımızda küresel iklim değişikliğine, buna bağlı olarak yaşanan sel felaketlerine baktığımızda kutlanacak bir şey yok” diye konuştu.

Aydan, mahkemenin de Filyos Vadisi´nin korunması yönünde sonuçlanmasını umut ettiklerini ifade ederek, "Görüldüğü üzere, sadece bölgesel ve ulusal değil, uluslararası ölçekte öneme sahip Filyos Vadisi´nin korunması, hem sürdürülebilir yaşam hem de uluslararası yükümlülüklerimiz gereğidir” diye konuştu.

“MAHKEMENİN FİLYOS VADİSİ´NİN KORUNMASI YÖNÜNDE SONUÇLANMASINI UMUT EDİYORUZ"

Aydan, konuşmasında şunları söyledi:

“Kararda, Filyos Nehri´nin, çevresindeki yerleşim alanlarına içme ve kullanma suyu sağladığı, fizibilite raporu olmadan bölgenin endüstri bölgesi ilan edilmesinin mevzuata aykırı olduğu, endüstri bölgesi ilan edilen alanda sulak alanların, sazlıkların bulunduğu, bu alanda bitki ve kuş türlerinin yaşadığı belirtiliyor. İlk olarak 1994 yılında serbest bölge ilan edilen Filyos Vadisi, 2012 yılında vadinin delta bölümünün ‘Endüstri Bölgesi’ olarak ilan edilmesi ile tehdit altındaydı. 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı kapsamında Filyos Vadisi´ni de içeren bölgede ağır sanayilerin ve termik santrallerin yapılması, bölgenin kıyı kesiminde ise ticari liman yapılması öngörülüyordu. TEMA Vakfı´nın, Filyos Vadisi´nin korunması için, 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı´nın Filyos Vadisi ile ilgili bölümünün iptali için açtığı davada olumlu gelişme yaşanmış, Çevre Düzeni Planı ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. TEMA Vakfı olarak, ‘Böylesine önemli bir alanda ağır sanayi, termik santraller yapılması, nehrin kanallar içine alınması, ticari liman yapılması, bölgenin sahip olduğu tüm doğal zenginliklerin yok olmasına neden olacaktır’ diye düşünüyoruz. Görüldüğü üzere, sadece bölgesel ve ulusal değil, uluslararası ölçekte öneme sahip Filyos Vadisi´nin korunması, hem sürdürülebilir yaşam hem de uluslararası yükümlülüklerimiz gereğidir. Yürütmeyi durdurma kararında olduğu gibi, mahkemenin de Filyos Vadisi´nin korunması yönünde sonuçlanmasını umut ediyoruz."

“YÜKSELEN DENİZ SEVİYESİ MEDENİYETİ TEHDİT EDİYOR”

İklimin insan eliyle değiştiğini ileri süren Aydan, “2014 yılı konusunu ‘Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletleri Yılı’ ilan eden Birleşmiş Milletler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü´nde iklim değişikliğinin küresel etkilerinden deniz seviyesindeki artış sorununu gündeme taşıdı. Değişen iklimler Dünya´daki tüm ekosistemleri ve medeniyeti etkiliyor. Kuzey Buz Denizi´ndeki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesi ile deniz seviyesi yükseliyor. Gerçekleşen kuraklık, sel, fırtına gibi aşırı hava olayları; Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkeyi ciddi şekilde etkiliyor” diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi