Batı Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nin yerel mutfak değerlerinin açığa çıkarılması ve tanıtılması amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı&[#]8217;nın (BAKKA) 2013 yılı &[#]8220;Doğrudan Faaliyet Destek Programı&[#]8221; doğrultusunda gerçekleştirilen &[#]8220;Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi Projesi&[#]8221;nin final toplantısı, dün Dedeman Otel&[#]8217;de gerçekleştirildi. Programa; Vali Vekili ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, İl Kültür ve Turizm Şube Kürşat Coşgun, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Şube Müdürü Kamil Şen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, KOSGEB Hizmetler Birim Müdürü Yaşar Yıldırım, İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş ve davetliler katıldı.

Yöresel yiyeceklerin hazırlandığı stantta; cevizli ekmek, kömeç, beyaz baklava, lahana dolması, manda yoğurdu gibi yiyecekler yer aldı.

COŞGUN: &[#]8220;AMACIMIZ BÖLGENİN KÜLTÜREL VE EKONOMİK DİNAMİKLERİNİ HAREKETE GEÇİRMEK&[#]8221;

Açılış konuşması yapan İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Kürşat Coşgun, Vali Ali Kaban&[#]8217;ın öneri ve talimatları doğrultusunda bu proje için aylar öncesinden yola çıktıklarını ifade ederek şunları söyledi:

&[#]8220;Yöresel değerlerimizin kaybolup gitmesine izin vermemek, bu değerlerimizi yerel turizm potansiyeli içinde değerlendirerek bölgenin kültürel ve ekonomik dinamiklerini harekete geçirmek, bu çalışma sonucunda ortaya konulacak bir envanter ile bundan sonra bu alanda çalışma yapacak olan kişiler için kaynak oluşturulmasına katkı sağlamak kısa vadede gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz faaliyetlerdi. Bölgemizin mutfak kültürünü markalaştırmak ve bu markayı yurtiçinde ve yurt dışında tanıtmak, bölgenin turizm potansiyeline yeni değerler kazandırmak, bu değeri &[#]8216;gastronomi turizmi&[#]8217; adı altında 12 ay boyunca ziyaretçilerin hizmetine sunmak ise uzun vadeli hedefimizi oluşturuyordu. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı&[#]8217;nın 2013 yılında açtığı &[#]8216;Doğrudan Faaliyet Destekleme Programı&[#]8217; çerçevesinde projemizi oluşturarak teslim ettik. Proje, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü&[#]8217;nün başvurusu ile gerçekleşti. Proje hazırlık çalışmalarımız hep bölgesel bir bakış açısıyla sürdürüldü ve bu nedenle projemizin adını da, &[#]8216;Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi&[#]8217; olarak belirledik. Projenin özellikle hazırlanması ve sürdürümünde teknik destek almak üzere Ekonomistler Platformu ile temas kurduk ve kendileri bize proje ortaklığı da dahil olmak üzere her türlü katkı ve desteği verdiler. Projede ayrıca İl Müdürlüğümüz ile birlikte Karabük ve Bartın İl Müdürlüklerinin de bizlerle birlikte olmasını arzuladık. Tüm proje formatımızı bu şekilde hazırlamamıza ve BAKKA&[#]8217;ya bu şekliyle sunmamıza rağmen, ne yazık ki, projenin gerçekleştirme aşamasında Karabük İl Müdürlüğümüzden beklenen katkı ve desteği alamadık. Buna rağmen proje, önceden belirlenen takvime paralel olarak yürütüldü ve öngörülen tüm çalışmalar zamanında tamamlandı. Çalışma programımızda yer alan mal ve hizmet alımları için gerekli ihale çalışmalarını program takviminde belirlenen zamanda gerçekleştirdik. Bütçede var olan tüm mal ve hizmet alımlarını zamanında ve tabi olduğumuz ihale mevzuatı kapsamında gerçekleştirdik.&[#]8221;

KARAKAYA: &[#]8220;YÖRESEL LEZZETLERİMİZİ BİZLERE HATIRLATMAK ÖNEMLİ BİR İŞLEV&[#]8221;

Vali Vekili ve Kozlu Kaymakamı Karakaya, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yalçın Arslan&[#]8217;ı anarak sözlerine başladı. Akkaya, konuşmasında şunları söyledi:

&[#]8220;Proje mantığı, bütüncül bir mantıktır. Atacağınız adımların ne olduğunu önceden hesap ederek, hedeflediğiniz çıktıyı alabilmek için gerekli öngörülen çerçevede sonuç almaktır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve 26 kalkınma ajansının en temel katkılarından birisi bu olmaktadır. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz bir araya geldiler. Yoğun bir çabayla unutulmaya yüz tutmuş olan yöresel lezzetlerimizi, yemeklerimizi tekrar bizlere hatırlatmak, hatırlatmanın ötesinde kitaplaştırarak kalıcı bir hale getirerek çok önemli bir işlev yaptılar. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.&[#]8221;

Konuşmaların ardından salonda hazırlanan yöresel yemeklerin olduğu standa geçildi. Vali Vekili Karakaya ve beraberindekiler yöresel yiyecekleri önce incelediler, sonra tadına baktılar.
Editör: Pusula Gazetesi