Vali Erdal Ata İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi´yi ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi. Ziyarette İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Dursun Aydoğdu ve İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Filiz Sarsık da hazır bulundu. İl Özel İdaresinin sorunlarını karşılıklı görüştüklerini belirten Vali Ata: "Maddi imkânlarımız kısıtlı. Gönül arzu ederdi ki özellikle köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın hizmete yönelik beklentilerine cevap vererek, ekonomik durumlarını iyileştirecek bir takım yatırımlar yapalım" dedi.
Ata ziyarette yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: "Valilik ve Özel İdare ayrı bir birim değildir. Nihayetinde İl Özel İdaresi tüzel kişiliği olan bir kuruluştur ve bu yürütme organının başında da Vali vardır. Bunlarda bütçe imkanları ölçüsünde yapılması için gayret sarf edilmektedir. Maddi imkânlarımız kısıtlı. Gönül arzu ederdi ki özellikle köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın hizmete yönelik beklentilerine cevap vererek, ekonomik durumlarını iyileştirecek bir takım yatırımlar yapalım. Ama her istediğimizi ve arzu ettiğimizi gerçekleştirme şansımız yok. Bizim yapmamız gereken elimizdeki kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğimiz hizmetlerin azamisini yapmaktır. Ödenek konusunda bizler çalışma yapsak da sonucun değişeceğini sanmıyorum. Çünkü KÖYDES ile ilgili projeler, 1 Ocak´tan itibaren yapılan ve yürürlüğe giren Bütçe Kanunu´yla belirleniyor. Son iki yıl bildiğim kadarıyla 500´er milyon TL ödenek ayrılmıştı, ama daha önceki 2006 ve 2007 yıllarında ayrılan ödenekler çok daha fazlaydı. O da nihayetinde bütçeden ayrılan ödeneklerle illere gönderilen paylarına doğru orantılı olduğu için biz şimdi uğraşsak da, bütçe yapılıp yürürlüğe girdiği için yeni ek bir bütçe yapmadan böyle bir ödeneğin artması söz konusu olamaz. Ancak hükümetimiz uygun görür, yedek ödenekten böyle bir aktarım yaparsa o zaman uygun olur. 2006-2007 yıllarında gönderilen Türkiye genelindeki ödenekler gayet iyi. Ancak 2008-2009 yılları arasında gönderilen ödenekler bu hizmetlere orantılı değil, yani ciddi oranda bir düşüş yaşandı. Mesela geçen yıl 6 milyon TL, bu yıl 4,6 milyon TL ödenek çıktı. Ancak 3 yıl önce 22 milyon TL, bir önceki yıl ise 20 milyon TL ödenek gönderildi, bu neredeyse Özel İdare´nin bütçesi kadar KÖYDES´ten para gelmiş. Şimdi gönül arzu ederdi ki, 2009-2010 ve bundan sonraki yıllarda da en azından aynı oranda para gelsin bunları köylerimize yönelik hizmetler için ayrılım."
Terzi: ´Amacımız göçü önlemek´
Ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi ise konuşmasında şunları söyledi: "İl Genel Meclisinin amacı kırsaldan şehre göçü önlemektir. Bu nedenle biraz taşra ağırlıklı çalışmalara yöneliyoruz. Ancak yasal olarak yüzde 20 ve 25 oranlarında aktarmamız gereken kuruluşlar olan Milli Eğitim, Spor İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü´nün yanı sıra imkanlarımız ölçüsünde gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz.
Her şey bütçe imkanları ölçüsünde oluyor. Tabi ki gönül isterdi ki hem kırsalda hem de şehirdeki beklentileri karşılayalım. Son iki yılda gelen ödenekler çok ciddi rakamlardır. 2004 yılından bu yana KÖYDES kapsamında harcanan 90 milyon TL´nin yanında 100 milyon TL daha olsa hem köylerimizin hem de şehrimizin beklentilerini karşılayabiliriz. Ancak ülkemizin imkanları bellidir. Hele ki bu kriz döneminde beklentimiz olan kaynağın aktarılması mümkün gibi görünmüyor, görünen o ki bu dönem biraz sıkıntılı geçecek."
Editör: Pusula Gazetesi