Kaçak kömür ocaklarına yapılan baskınlar ve iş güvenliği tedbirlerinin arttırılmasıyla ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Pusula’nın sorularını yanıtladı.

İş güvenliği önlemleri alınmadan üretim yapılan yüzlerce kaçak kömür ocağının, denetim ve ihbarlar sonucunda TTK ekipleri tarafından dinamitle patlatılıp mühürlendiğini doğrulayan İnan, baskınları önceden kaçak ocak sahiplerine rüşvet karşılığında haber verdiği iddia edilen 3 TTK personelinin ifadelerinin alınarak, serbest bırakıldığını ve görevlerinin başında olduklarını söyledi.

İş güvenliği konusunun herkesi ilgilendirdiğini ve herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Genel Müdür İnan, Soma’da yaşanan maden faciasında büyük üzüntü yaşadığını belirterek, kaçak ocaklara yapılan baskınlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“KAÇAK OCAKLARDA ÇALIŞMAK ÇOK DAHA RİSKLİ”

“Polis; 3 mühendis, bir de topoğraf arkadaşımızın bilgisine başvurdu. İfadelerini alıp bıraktı. Yani bizim arkadaşlarımızın ‘savcılığa sevki’ diye bir durumu yok ve işlerinin başına döndüler. Kaçak ocakların ihbarıyla ilgili şikâyetler var. Biz de denetimlerimizi ara vermeden devam ettiriyoruz. Kaçak ocakları mühürlüyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Bütün yasal gereklilikleri yerine getiriyoruz. Kaçak ocaklar mühendislikten yoksun, iş sağlığı, tedbirleri, teçhizat kullanmadan, güvenlik hiç alınmadan yapılan faaliyetlerdir. Dolayısıyla çok daha riskli... Madencilik, zaten riskli bir iştir. Kaçak yapmak ondan çok daha risklidir. Kaçak ocakları denetlemeniz mümkün değil, ama mücadelemiz devam ediyor. Üzerimize düşeni de yapıyoruz.”

“İŞ GÜVENLİĞİ HERKESİN MESELESİDİR”

Genel Müdür İnan, “Soma’da yaşanan maden faciasının ardından iş güvenliği ve tedbirlerin arttırılmasıyla ilgili daha çok özen gösterilir mi?” yönündeki sorumuza ise, “İş güvenliği meselesi tepeden tırnağa herkesin topyekun çaba göstermesi gereken bir meseledir. Ucu açık ve ne yaparsanız yapın yetmez. Herkesin üzerine düşeni bütün duyarlılıkla yapması lazım… Bir kültür meselesi ve sürekli çıtayı yükseltmek lazım... Biz halen polis korkusu olmasa, kemer takmayan bir milletiz. Dolayısıyla bu tür kazalar herkesi üzüyor ve herkesi farklı düşünmeye itiyor. Tedbirlerin alınması noktasında da harekete geçiriyor” diye yanıt verdi.

İnan, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasında çok yoğun üzüntü yaşadığını belirterek, “Bu tip kazalar, en çok bizim canımızı acıtıyor” dedi.



Editör: Pusula Gazetesi