TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin Dedeman Otel’de düzenlediği “Türkiye 19’uncu Kömür Kongresi” kapsamında, maden mühendisliği mesleğinde 40 yılını dolduran maden mühendislerine plaket ve ödülleri takdim edildi. Duygu dolu anların yaşandığı gecede, “Kömür Karası Grubu” da, Soma faciasında hayatını kaybeden maden şehitlerini anmak için hazırladıkları madenci ağıtlarından oluşan programı sundular. Kongreye sponsor desteği veren ve sergiye katılan firmalara da birer plaket verildi.

İş Teftiş Zonguldak Grup Başkanlığı’nda İş Baş Müfettişi olarak çalışan Ali Seydi Tatar meslekte 40’ıncı yıl ödülünü TMMOB Maden Mühendisleri Oda Başkanı Ayhan Yüksel’den aldı. TTK Karadon Müessesesi İş Güvenliği Şube Müdürü Mustafa Coşkun, 40’ıncı yıl ödülünü Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’dan, TTK Çatalağzı Lavuar İşletme Müdürü Baki Altıparmak ödülünü Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu’ndan aldı. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Maden Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak görevine devam eden Prof. Dr. Vedat Didari ödülünü aynı zamanda yakın arkadaşı olan Enver Karaçam’dan alırken duygu dolu anlar yaşandı. Prof. Dr. Vedat Didari şefliğinde Madenci Marşı’nı seslendirdi.

Meslekte 50’inci yılını dolduran İTܒde profesör olarak görev yapan ve aynı zamanda 25 senedir Dünya Madencilik Kongresi Uluslararası Yönetim Kurulu’nun dört Türk üyesinden biri olan Prof. Dr. Şinasi Eskikaya’ya, Zonguldak Belediye Başkan Vekili ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetim Kurulu Üyesi Emine Uzun tarafından hazırlanan kara kalem portresi ve Prof. Dr. Şinasi Eskikaya’nın daha önce katıldığı Kömür Kongrelerinde çekilen resimlerin yer aldığı bir albüm hediye edildi. Aldığı hediye karşısında mutluluğunu ifade eden “Hocaların Hocası” unvanı ile anılan Prof. Dr. Şinasi Eskikaya, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ne ve Emine Uzun’a teşekkürlerini dile getirdi.

OTURUMLAR YAPILDI

Kömür Kongresi’nin üçüncü gününün sabah oturumları, Karaelmas ve Gelik Salonlarında yapıldı. Karaelmas Salonu’nda, “Kömür ve Santraller Oturumu”, Prof. Dr. Levent Ergün başkanlığında ve Prof. Dr. Ayhan A. Sirkeci ile Baki Altıparmak yöneticiliğinde gerçekleştirildi.

“Balıkesir-İsaalan Kömürlerinin Yıkanabilirlik Özellikleri ve Üç Ürünlü Siklon Kullanımının Araştırılması” konulu sunumunu gerçekleştiren Araştırma Görevlisi Sadiye Katrancı, çalışmasında Balıkesir isaalan kömürlerinin değerlendirilmesi için kurulması planlanan kömür yıkama tesisi için maden arama işlemleri esnasında alınan karot numunesi üzerinde ağır ortam ayrımı ile ilgili testler yapılarak kömürün yıkanabilmek durumu ve karakterizasyonunu anlattı.

“Türkiye’de Elektrik Üretiminde Kömürün Durumuna ve Kombine Çevrimli Entegre Gazlaştırma Teknolojisine Genel Bakış” isimli sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Selçuk Samanlı, bu çalışmada dünyada elektrik üretimi, ülkemiz linyit rezervleri ve linyite dayalı termik santraller hakkında özet bilgiler vermiş ve Kombine Çevrimli Entegre Gazlaştırma Sistemi’ni (IGCC) tanıttı.

“Termik Santrallerde Yanmamış Karbonun Nedenleri ve Azaltılması” isimli bir sunum gerçekleştiren BEÜ Maden Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Bilen, külde yanmamış karbonun varlığını ortaya koyarak çözüm önerilerini dile getirdi.

“Kömür Zenginleştirme, Susuzlaştırma ve Yıkama Oturumu”, Prof. Dr. İhsan Toroğlu başkanlığında, Doç. Dr. Hayri Ergün ve Ergin Kaya yönetmenliğinde gerçekleştirildi.

“Soma Bölgesine Ait Bazı Linyitlerin Gravite Bazlı Kuru Zenginleştirilmesi: Pilot Ölçekte Allair Jigi Uygulaması” konulu sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Feridun Boylu, Soma bölgesi İmbat ve Eynez açık ocaklarında üretilen kömürler üzerinde , pilot ölçekli allair jigi kullanarak gerçekleştirdiği kuru zenginleştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Zonguldak İnce Kömürlerinin Spiral Ayırıcı ile Zenginleştirilmesi” adlı sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Özcan Öney, gerçekleştirdiği deneylerin sonuçlarına dair bilgi verdi.

“İnce Boyutlu Soma Kömürünün Yüzey Aktif Maddeler ile Susuzlandırılması” adlı sunumunu gerçekleştiren Araştırma Görevlisi Fırat Burat, bu araştırma kapsamında, ince boyutlu kömür içeren pülplerdeki kömürün yüksek frekanslı titreşimli elek kullanılarak yüzey aktif maddeler ile susuzlandırılması amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara dair bilgi verdi.

“Taşkömürü Artıklarının Susuzlandırılmasında Polimerlerin Etkisi” adlı sunumunu gerçekleştiren Araştırma Görevlisi Hasan Ali Taner de, çalışmalarına dair bilgi verdi.

Doç. Dr. İlgin Kurşun “Yatağan ve Soma Termik Santral Uçucu Küllerinin Karakterizasyonu” adlı sunumunda, Yatağan ve Soma termik santralleri uçucu küllerinin hem çevresel açıdan hem de farklı sektörlerde kullanılabilirlikleri açısından karakterizasyonu ve sınıflandırılmasının yapılması ve küllerin içerdiği ağır metallerin araştırılmasını amaçlayarak çalışmalarını gerçekleştirdi.

Gelik Toplantı Salonu’nda başlayan oturumun başkanlığını Prof. Dr. Halim Demirel yaparken, Prof. Dr. Reşat Ulusay ve Prof. Dr. Yadigar V. Müftüoğlu kendilerine eşlik etti.

“Kozlu Taşkesen Sondajlarının Değerlendirilmesi ve Damlar Fayı ile Kömür Olgunluğu Arasındaki İlişki” ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Meftun Pehlevan, Zonguldak Kozlu Taşkömürü Müessesesi Taşkesen Bölümü’nde yapılan sondajlar üzerinden yaptığı çalışmalara dair bilgi verdi.

“Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Terkedilmiş Ovacık Kömür Madeninin Kapatma ve Doğaya Yeniden Kazandırma Planlaması” adlı sunumunu gerçekleştiren Mustafa Tokoğlu, Çankırı’da terk edilmiş bir maden olan Ovacık madeninin uygun şekilde kapatılıp doğaya yeniden kazandırılması amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara dair bilgi verdi.

“Kayaçların Sedimantolojik Yapılarının Kömür Madenciliğinde Değerlendirilmesi” adlı sunumunu gerçekleştiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, Zonguldak taşkömürü havzasında kömür damarlarının içinde bulunduğu sedimanter kayaçların çökelim süreçlerini kısaca özetleyerek gerçekleştirdiği çalışmaları delegelerle paylaştı.

“Türkiye Taşkömürü Kurumu Taban Yollarında Zincirli Oluk Kullanmanın Getirdiği Sorunlar” ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Osman Ceylan, TTK ocaklarında kullanılan zincirli olukların havalandırmayı olumsuz etkilediği, toz sorunu, enerji tüketimi, işçilik maliyetleri ve malzeme tüketimlerini artırdığı, kömürün ekonomik değerini düşürdüğünü ve ayrıca hazırlıkların gecikerek, üretim kayıplarına dair tespitlerini delegelere aktardı.

Editör: Pusula Gazetesi