Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen ve 3 gün sürecek “Türkiye Kömür Kongresi” dün başladı.

Dedeman Otel’de gerçekleştirilen kongrede konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da iş cinayetinin de ötesinde bir katliama tanık olduklarını belirterek, “Kâr hırsı ile yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı, üretim zorlaması için akıl almaz düzenlemeler yapıldığı, çalışanların sindirildiği ve uyarıların dikkate alınmadığı bugün açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.

Genel Başkan Alabaş, şunları söyledi:

“13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da iş cinayetinin de ötesinde bir katliama tanık olduk. Madencilik tarihimize, her açıdan acı bir not daha düştük. 301 maden şehidimiz arasında 5 maden mühendisi arkadaşımız var.

Hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına, tüm maden camiamıza ve milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Olaydan kısa bir süre sonra Soma’daydım.

Maden ocağından son şehidimizi de çıkartıncaya kadar olayı yakından izledim. Bir madenci olarak ifade etmekten, anlatmaktan sıkıntı çektiğim, basit hatalar zinciri sonrasında bu katliam yaşandı.

Doğaya karşı mücadelede karıncaların bile bu kadar kolayca hayatını kaybetmediği bu kaza önce ülkemizi yönetenleri, sonra bu sektörde sorumluluk taşıyan bizleri derinden yaralamıştır.

Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanlar Kurulu olarak yaptığımız basın açıklamasında, bu olayı kamuoyu nezdinde değerlendirdik. ‘Bu, sıradan bir kaza değildir. Bu bir katliamdır.

Sorumluları, en yukarıdan en alt birime kadar; olası kastla adam öldürmekten en ağır ceza ile yargılanmalıdır’ dedik.

Çünkü bu kaza göz göre göre geldi. Sadece Genel Maden-İşleri sendikası olarak bizim ve Zonguldak’ın uyarıları dikkate alınsa bu kaza olmayacaktı"

Editör: Pusula Gazetesi