Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak´ın gündeminden hiç inmeyen Filyos Vadi Projesi ve Havaalanı&[#]8217;nı değerlendirdi.


Filyos Vadisi´nde imar planının yapılması için gereken 600 milyar lira proje bedelinin 300 milyar lirasını gönderdiğini belirten Toptan; "Şayet o para yetmezse ve daha ne kadar gerekiyorsa gönderilecek. O çalışmanın sonucuna göre Başbakanlık Kalkınma Ajansı Yetkilileri tahsis işlemlerine başlayabileceklerini söylediler" dedi.


Havaalanı ile ilgili olarak da, ´Haziran ayından itibaren havaalanına iniş ve kalkışlar başlayabilir´ diyen TBMM Başkanı Köksal Toptan, konuşmasına şöyle devam etti: "Filyos ile ilgili olarak en son hükümet kararnamesinde bir değişiklik yapıldı ve alan biraz daha genişletildi. İmar planının yapılması gerekiyor. Onunla ilgili olarak 600 milyar liralık bir proje bedeli ortaya çıktı. Onun 300 milyar lirasını geçen hafta ben gönderdim. Şimdi onunla ihale yapılacak. Şayet o para yetmezse ve daha ne kadar gerekiyorsa o para da gönderilecek. O çalışmanın sonucuna göre Başbakanlık Kalkınma Ajansı Yetkilileri tahsis işlemlerine başlayabileceklerini söylediler. Şimdi o noktadayız. Geçen gün Çevre ve Orman Bakanı beni ziyarete geldi. Biraz Filyos Vadisi´ni konuştuk. Sedde yapımı ilerliyor. Onlarda onu bu sene süratlendireceklerini söyledi. Yani çok yoğun olarak orada çalışıyoruz.


Filyos´ta radarın nakli vardı. Onunla ilgili de Genel Kurmay Başkanlığıyla, Maliye Bakanlığı mutabık kaldı. Şimdi o da gündemde. 3 yıl içerisinde radar oradan kaldırılacak. İyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Fakat bu ekonomik kriz bizi de etkiledi. Çünkü oraya çok daha fazla talip çıkar diye düşünüyorduk.


Özellikle yabancılar çok ilgi gösterir diye düşünüyorduk. Kore Meclis Başkanı buradaydı ve ona bu konudan bahsettim. O da yakından ilgilendi. Fakat ekonomik kriz yatırım hareketlerini ciddi şekilde duraksattı. Ona paralel olarak ümit ediyorum ki bu sene içerisinde tahsisler başlayabilir. Ama ekonomik kriz Filyos´u etkiledi.


´Haziran ayında uçuşlar başlayabilir´


Dağın tıraşlanmasından sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ait ölçüm uçağı Zonguldak´a geldi. Yazılı raporunu bilmiyorum ama bana verilen bilgiye göre orta boy uçakların inip kalkmasında bir engel olmadığı şeklinde bir rapor vermişler. Böyle olunca Haziran ayından itibaren havaalanına iniş ve kalkışlar başlayabilir diye ümit ediyoruz. Aynı şekilde Almanya´da Zonguldaklıların kurduğu bir şirket var. Onlarda hazırlık yaptıklarını söylüyorlar. Ayrıca bizim bilgimiz dışında da havaalanıyla ilgilenenler var. Türk Hava Kurumu Genel Müdürü&[#]8217;nden ben söz aldım. Bizim gibi yerler için kullanılması için iki tane küçük uçak alacaklardı. İnşallah bir engel olmaz. Uzak ve yolcusu fazla olan yerler için düşündüm. Açıldıktan sonra inşallah devamlı kullanılabilir hale getirebiliriz.


´Lavuar alanından yararlanacağız´


Lavuar alanının bu hazine kefaleti vardı. Hükümet hiç yapılmayan bir şeyi Zonguldak´a yaptı. Belediye Başkanı bana oranın henüz kararnamesinin çıkmadığını söylemişti. Biz onu takip ettik. 30 Nisan´da o kararname çıktı ve hazineye gönderildi. Lavuar alanından yararlanacağız. Orada her an kanalizasyonla ilgili olarak temel atılabilir."

Editör: Pusula Gazetesi