Milletvekili Erdoğan: "Özellikle sendikal boyutta Zonguldak´ın bir işçi, emekçi, kenti olması nedeniyle zaman zaman Erdemir, Türkiye Taşkömürü konusunda son günlerdeki yaklaşımı yakinen takip ediyoruz. Erdemir tarihinde ilk defa yüzde 35 verilmiş haklar geri alınmıştır. Sendikamız, işçimiz burada özveride bulunmuştur. Demir Çelik yeni yönetimiyle bu şekilde bir anlaşma yaparak böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ama inşallah kar yaptıkları zaman aynı oranda tekrar Erdemir´in işçisine yansıtması gereken günlerde olacaktır. Türkiye Taşkömürü ile yeni bir sözleşme dönemi var.


Orada da günün şartlarına göre yüzde 20-30 talep edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Birisi özel sektörün elinde diğeri de devletin elindedir. Türkiye Taşkömürü´nün günde 1 milyon 218 bin dolar civarında hazineden desteği söz konusudur. Ama bu sosyal boyuttur. Türkiye Taşkömürü´nün enerjinin merkezi olan Zonguldak´ın dün olduğu gibi bugünde Türkiye´ye verdiği çok güzel şeyler vardır. Türkiye ekonomisinin, veren iller arasında ilk 11´in içerisinde olan Zonguldak şuanda 17´ci iller arasında. Alan iller arasında da 37´inci sıralardadır. Yani Zonguldak yüzde yüz Türkiye bütçesine yine katma değer olan artı bir vilayettir.


´Haksızlık yapmayacaksınız´


4,5 trilyonluk kaynak gerçekten çok eksik ve yetersiz bir kaynak biz bunun bilincindeyiz. Özel İdare´nin bir takım satılması gereken yerleri vardı. Biraz oralardan kaynak bulacaksınız. Ama bu kaynağı da yerli yerinde kullanacaksınız. Yani bir binayı sattığınız zaman, okul, hastane, su, yol yapacaksınız. Vatandaşın binası tekrar başka bir hizmet olarak vatandaşa sunulacak. Haksızlık yapmayacaksınız. Biz iktidar muhalefet milletvekili arkadaşlarımızla her zaman emrinizdeyiz. İlk defa böyle bir topluluğu bu anlamda, kendi mekanımızda, parlamento da görmenin mutluluğunu hissettim. Milletvekili olduğumu da ilk defa bu topluluğun önünde canlı ve diri gördüm. Biz size bir şey vermek adına burada değiliz. Sizlerden bir şeyler almak adına buradayız. Buradaki imkanların takibinde sizlere katkıda bulunabiliriz. Ama hedefimiz Zonguldak limanlar kenti olsun, Zonguldak gerçekten bir enerji merkezi olsun, tersaneler kenti olsun. Zonguldak´ın temel 4 ana damarı var. Kara yolunda, deniz yolunda, hava yolunda ve özellikle demir yolu açık olsun. Yatırımcı oraya gelirken zorluk çekmesin.


´En büyük sıkıntımız,


yeterli hazine arazimiz yok´


Filyos Vadi Projesi söylemi eyleme geçirme arzusu içerinde olduğumuz bir proje. Bir çok gelişmeler var. Adım adım takip ediyoruz. Hazine, Maliye sürekli olarak 2 vilayet üzerinde duruyor. Ama birinci vilayetin direk borcu Türkiye Taşkömürü 500 trilyon merkezi hükümetten destek alıyor. İkincisi bütün vilayetlere ait demir yollarının zararı var. Hazine oraya destek veriyor. Başka hazineden destek verilen bir vilayet yok. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun yöneticileri olarak ilk 5 yıl bir süresi yapıldı. O sürede zarar aşağıya çekilecektik. 4 bin 500´e yakın istihdam sağlandı. Özel sektörün önü açıldı. Kanunları çıkardık. 4 bin özel sektörde vatandaş çalışıyor. Çıkan kömür 850 bin ton. Bu sene hedef en az 1 milyon ton. Bizim 12 bin kişimiz var. Çıkan kömür 1 milyon 450 bin ton. Özel sektörün 4 bin kişiyle çıkarttığı kömürü biz 12 bin kişiyle çıkaramıyoruz. 912 tane mühendisimiz var. 632 tanesi 3 ayda bir imza atıyor. Kusura bakmayın orada sadece maaşını alıyor. Başka bir yere göndermeye kalksak o daha zararlı olduğu için yasalar bir yere göndertmiyor. Türkiye Taşkömürlerinde eğer 5 kişi çalışıyorsa bunun 3 kişisi aşağıda 2 kişisi yukarda çalışması lazım. Ama öyle bir yapılanma olmuş ki 4 kişi yukarıda 1 kişi aşağıda çalışıyor. Dünya tarihinde böyle bir çarpıklık, eksiklik yok. Bunu sistem kabul etmiyor. O nedenle Türkiye Taşkömürünün özel yapısında yüzde 35-37 arasında bir işçi masrafı olması lazım. Demir Çelik&[#]8217;te yüzde 17-18´dir. Ama ona bile tahammül edemiyor ve Oyak yüzde 35 indirim yapıyor. Türkiye Taşkömürleri&[#]8217;nde işçi maliyetleri Türkiye tarihinde ilk defa yüzde 82´dir. İşte bunları yeniden bir gözden geçirmek lazım. Özel sektör de bu şuanda yüzde 45 seviyesindedir. Özel sektörde çalışanların nasıl zengin olduğunu da görüyorsunuz. Devlet olarak bizde zengin olmanın yollarını arayacağız.


Hızlı bir adım atmaya çalışalım ve Zonguldak´ımızın önünü açalım. En büyük sıkıntımız bizim yeterli derecede hazine arazimiz yok. Özellikle Ereğli´de bunu bulmakta çok zorluk çekiyorum. Zonguldak´a aynı konumda. Sizler Zonguldak´ın fotoğrafını kare kare çekin. Ama renk uyumlarına çok dikkat edin. Ormanıyla, deniziyle öncelikleriyle bizim önümüze koyun ve biz ona göre gerekeni yapalım. Ben sizlerin başarılı olacağına inanıyorum."


Ziyaretler sırasında memnuniyetini dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi: ""Zonguldak´ın sorunları için sizleri sık sık ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Bizlere destek olduğunuz için teşekkür ediyoruz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi