Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin Konrad Adenauer Vakfı ile birlikte Ordu´da 51.si düzenlenen yerel basına yönelik meslek içi eğitim seminerleri sona erdi.


Ordu, Zonguldak, Samsun, Trabzon, Mardin´den gazetecilerin katıldığı seminer Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto´nun açılış konuşması ile başladı.


Ordu Grand TESK otelinde yapılan seminer ikinci gününde yapılan üç oturumla son buldu. İkinci günün ilk oturum başkanlığını Ordu Radyo Tv Gazetecileri Derneği Başkanı Birol Yılmaz yaparken, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ferai Tınç "Medya ve Etik", Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Feyza Hepçilingirler ise "Medya´da dil hataları" adlı konularda katılımcılara bilgiler verdiler.


Hürriyet Gazetesi Yazarı Ferai Tınç yaptığı konuşmasında; "Düzgün bir gazetecilik olmadan şeffaflık olmaz. Günümüzde Basın Özgürlüğü´nün önündeki engeller hala aşılamadı. Türkiye´de basın özgürlüğü denildi, bunu böyle kabul etmemiz istendi ama bu böyle olmadı. Ancak yerel medyadaki ekonomik yaptırımlar daha hızlı ve daha çözüm bulucu oluyor. Yerel medyalara destek mutlaka sağlanmalı. Yerel medyanın bağımsızlığını destekleyecek politikalar geliştirilmeli. Hangi görüşte olursa olsun, halkın gözü, kulağı, sesi olması engellenmemelidir. Hiçbir siyasi yerel medyayı desteklemek için yasa çıkartalım demiyor. Yerel medyanın taraf olma eğilimi içerisinde olduğunu gördüm. Yerel yöneticilerin yerel medyaya eşit olması gerekmektedir. Medya halkın haber alması için bir kamu görevi yapmaktadır. İş çevreleri de yerel medyayı destekleyecek projeler içerisinde olmalı. Bütün bunlar gerçekleştiği takdirde gazeteciliği daha etik hale getiririz" dedi.


Hepçilingirler ise; "Daha çok yaygın medyada dil hataları görülüyor. Yerel medya da yaygın basını örnek aldığından aynı hataları uyguluyor. Türkçe yayın yapan her türlü kuruluşun dilin korunması için elinden geleni yapması gerekiyor. Dil her türlü iletişimi sağlayacak bir araçtır. Günümüzde yazım hataları çok yapılıyor.


Dilimizi nasıl yazacağımızı unuttuk. Aynı zamanda yazdıklarımızı okuma ve okutma zorluğu da yaşıyoruz. Artık Türkiye´de yaşayıp İngilizce bilmemek ayıp hale geldi. Harflerimize sahip çıkmak bile dilimize ve kendimize güvenimizi sağlar. Gazeteleriniz pırıl pırıl bir Türkçe ile çıkmalı" dedi.


Seminerin ikinci oturumunda ise; oturum başkanlığını Ünye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şakir Gürel yaptı. İkinci oturumun konuşmacıları ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Celal Toprak "Yerel Medyada Ekonomi Haberciliğine bakış", Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Alev Parsa "Eleştirel Medya Okur Yazarlığı" başlıklı konular hakkında bilgiler verdiler. Soru ve cevap şeklinde devam eden seminerin ikinci günü, üçüncü oturumun başkanlığını ise Fatsa Canik Tv Genel Yayın Yönetmeni M. Kemal Kaymak yaptı. Üçüncü oturumun konuşmacısı Basın İlan Kurumu Genel Müdürü "Basın İlan Kurulu ve Resmi İlanlar" başlıklı konular hakkında bilgi verdi. Konuşmacının ardından soru cevap halinde devam eden seminer Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç´in değerlendirmesi ve sertifika töreni ile son buldu.


Zonguldak´tan seminere katılan Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Gazetesi Muhabiri Ali Cinal, Yeni Adım Gazetesi Muhabiri Seda Fidan, Susma Gazetesi muhabiri Öznur Güneş, İhlas Haber Ajansı Devrek Temsilcisi Fikri Erdem, Pusula Gazetesi Editörü Bayram Tomakin, , Doğru Haber Gazetesi Muhabiri Şakir Kandemir, Yöremin Sesi Gazetesi Sahibi Erol Acar da sertifikalarını aldılar.

Editör: Pusula Gazetesi