Pusula’nın, Türk Hava Yolları’nın (THY) Iğdır Havaalanı için çekilen reklam filminden yola çıkarak, Zonguldak’ın durumu hatırlatan haberine teşekkür eden Trabzon İli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak ve Artvin İli Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, Zonguldak’tan da uçak seferlerinin başlatılmasını istedi. Yurt içi seferlerinin açılması için mutlaka devletin el atması gerektiğini ifade eden Bayrak ve Bekaroğlu, başta AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan olmak üzere Zonguldak milletvekillerine çağrıda bulundular.

Bayrak ve Bekaroğlu, uçak seferlerinin başlaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini söylediler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Mart’ta Zonguldak’ta yaptığı mitingde, havaalanıyla ilgili, “Biz göreve geldiğimizde bölgede havaalanı çalışmıyordu. ‘Çaycuma Havalimanı’nı halledelim’ dedik. İç hat seferlerinin trafiğe açılması beklentiniz olduğunu biliyorum. Sadece yurtdışı seferler yapılıyor. Bölgedeki diğer hava limanlarına yakın olduğu için talep yetersizliğinden dolayı yurtiçi uçuşları maalesef gerçekleşmiyor. Sanayi ve Ticaret Odalarına sesleniyorum, eğer yeterli talep oluşursa, yani Zonguldaklı kardeşlerim talep ederse, elbette buraya yurt içi uçuşta gerçekleşebilir. Bundan bir engel yok” demişti.


BAYRAK: “ÖZEL ŞİRKETLER PARA

KAZANMA AMACINDADIR DOĞRUDUR”

Trabzon İli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, Trabzon’a seferler açılmasına çok sevindiklerini, ancak fazla uzun sürmediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Zonguldak’ta faaliyet gösteren Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Çaycuma Havaalanımızın açılmasına şehrimiz adına çok sevinmiştik. Trabzon’u temsilen sevindik. Buradan Trabzon 800 kilometre, ortalama 16 saat. Fakat uçaklar seferleri başladığında yolculuk 1,5 saat sürüyordu. Ama her nedense yolcu yok bahanesiyle bu seferlerin kaldırıldığını öğrendik. Buna çok üzüldük. Dernek olarak bu konularda işin uzmanı değiliz. İlimizi temsilen Sayın Valimize gittik. Şu an Aydın Valisi olan Erol Ayyıldız’a gitmiştik. Kendisi de Doğu Karadenizli olması hasabiyle özellikle gitmiştik. ‘Sayın Valimiz sıkıntı var, ne yapabilirsiniz?’ diye ricada bulunduk. Zonguldak’ta sadece 26 bin 500 Trabzonlunun olduğunu, üniversite şehri olduğunu, 17 bin öğrenci olduğunu, Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Ordulu çocukların okuduğunu söyledik. Sayın Valimiz, o zaman bize dedi ki: ‘Gerçek anlamda ben bu konuda çalışacağım. Çok önemli.’ Bir çalışma yaptı. Sonuç olarak alığımız bilgilere göre yolcu sayısının az olduğunu, arz talep meselesi olduğunu, bir nevi de ticarete benzediğini söyledi. Uçakların boş gidip geldiğini ve firmaların para kazanmadığı için sıkıntı olduğunu söyledi. Biz bunu araştırdık, sonradan gördük ki; özel şirketler para kazanma amacındadır doğrudur. Buna katılıyoruz. Fakat buna yöremizin milletvekilleri el atsalar, örneğin THY gibi, devletimiz buna katkı vererek çözülse olmaz mı?”

“ÖZEL SEKTÖRE BIRAKILIRSA,

BU İŞİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Bayrak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zaman zaman seçim döneminde derneğimizi ziyaret eden sayın milletvekillerimize, bürokratlarımıza ilettik. Özel sektör zarar ettiği için bunu rantabl görmüyor, bu işe girmiyor. Uçaklar full gidip gelecek ki devam edecek. Bunu devletin, daha doğrusu şehrin siyasetçilerinin kesinlikle el atması lazım… Eğer Zonguldak siyaseti buna el atarsa, sanırım devlet destekli olacak. Bir de gözlediğimiz şu var; geçen dönemde uçak seferleri tam yaz ayında iptal edildi. Uçak seferlerinin harekete geçeceği zaman seferler kaldırıldı. Bizim burada Haziran ayından sonra Doğu Karadenizli insanlarımız yavaş yavaş memleketlerine doğru hareket ediyorlar. Bir de okulların açılmasında bir hareket başlar. Ne hikmetse tam bu yolculukların başlayacağı dönemde seferler iptal edildi. Memleketten gelen eş, dost, hısım akrabalar, ‘Uçak olduğu için geldim, bu uçak olmasaydı gelemezdim’ diyorlar. Bu tür talepleri çok sıklıkla duyuyoruz. Zonguldak’ımızın bir şekilde Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, uzun yıllardır Zonguldak siyasetinde büyüğümüz olan eski meclis başkanımız Köksal Toptan, bu işlere el atsalar, bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Diğer dernek başkanları arkadaşlarımızla konuyu konuşup tartışırız. Olay hep şuraya çıkıyor; buna devletin el atması gerekir. Özel sektöre bırakılırsa bu işin olmayacağını düşünüyoruz. Önümüz yaz, Zonguldak’ta ki 25 bin 300 Trabzonluyu temsilen söylüyorum, seferlerin başlamasını en fazla isteyen biziz.”


“BİZLERE ‘ŞU SEBEPTEN DOLAYI OLMUYOR’

DESİNLER, HİÇ KİMSE DE BİR BEKLENTİ İÇİNDE OLMASIN”

Havaalanı konusundaki sorunların çözümü noktasında basın mensuplarına büyük görev düştüğünü belirten Bayrak, şöyle konuştu:
“Son zamanlarda Başbakanımız ve eski Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, son 10 yılda havayollarında gelinen durumu anlatıyorlar ve biz de görüyoruz. Gerçekten havaalanları ülkemizde çoğaldı. Uçaklara binenler sanki üst düzey bürokrat, bizim gibi sıradan vatandaşların uçağa binmesi diye bir şey yoktu. Ama son 10 yılda ülkemizde bir çığır açıldı. Şimdi herkes uçağa binebiliyor, ücretler de bir hayli düştü, promosyonlar var. Böyle bir Türkiye’de Zonguldak’ın da nasibini alması lazım diye düşünüyorum. Bizler bir dernek yönetimi olarak başbakanımıza ulaşmamız çok zor. Sizlerin aracılığıyla söylüyoruz; bu talebi başbakana iletecek seçtiğimiz vekillerimiz var. Bunu başbakanımıza milletvekilleri iletecek. Bir dernek başkanı ne kadar gidebilir, nereye gidebilir. Sezonun açılma aşamasında biz yine Zonguldaklılar ve Trabzonlular adına yöremizin milletvekillerinden rica ediyoruz. Sayın valimizden rica ediyoruz. Bu konuya bir eğilsinler. Yapılabilirliği neyse düşünsünler, 3-5 kuruş zarar varsa onu da bir yerden süpvanse etsinler şeklinde düşünüyoruz. Yetkililerimiz gelsinler, bu uçak seferleri konusunda kim açıklama yapacaksa otursun, bir şey saklamadan Zonguldak’ın durumu nedir, şehrin ekonomisi bitti, göç veriyor diye mümkün değil mi? Bu çok mu zor, yetkililer bir şekilde açıklasınlar. Biz de oturalım yerimize, soranlara ‘Şu şu sebepten dolayı olmuyor’ diyelim. Hiç kimse de bir beklenti içinde olmasın. Siz basın mensupları olarak bu işin lokomotifi sizlersiniz. Bu konuyu gündemde tutarsanız daha iyi ses getireceğine inanıyorum.”

BEKAROĞLU: “BİZİ UÇAĞA BİNMEYE

YAKIŞTIRMIYORLAR MI?”

Artvin İli Dayanışma Derneği Başkanı Bekaroğlu da yurt içi seferlerinin açılması için mücadele ettiklerini ve mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Trabzonlular Derneği ile beraber mücadele ediyoruz. Talep ve önerilerimiz aynı, bu çevrede Karabük, Bartın, Zonguldak yöresinde yoğun bir şekilde Karadenizliler var. Ayrıca sadece Trabzonlu değil, İstanbul, Ankara, İzmir seferlerini talep ediyoruz. Bu bir sosyal çalışmadır, 16 saatte yolculuk yapmaktansa 1,5 saat tercih hakkımızdır. Neden olmasın? Türk Hava Yolları diğer illere tarifeli uçak kaldırırken bizde niçin olmasın? Gerekçe ne? Bu bir talep, yurttaşlardan gelen bir talep bu, bu talep için de sürekli mücadele veriyoruz. Zonguldak’ta yaşayan Doğu Karadenizliler olarak talebimizi sürekli dile getireceğiz. Bunu sürekli siyasilerden isteyeceğiz, bu bizim hakkımız. Bizi uçağa binmeye yakıştırmıyorlar mı? Biz yeterince istiyoruz, ama bizi duyan yok, kulaklarını tıkıyorlar. Sizin aracılığınızla duyulmasını istiyoruz. Bunun için mücadele ettik ve edeceğiz. Bu talebimize karşı siyasiler duyarlı olacaktır. Ben destek vereceklerine inanıyorum” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi