Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Başkanlığı (ZONÇEB) toplantısı, dün yeni seçilen başkanlarla birlikte gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın toplantıya katılmayışı belediye başkanları arasında tartışmalara yol açtı.

Toplantının 3’üncü gündem maddesinde yer alan birliğe yeni başkan seçiminde AK Partili ve CHP’li belediye başkanları arasında tartışmalar yaşandı.

Özel İdare Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda başkanlık için CHP adına başkanlık için önergeyi Kilimli Belediye Başkanı Ali Arslankılıç, AK Parti adına Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun verdi. Ali Aslankılıç, CHP adına Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i, AK Parti adına da Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal önerildi.

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal söz alarak, Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın başkanlığa seçilmesi önerisinde bulundu. Ünal, Kaban’ın başkanlığa seçildiği takdirde daha fazla hizmet alacaklarını söyledi. Ünal’ın bu açıklaması salonda soğuk rüzgarlar estirdi. İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş “Sayın Vali Ali Kaban işlerinin yoğunluğu nedeniyle ZONÇEB Başkanlığını kabul edemeyeceğini söyledi” açıklamasının ardından toplantıda sinirler gerginleşti. Ancak aday gösterilen Akdemir ve Uysal için gizli oylama yapıldı. ZONÇEB Başkanlığına Muharrem Akdemir 28 oyla seçilirken, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da 22 oy aldı.

Meclis katipliği seçimlerinde ise CHP’den Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın ve Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam önerildi. AK Parti’den ise Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ve Gelik Belediye Başkanı Burhan Sezgin önerildi. Yapılan gizli oy seçiminin ardından meclis katipliğine 27 oy alan Ahmet Aydın ve 28 oy alan Ahmet Saydam seçildi. Ömer Ünal 22, Burhan Sezgin 21 oyda kaldı.

ZONÇEB Başkanlığına seçilen Muharrem Akdemir oturumu yönetmek için koltuğa oturarak kendisine oy verenlere teşekkür etti. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, yine söz alarak “Recep Demirtaş, vali adına konuşamaz. Vali Bey’in seçimlere katılması gerekiyordu. Ben ZONÇEB’e onun başkanlık yapmasından yanayım. Seçimlerde usulsüzlük vardır ve bunun tutanak altına alınmasını istiyorum” dedi. CHP’li Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, Ünal’ı kast ederek “Recep Demirtaş vali adına konuşamaz da, kendisi valinin avukatı mı, onun adına söz alıyor” diye sert çıkıştı.

Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, Ünal’a katıldığını belirterek tutanaklara geçmesini istediğini söyledi. Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, ortamı sakinleştirerek “Hepimiz Zonguldak için buradayız, kavgayla bir yere varamayız” dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, Vali Ali Kaban’ın burada olduğunu bildiği için toplantıya katıldığını belirterek “Sayın Valimizin katılmayacağını bilseydim bende gelmezdim” diye tepki gösterdi. Toplantıda zaman zaman yaşanan tartışmaları taraflar sakinleştirdi. ZONÇEB ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir konuşmasında “Çalışmalarımızı birlikte yürüteceğiz. İçinde bulunduğumuz sıkıntıları daha iyi biliyoruz. Hep birlikte savaş vereceğiz. Hayırlı olsun” dedi. ZONÇEB toplantısında daha sonra diğer organların seçimleri yapıldı.

Editör: Pusula Gazetesi