Kilimli Esnaf Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Gülay esnafı dolayısı ile tüketiciyi ve vatandaşı korumakla sorumlu olduklarını belirterek ulusal marketler zincilerinin Kilimli´de açılmasının birçok işyerinin kapanmasına neden olacağını söyledi.


Yerli marketlerin gelmesine karşı olmadıklarını belirten Gülay, ulusal marketler zincirlerinin önceki dönemde Kilimli´ye sokulmamasına karşın bu dönemde tam tersi bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını belirtti.


Gülay yaptığı yazılı açıklamada neden karşı çıktıklarını hatırlatarak; "Kilimli´de açılması için alt yapı ve yer çalışmalarının yapıldığı belediye izinlerinin sözünün alındığı söylenen, dışarıdan gelecek tüm ulusal marketlere esnaf odası olarak karşıyız. Kilimli´de market açılmasın demiyoruz, rekabet olmasın demiyoruz, bugüne kadar olduğu gibi halkımızın yararına olan her çalışmanın yanında olur ve destek veririz. Açılması planlanan bu marketlerin halkımıza ne kadar yararı olacak, mevcut olan bu marketlerden daha mı ucuz satış yapacaklar veya bedava mı verecekler?


Siz konusu olan bu marketler Kilimli´ye ekonomik zarardan hariç sosyal boyutta zarar verecektir. Ekonomik olarak geldikleri bölgelerde kiraların artışına sebep olan bu marketler değil mi? Günlük cirolarını oldukları bölgede dahi tutmayan bu marketler değil mi? Ekonomik durumu iyi olmayan Kilimli halkına mevcut esnaflarımız gibi parası olmadığı zaman gıdayı bile 3 - 5 ay veresiye defterine yazdıracaklar mı? Kilimli Belediyesi mevcut irili ufaklı marketlerde mahalle bakkallarında çalışan 141 gencimize, insanımıza belediyede mi iş verecek yoksa onlara ve ailelerine maaş mı bağlayacak? 284 adet mahalle bakkallarına büfesine ve manavına Kilimli Belediyesi mi iş verecek veya Belediye Başkanının bizim bilmediğimiz, bu insanların hayatını idame ettirecek özel bir fonu mu var? Kilimli esnaf odası olarak biz iş yerlerinin büyümesine çeşidin ve imklanların çoğaltılmasına karşı değiliz. Yöremizde henüz ticaretin alt yapısı hazırlanmadan yani iş yerlerinin iş merkezlerinin belediye veya özel yapılacak olan tüm yatırımları destekler ve yanında oluruz. Önce Kilimli&[#]8217;de ulusal markete ihtiyaç var mı diye bakmak lazım. Kilimli de ne değişti? Konutlar yapılıp nüfusumuz 60 bine mi çıktı? Yoksa burada üretime dayalı ve insanların çalışacağı mini sanayi siteleri mi kuruldu? İşsiz kalan gençlerimizi oralarda mı çalıştıracağız?


İş yerini yüksek kiralarla kiralayan bina sahipleri kendileri büyük marketler açsınlar, onlar çalışsınlar. Kilimli´nin gençleri, evlatları buralarda çalışsın ve yöre ekonomisine katkıda bulunsunlar. Bizler onların yanında olur ve destekleriz" dedi.


Halkın zararına olur


Gülay uygulamanın kesinlikle halkın zararına olacağını belirterek ilk başta fiyatların daha cazip gelebileceğini ancak bunun sonucunda Kilimli´nin zarar göreceğini beliterek nedenlerini anlattı. Gülay açıklamasında şunları söyledi,


&[#]8220;Biz halkın zararına olacak hiçbir şeyi istemiyoruz. Yerli marketlere itirazımız yok. 4 büyük marketimizin işçisini Kilimli´den alacaksa yöreye katkısı olacaksa değil 14 tane olsun, rekabet olsun ama yerli olsun. Rekabetten Kilimli halkı karlı çıkacaktır. Buna hiç mi hiç itirazımız yok. Eğer Belediye Başkanı bu söylentilerin ulusal marketlerin Kilimli´ye geleceği hakikaten söylemden, dedikodudan ibaret ise çıksın açıklamasını yapsın. Biz de kendisine teşekkür ederiz.


Kilimli´ye yeni market gelmesin demiyoruz. Kaldı ki Zonguldak´tan Kilimli´ye Akbal Gıda geldi. Kilimli´de rekabet oldu. Halk yararlandı. İtiraz mı ettik? Açılışına gittik, hayırlı olsun dedik, Allah bol kazanç versin dedik. Fakat Akbal Gıda 13 işçi çalıştırıyor. 3 tanesi Zonguldak´tan, 10 çalışanı Kilimlili genç evlatlarımız. Yani para burada kalıyor. Halk da kazanıyor, işsizler de.


Esnafa verdiğin sözde durmanı bekliyoruz.


Ulusal marketler sadece Kilimli´de gıda satan esnafa değil, tümüne zarar verecek.


Bu halde kiraları tahsil edemeyen Belediye, acaba o zaman ne yapacak? Bu alacakları tahsil edilemeyen haneye mi yazacak?


Kilimli, Zonguldak gibi nüfusu fazla olan bir yer değil. Halk, Perşembe günü kurulan pazarımızda. İnsanlar sizin açtıracağınız ulusal marketlerden alışveriş yapıp evlerine gidecekler. Kilimli pazarına dahi uğramayacaklar. Sadece Kilimli esnafını değil, tüm pazarcı esnafını da aradan çıkaracaksınız.


Peki pazarcı biterse yapacağınızı iddia ettiğiniz yeni Pazaryeri´ne siz mi tezgah açacaksınız? Kimi bulacaksınız? Pazarda alışveriş yapacak Kilimli halkını mı, yoksa satış yapan Pazarcıyı mı?


Kira kontratlarını bir yıl olarak yapan halkımıza faydası olmayacağına inandığımız bu marketler, 1 yıl sonra ben gidiyorum dediğinde hayır gidemezsin deme yetkin veya gücün var mı? O zaman ne yapacağız? Aradan çıkan, iflas eden küçük esnafa mı acıyacağız, yoksa Belediye mi market kuracak? "


Kilimli esnafı 200 bin lira için mi satılıyor?


Gülay ulusal marketlerin Kilimli´ye ne faydasının olacağını sorarak, bu marketlerin Kilimli Belediyesi´ne 200 bin Lira karşılığında bir itfaiye aracı alacağı söylentilerini hatırlattı. Gülay açıklamasının sonunda şunları söyledi;


"Sözlü izin verdiğiniz söylenen marketlerden karşılıklı yaptığınız görüşmelerde sokakta konuşulan ve Kilimli´de ayyuka çıkan söylentiye göre; Kilimli Belediyesi´ne 1 adet itfaiye aracı, resmi olarak alınıp hibe edileceği ve diğer konuşulan ulusal marketten de belediyeye resmi olarak nakit yardım alınacağı söylentisine istinaden soruyorum? Kilimli halkına hiçbir ekonomik faydası olamayacağına inandığımız esnafımızı tamamen aradan çıkaracak ulusal marketlerin bize katkısı toplam 200.00 TL. Kilimli esnafını satmanın bedeli bu mudur? Daha 20 gün önce esnafların kira ile ilgili yapılan toplantıda ´esnafın yüzü gülmezse benim yüzüm gülmez´ diyen siz değil misiniz? Bu kelimeyi ben söylemedim diyorsanız basın arşivinize bakın. ´Verdiğin sözü ne çabuk unuttun´ derler adama. Bu toplantının akabinde Radar Tepe tesislerinde kira ile ilgili toplantı da esnafların oluşturduğu komisyonlarda yapılan toplantılarda ´hayır ben ulusal marketlere izin vermeyeceğim´ dediniz mi? Yok söylemedim diyorsanız şahitlerle ispat ederim. O insanlar daha ölmedi, yaşıyorlar"

Editör: Pusula Gazetesi