İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Ölüm Nedeni İstatistikleri/2013” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 39,8’inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını açıkladı.

Bölge Müdürü Demirtaş, sorumluk alanlarındaki Zonguldak’ta ölümlerin yüzde 36,9’unun, Karabük’te ölümlerin yüzde 42,4’ünün, Bartın’da da ölümlerin yüzde 43,4’ünün dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını belirtti.

Bölge Müdürü Demirtaş, “2013 yılında dolaşım sistemi hazırlıklarından Zonguldak’ta bin 325, Karabük’te 615, Bartın’da 608; iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden Zonguldak’ta 727, Karabük’te 279, Bartın’da 233; solunum sistemi hastalıklarından Zonguldak’ta 547, Karabük’te 150, Bartın’da 214; iç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan Zonguldak’ta 233, Karabük’te 111, Bartın’da 97; dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelerden Zonguldak’ta 186, Karabük’te 68, Bartın’da 64; sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından Zonguldak’ta 156, Karabük’te 66, Bartın’da 43; diğer hastalıklardan Zonguldak’ta 417, Karabük’te 161, Bartın’da 141 kişi öldü. Bu hastalıklardan toplamda, Zonguldak’ta 3 bin 591, Karabük’te bin 450, Bartın’da ise bin 400 kişi hayatını kaybetti.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

“Ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları (yüzde 39,8), iyi huylu ve kötü huylu tümörler (yüzde 21,3), solunum sistemi hastalıkları (yüzde 9,8), endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar (yüzde 5,6), dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler (yüzde 5,5) ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları (yüzde 4,1) oldu. Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi. Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 38,8’ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 38,8’i iskemik kalp hastalığı, yüzde 25,2’si serebro-vasküler hastalık, yüzde 17,7’si diğer kalp hastalığı ve yüzde 12,8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.”

“GIRTLAK VE SOLUK BORUSU/AKCİĞER TÜMÖRÜ, ÖLÜME EN ÇOK NEDEN OLAN TÜMÖRDÜR”

“Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,3’ü gırtlak ve soluk borusu-bronş-akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 8,9’u midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8,2’si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 6,9’u kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5,9’u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı. Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi. Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Yozgat, Uşak, Bolu ve Denizli’dir. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.”

Demirtaş, ölüm nedeni istatistikleri hakkında yaptığı genel açıklamada, “Ülkenin nüfus yapısını doğrudan etkileyen ölüm olaylarının sayısal, ölüm nedeninin ise ayrıntılı olarak bilinmesinin halk sağlığı hizmetlerinin gerek koruyucu ve gerekse tedavi edici hekimlik olarak yerine getirilmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ölüm nedeni istatistikleri; ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklamada, nüfus projeksiyonlarının oluşturulmasında, halk sağlığı programlarının desteklenmesinde ve araştırmalar için hipotez kurulmasında önemli bir veri kaynağıdır. Ayrıca, halk sağlığı değerlendirmeleri için gerekli bir veri olup, halk sağlığı istatistikleri sisteminin temelini oluşturmaktadır. Ölüm nedeni istatistiklerine ilişkin bilgiler, TÜİK tarafından 1931 yılından itibaren derlenmeye başlanmış ve 1949 yılı sonuna kadar, ‘nüfusu en fazla olan 25 il merkezi’, 1950-1956 yılları arasında ‘bütün il merkezleri’, 1957 yılından itibaren ise ‘bütün il ve ilçe merkezleri’ kapsam içine alınarak yayımlanmıştır. 1957-2008 yılları arasında il ve ilçe merkezleri için ölüm istatistikleri ayrı bir yayın olarak sunulmuştur. 2009 yılına kadar ölüm istatistikleri ile birlikte ölüm nedeni istatistikleri, 2009 yılından itibaren ayrı bir istatistik olarak yayınlanmaya başlanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı; Avrupa Birliği uyum sürecinde, ölüm nedeni istatistiklerinin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren ‘Ölüm Nedeni İstatistikleri’ konusunda bir proje yürütmektedir. Proje ile ölüm nedeni istatistiklerinin kalite ve güvenirliğinin artırılması, ülkelerarası karşılaştırılabilirliğin sağlanması ve uluslar arası standartlarda ölüm nedeni istatistiklerinin üretilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; öncelikle Sağlık Örgütü standartlarında, yeni bir ‘Ölüm Belgesi’ geliştirilerek, elektronik ortamda web üzerinde çalışan Ölüm Bildirim Sistemi’nde (ÖBS) kullanılmaya başlanmıştır. ÖBS 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu sistem ile ölüm nedenine ilişkin istatistiklerde kapsam ve kalitenin artırılması hedeflenmiştir.”

Editör: Pusula Gazetesi