Türkiye’nin en büyük limanlarından olacak rüya proje Filyos Limanı sonunda ihale edildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü´nde, açık ihale usulüyle gerçekleştirilen ve komisyon başkanlığını Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyigün´ün yaptığı ihaleyi; TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, AK Parti Çaycuma İlçe Başkanı Vedat Emeksiz, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Alagöz, Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu da izledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, ihale öncesi yaptığı konuşmada, yıllardır konuşulan Filyos Limanı Projesi´nin, Doğu ve Batı Karadeniz´in yanı sıra İç Anadolu´yu da etkileyecek önemli bir proje olduğunu ifade etti. Bu nedenle, projenin, etüt, yer seçimi gibi ön hazırlıklarının titizlikle yapıldığını belirten Tahan, “Uzun çalışmaların ardından çok sağlıklı bir şekilde ihaleye çıkılması bizi memnun etti” dedi.

Filyos Limanı Projesi´nin daha önce Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasının planlandığını hatırlatan Tahan, şöyle konuştu:

“Zonguldak’tan gelen tüm heyete bu önemli günde burada bulunmanızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Biz de bu ihaleyi kurum olarak çok önemsiyoruz ve bu önemli günümüzde yanımızda olduğunuz için size ‘hoş geldiniz’ demek istiyorum. Biz Zonguldak ve Filyos’u yıllardır konuşuyoruz. Bizim çocukluğumuzda da konuşulmuştu, fakat bu kadar önemli Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’ni, hatta İç Anadolu Bölgesi’ni etkileyecek bu önemli yatırımın gecikme nedenlerinden bir tanesi de yatırım çok hassas etüt ve projelerinin yapılmasıydı. Bu da çok şükür gerçekleşti ve yapacağımız bir hatanın geri dönüşü olamayacak kadar etkiliydi. Uzun çalışmalardan sonra gerçekten çok sağlıklı bir projeyle ihaleye çıkılması da bizi çok memnun etmiştir. Sayın Başkanımız Köksal Toptan’da bu Filyos Limanı’nı çok yakından ve ilgiyle takip ediyor. Tabii altyapısı olmayan bu kadar önemli yatırımlarda gerçekten yap-işlet-devret modeliyle özel sektörün maliyetinin yüksekliği geri dönüşünün çok uzun sürede alınması nedeniyle ilgi oldukça zayıf kalıyor. Fakat hükümetimizin bu noktadaki almış olduğu karar neticesinde bu işin altyapısını genel bütçeden yapalım üst yapısını da yap-işlet-devret modeliyle eş zamanlı olarak bitirelim düşüncesi de projeyi hayata geçirme noktasında işimizi kolaylaştıracak diye düşünüyoruz. Tabii Sayın Başkanımızın bizi sık sık arayarak, ‘bir an önce bunun ihalesine çıkalım, geciktikçe gecikiyor ve artık tahammül kalmadı buraya’ diye bize çok baskılar yapmıştır. Biz de biraz ekip olarak olabildiğince hızlı hareket ettik. 13 Şubat tarihinde Kamu İhale Kurumu’nda bu ilan yayınladı ve ihaleyi yapıyoruz. 25 milyon ton kapasiteli bir liman yapıyoruz ve Türkiye’de 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye’deki liman ihtiyacı 385 milyon ton. Yani 25 milyon tonu Filyos’a ayırdığımız zaman çok ciddi bir rakam ve bölgeye nasıl bir katkı sağlayacağı gün yüzüne çıkmış oluyor. Türkiye genelinde yapmış olduğumuz Kuzey Ege Limanı’yla birlikte Mersin Limanımız var, o ayarda Türkiye’deki 2’nci veya 3’üncü büyük kapasiteli liman oluyor. Genel bütçede bu yıl gerekli ödeneğimiz de var. Ödenek sıkıntısı çekeceğimizi hiçbir zaman düşünmüyorum. Biz yaptığımız hesaplar neticesinde bu projeyi 4 yıl gibi kısa bir sürede işin tamamlanacağını düşünüyoruz. Birbirinden değerli ve önemli firmalarımızın ilgileri bizi bir kez daha çok mutlu ediyor. İnanıyorum ki bu firmalarımızın da katkılarıyla 4 yılda değil de çok kısa bir sürede tamamlanacağını da düşünüyorum. Fakat önemli olan hep birlikte temelini atmak ve ondan sonra takibiyle birlikte kısa sürede bu işi tamamlamaktır.”

Tahan, başta eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bakan Lütfi Elvan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Komisyon Başkanı Eyigün de, ihale hakkında bilgi verdi. Şartnameyi 26 firmanın gördüğünü belirten Eyigün, yaklaşık maliyeti 810 milyon lira olarak hesaplanan ihaleye 14 teklif zarfının verildiğini, bir firmanın da ihaleden çekildiğini kaydetti.

KİM, NE TEKLİF ETTİ?

İhale Komisyonu Başkanı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyigün, konuşmaların ardından teslim sırasına göre zarfları açtı. Bir firmanın teşekkür mektubu gönderdiği Filyos Limanı altyapı yapım işi ihalesine en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat-YSE İnşaat-Detaş İnşaat konsorsiyumu verdi. Komisyon teklifleri değerlendirdikten sonra en uygun teklifi veren firmayı belirleyerek duyuracak. İhaleye teklif veren firmalar ile KDV hariç teklifleri şöyle:

1. Nas-YSE-Detaş İş Ortaklığı: 472 milyon 512 bin 96,38 lira

2. Limak-Kolin İnşaat İş Ortaklığı: 498 milyon 846 bin 382,17 lira

3. Cengiz İnşaat: 503 milyon 527 bin 588,16 lira

4. Aga Enerji: 517 milyon 880 bin 771,74 lira

5. Sochi Morstroy-Seza İnşaat İş Ortaklığı: 519 milyon 336 bin 266 lira

6. Bülbüloğlu-Türkerler-Pakyol-AYK Yol: 529 milyon 100 bin 800,14 lira

7. Şenbay Madencilik- Özgün Yapı İş Ortaklığı: 537 milyon 888 bin 5,77 lira

8. Grandi Lavori-Yüksel-YDA İnşaat İş Ortaklığı: 539 milyon 6 bin 890 lira

9. Polat Yol-Tamer Küçükterzi İş Ortaklığı: 547 milyon 713 bin 490,28 lira

10. Mapa İnşaat-Atacan Aksoy İş Ortaklığı: 558 milyon 630 bin 140,60 lira

11. NTF İnşaat-Farsel İnşaat İş Ortaklığı: 567 milyon 28 bin 403,88 lira

12. Makyol-Doğuş İnşaat İş Ortaklığı: 588 milyon 94 bin 471,44 lira

13. Sigur Ros-Kalyon İş Ortaklığı: 676 milyon 846 bin lira

14. Nurol-Gama İş Ortaklığı: 723 milyon 56 bin 870,35 lira

15. Van Oord, teşekkür mektubu gönderdi.

40 YILDIR GÜNDEMDE

Türkiye´nin gündeminde olan Filyos Limanı tamamlandığında Türkiye’nin en büyük önemli aktarma limanlarından biri olacak. Çevresinde endüstri alanı da oluşturulacak Filyos Limanı, enerjiden ağır sanayiye, imalat sanayisine, lojistik alanlarını da kapsayan endüstri ve liman proje olması öngörülüyor. Liman, Çaycuma´nın denizle buluştuğu deltada kurulacak. Yaklaşık 500 metrelik rıhtımı, ana mendireği ve tali mendireği, demiryolu yol bağlantıları olacak. Limanın altyapısına bu yıl genel bütçeden 140 milyon 600 bin lira harcanacak. Limanın altyapı çalışmalarının 2017´de bitirilmesi hedefleniyor. Daha önce yapılan ihaleyi Kardemir almış ancak sonu getirilememişti.

TOPTAN: “ÇOK MUTLUYUM. KILIÇDAROĞLU’NU YANLIŞ YÖNLENDİRMİŞLER”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan: “Ben çok mutluyum ve çok heyecanlıyım. Yani ‘dokunsanız ağlayacağım’ denir ya, işte tam da o noktadayım. Bu günlere gelene kadar işitmediğimiz laf, yemediğimiz hakaret kalmadı. Hep hayalcilikle, yalan söylemekle suçlandık. Allah’a şükür, bu projeye dünyanın en büyük firmaları ilgi gösterdiler. Bu teklifler içerisinde ihalenin kime kalacağını komisyon kararlaştıracak, ama çok önemli bir aşama kaydedildi ve önemli bir noktaya gelindi. Genel Müdürümüz Metin Tahan’ın da ifade ettiği gibi süresinden önce bitirilmesi hedeflenen bu alt yapı çalışmalarından sonra üst yapı ve yap-işlet-devret formülüyle ihale edilecek. Buna ilave olarak da Filyos Vadisi ile ilgili eksiklikleri de biz süratle tamamlayacağız. Sayın Valimiz konuyla çok yakından ilgili. Bütün eksiklikler tamamlandıktan sonra inşallah burası Türk ve yabancı işadamlarının yatırım amaçlı tahsis edilecektir. Ben Sayın Binali Yıldırım’a, Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu projeyle ilgili çok önemli şeyler yaptılar, uğraştılar. Cevdet Yılmaz Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Herkesin emeği olan büyük bir proje ve inşallah bölgemiz ve Türkiye için hayırlı olur. Umarım yine hep beraber temel atma imkanı buluruz. Duman tütmeyen fabrikaların kuruluşunu da hep beraber görürüz. Sayın Kılıçdaroğlu’nu belli ki yanlış yönlendirmişler. Burada gerçekleştirilen iş Filyos Projesi’nin en önemli ayağıydı. Çünkü liman yapmazsanız yatırım yapmanız da yok denilecek kadar azdı. Demiryolunun içinden geçtiği, havaalanının içinde bulunduğu, karayolunun çok rahatladığı ve şimdi deniz ulaşımının da sağlandığı bir alan oldu. Keşke Kılıçdaroğlu buraya gelseydi. Umarım kendisine bilgi verirler. Filyos için çok önemli işler yapıldı.”

ULUPINAR: “CHP ADAYLARI ENGELLEMEK İÇİN MAHKEMEYE GİTTİ”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar: “Zonguldak’ımıza hayırlı olsun. Çok uzun zamandır konuşulan ve çok önemli bir proje. Tüm engellemelere rağmen çok şükür ihalesi yapıldı. Sadece Zonguldak’ın, Karabük’ün, Bartın’ın değil, Orta Anadolu’nun çok önemli bir projesidir. İnşallah bölgede çok büyük bir canlılık yaratacak. Binlerce gencimiz orada iş sahibi olacak. Bütün emeği geçenlere ben de teşekkür ediyorum. Biz de Milletvekillerimiz, teşkilatlarımız, Sayın Valimizle birlikte konuyu uzun zamandır takip ediyoruz. Tüm engellemelere rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada olsaydı, CHP’nin Zonguldak Milletvekilleri keşke burada olsaydı. Burada olmamaları belki normal karşılanabilir, ama en azından Çaycuma’da CHP’nin belediye başkan adayları burayı engellemek adına mahkemeye gitti ve keşke onu engelleselerdi. Geçmişte Zonguldak’ta havaalanını açarken binlerce vatandaşımız oradaydı. O zamanda CHP Milletvekili, ‘Benim haberim olmadı’ dedi. Belki bu ihaleden de haberi yoktur.”

KABAN: “İMAR PLANLARIYLA MÜKEMMEL HALE GELECEK”

Zonguldak Valisi Ali Kaban: “Projeler vardır, başlatmak için insana nasip olur. Bazen de son noktasının konulduğunu görmek nasip olur. Burada yüz yıllık bir hayalin, projelendirilip son noktasını konulduğu yerde görmek Zonguldak Valisi olarak bana nasip oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Başta siyasi iradeyi temsil eden Başbakanımız, ilgili Bakanlarımız ve Zonguldak’ın seçtiği başta Sayın Başkanımız olmak üzere milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Böyle bir heyecana tanık olmak sadece Vali olarak değil Ali Kaban olarak da beni çok mutlu etti. Bundan sonra bazı tamamlanması gereken kısımlar var ve onda bize düşen görevlerde var. Özellikle bölgenin imar planları konusunda başlattığımız bazı çalışmalar var. Bunları da tamamlayarak oranın mükemmel bir hale gelmesi için elimizden ne gelirse hep beraber yapacağız. Başta Zonguldak ve bölgemiz için hayırlı olsun. Bahsettiğimiz proje Türkiye’nin büyük projesinden biridir.”

GÜLŞEN: “ENGELLEYENLERİN YANINDA OLMADIK”

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen: “İnananların, inançlıların ve azimli, kararlı olanların zafer günüdür. Biz burada büyük bir gayret sarf ederek, inananlarla bu işi başardık. Çok sevinçliyiz. Biz her zaman hizmetlerin ve yatırımların dostuyuz. Durduranların ve engelleyenlerin hiçbir zaman yanında olmadık. Gelecekte güzel günler bizi beklemektedir. Bölgemizin hızlı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz. Allah bizi bugünleri gösterdiği için şükrediyoruz. Halkımızın bize desteği sürdüğü sürece daha çok işler başaracağız.”

ÜNAL: “CHP’NİN OLDUĞU YERDE HİZMET OLMAZ”

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal: “Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ihalesi yapıldı. Ancak burada Zonguldak’ın milletvekilleri ve belediye başkanları var. Zonguldak’ı kurtaracak projede bir tane CHP’yi temsil eden üye bile olduğunu tahmin etmiyorum. Burada AK Partili olarak, yani hizmetin yanında olan bir partinin temsilcileri olarak bizler varız. Yani mesajım şudur: CHP’nin olduğu yerde hizmet olmaz. CHP’nin olduğu yerde kavga olur. Biz Vadi Belediye Başkanları olarak durmadan milletvekillerimizle koşturduk. Şu anda birilerinin ‘hayal’ dediği bir şeyin gerçek olduğuna tanık olduk. Dolayısıyla biz hizmet için koşuyoruz ve bundan sonra daha hızlı koşacağız.”

DÜZLÜ: “SİYASETİN DEĞİL, HİZMETİN PEŞİNDEYİZ”

Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü: “Saltukova olarak bu işlerin göbeğinde yer alıyoruz. Gerçekten de tarihi bir gün yaşadık. Bizim siyasetimiz dedikodu, laf üretme siyaseti değil, hizmet için varız. Gücümüzü milletten alıyoruz ve buralarda harcayarak kullanıyoruz. 5 yıl önce buraya ‘havaalanı kurulamaz, uçak inemez’ diyen insanların, bugün ‘bu liman yapılamaz, hayal’ diyen insanlarla aynı olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı da üzüntü duyuyoruz. Biz siyasetin değil, hizmetin peşindeyiz. Herkesi böylesi önemli bir projeyi sahip çıkmaya çağırıyorum.”




Editör: Pusula Gazetesi