Törene; Vali Ali Kaban, Gıda, Devrek Kaymakamı Orhan Yalınız, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Devrek İlçe Tarım Müdürü Şule Turhan Kafkaslı, davetliler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

İl Müdürü Necmi Çelik, yaptığı konuşmada, &[#]8220;Bakanlığımız tarafından başlatılan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen 2012 yılından itibaren hayata geçirilmek üzere ´Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması´ projesi uygulamaya konulmuştur. &[#]8216;Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Alt Projesi&[#]8217; kapsamında Müdürlüğümüz ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde ilimizde kızılcık çeşit denemesi ve çilek çeşit denemesi programa alınmıştır. Kızılcık, ilimiz, özellikle Devrek ilçemiz için çok önemlidir. Devrek ilçesinde yüzyıllardır bastonculuk yapılıyor. Bastonun hammaddesi ise kızılcık dallarıdır. Kızılcık popülasyonunun geliştirilmesi ayrıca bir iş kolu olan baston yapımcılığını da geliştirecektir. Bölgenin sarp ve engebeli yapı oluşturan yerlerinde, küçük ölçekli arazi parçalarında yapılacak kızılcık tarımı ile özellikle boş kalan alanlar değerlendirilecek aynı zamanda da üreticilerimizin gelir elde etmesi sağlanacaktır. Projede çiftçilerimize projede görevli teknik elemanlar ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Müdürlüğü teknik elemanlarınca yetiştiricilik bilgileri verilecek ve yapılacak faaliyetlerle hedef kitlenin modern meyvecilikte üretim teknikleri konusunda eğitilmesi sağlanacaktır. Proje, 5yıllık bir proje olup sonbaharda dikim alanlarının arttırılması sağlanacaktır. Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker&[#]8217;in kadın çiftçilerin eğitim çalışmalarına büyük önem verdiği ve tüm Türkiye&[#]8217;de uygulanmasını istediği ve Bakanlığımızın tarımsal yayım projesi kapsamında finanse ettiği &[#]8216;Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi&[#]8217; kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen &[#]8216;Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi&[#]8217; başladı. Proje kapsamında 10 kadın üreticimize 1&[#]8217;er dekarlık kızılcık bahçesi kurulacak, ayrıca kadın üreticilerimize elde edilen ürünlerin değerlendirilmesi (reçel, marmelat, vb..) ve Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü işbirliği ile kızılcıktan baston yapılması konularında kurs verilecek ve 20 kadın üreticimizin eğitilmesi sağlanacaktır&[#]8221; dedi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban ise, &[#]8220;İlçemizin belirgin ve tanınmış özelliklerinden birisi baston üretimi. Bastonun da temel maddesi kızılcık ağacı... Tabii kızılcık ağacı tek başına buradaki tarımın uygulamaları içerisinde sadece baston için bir malzeme olarak düşünülmüyor aynı zamanda meyvesi ile aile bütçesine bir katkıda bulunabilecek materyal olarak düşünülüyor. Buradaki amacımız gerek tarımın gerek ormanın çalışmalarıyla kızılcık kapasitemizi, kızılcık fidanının ve ağacının arttırılması. Zira Devrek için bastonculuğun devamını düşünüyorsak, bunun dışında da çıkar bir yolumuz yok&[#]8221; diye konuştu.

Konuşmaların ardından dualar edildi ve belirlenen alanda kızılcık fidanı dikimi yapıldı. Vali Ali Kaban da, protokol üyeleri ve öğrencilerle birlikte fidan dikti.
Editör: Pusula Gazetesi