Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akduman, &[#]8220;Herkes İçin Prostat&[#]8221; adlı 109 sayfalık kitabında, prostat kanseri, prostat hastalıkları, prostatın oluşumu hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Akduman, Türkiye´de şu ana kadar prostat alanında yazılmış bir kaynak bulunmadığını, bu açığı kapatmak amacıyla kitabı yazdığını söyledi. Prof. Dr. Akduman, prostat kanserinin son 20 yılda çok ciddi bir artış gösterdiğini belirtti. Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu ve kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Akduman, her 6 erkekten birinin yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanma riski bulunduğunu bildirdi.

&[#]8220;BASİT BİR KAN TESTİ İLE TEŞHİS MÜMKÜN&[#]8221;

Prof. Dr. Akduman, buna rağmen hastalıktan korkmaya gerek olmadığını, erken tanı ile tedavinin daha kolay olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Akduman, şöyle konuştu:

"Erken tanı konulduğu takdirde hastaların tamamen tedavi edilme şansı var. Elimizde ışın tedavisi, radyoterapi seçenekleri var. Önceden hastalık daha ileri evrelerde, iş işten geçtikten sonra teşhis ediliyordu. O zaman da elimizde bu hastalıkla savaşacak fazla bir şey kalmıyordu ve hastayı kaybediyorduk. Şimdi basit bir kan testi yaparak kişilerin prostat kanseri için yüksek risk taşıyıp taşımadıklarını belirleyebiliyoruz. Dolayısıyla erken teşhis edildiği takdirde de bu hastalık korkutucu olmaktan çıkıyor, tedavisi mümkün bir hastalık haline geliyor."

&[#]8220;AYAKTA İDRAR YAPAMIYORSA HASTALIK GÖSTERGESİ&[#]8221;

Prof. Dr. Akduman, ayakta idrar yapmanın prostat kanserine yol açtığı yönünde halk arasındaki inanışın doğru olmadığını söyledi. Oturarak veya ayakta idrar yapmanın prostat kanserine bir etkisi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Akduman, "Oturarak yapmak prostat kanserini önlemiyor ya da prostat hastalığına yol açmıyor. Ayakta da oturarak da idrarını yapsa bir fark oluşturmuyor. Hasta ayakta yapamıyorsa, zorlanıyorsa derhal ürolog tarafından muayene edilmesi lazım... Çünkü bu hastalığın bir göstergesi olabilir. Eğer ayakta yapamıyorsa bu bir hastalığın göstergesi."

Prof. Dr. Akduman, yarın saat 14.00&[#]8217;de DemirPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi&[#]8217;nde kitabını imzalayacak ve okurlarıyla sohbet edecek.
Editör: Pusula Gazetesi