CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye´de krizin çok önce başladığını belirterek Türkiye´deki sıkıntının yanlış izlenen politikalar nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Baykal, CHP iktidara geldiği zaman milletvekili dokunulmazlığının kaldırılacağını belirtti.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık´ı makamında ziyaret etti. İlk önce Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref´i ziyaret eden Baykal, beraberindekilerle birlikte karayoluyla Kdz.Ereğli´ye geldi. Baykal, Kdz. Ereğli Belediyesi önünde vatandaşlar tarafından karşılandı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İl Genel Meclisi üyeleri ve belediye meclis üyeleri tarafından kapıda karşılanan Baykal, daha sonra başkanlık makamına çıktı. Başkanlık
makamında bir konuşma yapan Başkan Posbıyık, Genel Başkan Deniz Baykal´ın ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmanın ardından fotoğraflar çekildi. Fotoğraf çekilmesinin ardından Baykal belediye önüne inerek kendisi için hazırlanan kürsüden vatandaşlara seslendi. Genel Başkan Deniz Baykal, sözlerine Belediye Başkanı Halil Posbıyık´ı överek başladı. Başkan Posbıyık´ın çok başarılı olacağına inandığını belirten Baykal, "Belediye Başkanı Halil Posbıyık´a belediye başkanı olarak verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim. CHP´ye, Posbıyık´a destek vererek bizi ve CHP´yi onurlandırdınız. Bizi mutlu ettiniz" dedi. Bu desteğe layık olmaya çalışacaklarını anlatan Baykal, şunları söyledi: "Belediyeciliğin yüz akı bir insandır. Çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Yükselen CHP´nin bütün desteğiyle, belediyelerdeki desteğiyle, parlamentodaki desteğiyle, tüm Türkiye´deki desteğiyle el ele birlikte çalışma yapacaktır. Özlediğiniz yerel yönetimini el birliğiyle burada gerçekleştireceğiz.
Muazzam bir kalabalık toplamışsınız. Bu kalabalığın bir anlamı var mı? Posbıyık´ın başkan seçilmesine mutlu oldunuz, bu sevinci bizimle paylaşmak için buraya geldiniz. Buraya gelmenizin başka anlamı da var. Belediye seçimi sizi kesmemiş gibi. Belediye seçimlerinde istediğiniz tam elde edememiş gibisiniz. ´Bu tam olmadı´ diyorsunuz. Bir adım, oldu işaret oldu. ´Dikkat birileri geliyor´ dediniz. ´Ama daha tümü olmadı´ diye bir bekleyiş içindesiniz. Bence de öyle. Ereğli´de bir seçim yaptınız. Dün hükümetin
yarısı gitti. İnşallah öbürkü seçimde tümünü göndereceğiz. Ereğli´deki vatandaşlarım bilinçli. Olayın belediye olayından ibaret olmadığını biliyorlar, olayın Kdz. Ereğli olayı olmadığını, Ankara, Türkiye olayı olduğunu biliyorlar. Olayın İktidar olayı olduğunu biliyorlar. Belediye seçimini de o doğrultuda bir adım olarak değişme olarak gördüklerini biliyorum. Bunu gerçekleştirdiniz. Bunu başaran insanlar olarak ötekini de başaracağınıza inanıyorum."
TÜRKİYE´DE BANKALARDA SIKINTI YOK, SIKINTI REEL SEKTÖRDE
Kdz.Ereğli´nin Türkiye sanayinin bel kemiği olduğunu belirten Baykal, dünyadaki sıkıntının banka sıkıntısı olarak çıktığını söyledi. Türkiye´de bankalarda sıkıntı olmadığını anlatan Baykal, sıkıntının reel sektörde olduğunu bildirdi.
Kdz. Ereğli´nin tüm Türkiye´nin gözünde büyük bir önem taşıdığını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayiine açılan bir yüzüdür. Türkiye ekonomisinin bel kemiğidir. Bütün Türkiye´de sanayiyi besleyen ana damar Ereğli damarıdır. Son zamanlarda ekonomik bir bunalım yaşıyoruz. Bu bunalımın yıllardır yanlış politikalardan kaynaklandığını biliyoruz. Dünyada da bir ekonomik sıkıntı başladı. Ama o sıkıntılar başlamadan bizde temel yanlışlar yapılmıştı. Ekonomi sıkışmaya başlamıştı. Dünyadaki sıkıntı
banka sıkıntısı olarak çıktı. Mali sıkıntı, finans sıkıntısı olarak çıktı."
Türkiye´deki sıkıntının mali sıkıntı olmadığını anlatan Baykal, şunları söyledi: "Ekonomi yüzde 6´dan fazla küçülüyor. Bankalar yüzde 9´dan fazla kazanç sağlıyor. Türkiye´de bankalarda sıkıntı yok. Sıkıntı reel sektörde. Sanayide, üretimde. Türkiye´de tezgahta çalışan insan, fabrikada, tarlada üreten insan sıkıntıda bunalımda. Bunun doğrudan dünya kriziyle ilgisi yok. Sıkıntı bizim yıllardır izlediğimiz politikada. Hangi politika, Türkiye´de sanayiye sahip çıkmayan, yatırım yapmayı önemsemeyen,
çiftçisini desteklemeyen, gümrük kapılarını açan, dünya da kim ne üretiyorsa Türkiye´ye serbestçe girmesine seyirci kalan, Türkiye´deki yerli sanayiyi, tarımı ve ticareti kendi uyguladığı politikayla tahrip eden Türkiye yararına olmayan bir politikanın sonucunda Türkiye´de sıkıntı var. Krizi bugün bulmuş herkes. Türkiye´de sor bakalım çiftçi ne zamandan beri krizin içinde? Sor bakalım esnaf ne zamandan beri krizin içinde?"
İNSANLIK DERSİ VERDİNİZ
ERDEMİR işçisinin ücretlerde yüzde 35´lik indirimini kabul etmesini insanlık dersi olarak nitelendiren Baykal, bu davranışın iktidarın kulağına küpe olmasını belirterek "Türkiye´de iktidar var. İktidar diyor ki bu krizin bizle ilgisi yok. ´Teğet geçti´ diyor. Kriz teğet geçti mi geçmedi mi sen gel de Ereğli´de ERDEMİR´de çalışıp arkadaşları işten atılmasın diye yüzde 35´lik ücretinin indirilmesini kabul eden işçiye sor.
Sadece bu tablo ile Kdz. Ereğli kriz konusunda dünyaya ders vermedi. Siz işçi hakları, toplu iş sözleşme konusunda dünyaya bir ders verdiniz. İnsanlık dersi verdiniz. Bir ekonomi dersi değil, ahlak dersi verdiniz insanlara. ´İktidar kriz dokunmadı´ diyor. Ama buradaki işçi kardeşim eksik olan bütçesinden 3´de 1´inden vazgeçiyor. Dünyada böyle bir örnek var mı? İbret alsınlar. İktidarın kulağına küpe olsun"
İKTİDAR OLUNCA MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRACAĞIZ
CHP lideri Deniz Baykal, CHP´nin iktidara gelmesinin ardından milletvekilliği dokunulmazlığının kalkacağını belirterek, başbakanların ve cumhurbaşkanların normal bir vatandaş gibi hesap vereceğini söyledi.
Türkiye´de yeni biriolarak gördüklerini biliyoru siyasi tablonun şekillenmeye başladığını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bir siyasi süreç, yeni bir siyasi yolculuk ortaya çıkmaya başladı. Hep beraber yola çıkıyoruz. Birlikte yürüyoruz. Türkiye olarak. Türkiye´ye sahip çıkacağız, sahipleneceğiz, Türkiye´yi kendi kaderine bırakmayacağız. Türkiye´nin gücünü biliyoruz. Türkiye´nin gücünü en etkili şekilde kullanacağız. Bunun ilk adımı olarak da söylüyorum. Türkiye´de yolsuzluk yapılmasına
kesinlikle izin vermeyeceğiz. Yolsuzluk yapanlarında yanına bunu kar bırakmayacağız. CHP iktidarında milletvekili dokunulmazlığı siyasetçilerin sırtında yolsuzluklara karşı kullandıkları bir zırh olmaktan çıkacaktır. Milletvekilleriyle, bakanlarla, başbakanlar da, cumhurbaşkanları da, eğer bir yolsuzluk yapmışlarsa, o yolsuzluğun hesabını normal bir vatandaş nasıl veriyorsa o şekilde vereceklerdir. Hep birlikte bunu gerçekleştireceğiz."
TÜRKİYE´YE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Çekilen sıkıntıların artık yettiğini belirten Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye´ye sahip çıkacağız. İnsanlara, çocuklarımıza sahip çıkacağız. Bu bir umut yolculuğudur. Artık yeter çektiğimiz sıkıntılı günler, artık yeter yüreğimizdeki işimize son verilir mi korkusu. Artık yeter acaba kredi kartımı ödeyebilir miyim korkusu. Haksızlık altında ezilmekten bıktık artık. Verdiğiniz bu büyük umut için hepinize teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde çok daha iyi işler başaracağız."
Konuşmaların ardından Kdz. Ereğli Belediye Başkanı, CHP Genel Başkanı Baykal´a eşi Olcay Deniz´e verilmek üzere Elpek bezinden yapılmış şal, Osmanlı çileği hediye etti. Ardından Baykal, otobüse binerek Kdz. Ereğli´den Akçakoca´ya gitti.
Editör: Pusula Gazetesi