Sivil toplum kuruluşları içinde Almanya Zonguldaklılar Derneği, öne çıkan isimler arasındaydı. Toplantıya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı, Yurtdışı Türkler Başkanı, Milletvekilleri, Başbakanlık Danışmanları, Berlin Büyükelçisi ve kurum başkanları, kısaca birer konuşma yaptıktan sonra, toplantıyı yöneten Genel Sekreterin, STK&[#]8217;lara kendilerini tanıtma fırsatı vermesi katılımcılar arasında memnuniyet yarattı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği politikası ve Avrupa&[#]8217;da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekerek, Türk toplumunun yaşadıkları ülkelerde seslerini duyurabilmesinin yegane yolu ve tek çıkış noktasının sivil toplum kuruluşlarının var olmasından geçtiğini vurguladı.

Türkiye&[#]8217;den göç eden ve 50 yıldan fazla Almanya ve Avrupa&[#]8217;da yaşayan insanların kurdukları derneklerin lobisel etkinliklerine değinen Başbakan Erdoğan, konsoloslukların ve büyükelçiliğin bu gibi faaliyetlere önem verdiğini ve vermesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Katılımcılardan toplam 8 STK temsilcisi, faaliyetleri hakkında bilgi aktarırken, bunların arasında il derneği olarak Sivaslılar ve Zonguldaklılar Dernekleri Başkanları konuşma yaptı.

Almanya&[#]8217;da en güçlü ve etkin il derneği olarak yerini alan Almanya Zonguldaklılar Derneği Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Başkan Mehmet Karakulak, önce bu toplantıya davetten dolayı Başbakan Erdoğan&[#]8217;a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Zonguldak bölgesinden sadece Almanya&[#]8217;da 448 bin insan yaşadığına dikkat çekerek, genel sorunları dile getiren il derneği olarak kayıtlara geçti. Almanya&[#]8217;da artan yabancı düşmanlığına değinen Başkan Karakulak, gençlere sadece STK&[#]8217;ların sahip çıkmasının yeterli olmadığına işaret ederek, Başbakan Erdoğan&[#]8217;dan yardım istedi. 1963&[#]8217;den bugüne Zonguldak&[#]8217;tan Almanya&[#]8217;ya göç eden gurbetçilerin burada yaşadıkları sorunlar hakkında kısa notlar veren Karakulak, Almanya Zonguldaklılar Derneği olarak kendilerinin Karadeniz derneklerini temsilen burada bulunduklarını, çok zor ve büyük sorumluluk taşıdıklarını, gerek Türkiye&[#]8217;de, gerekse Almanya&[#]8217;da geniş bir kitleyi Avrupa&[#]8217;da temsil ettiklerini, Almanya&[#]8217;daki Zonguldaklılar olarak şimdiye kadar yapılanların bundan sonra yapılacakların teminatı olduğuna vurgu yaptı. Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nden 1 milyondan fazla insanın Avrupa&[#]8217;da yaşadığına dikkat çeken Karakulak, sorunların da bir o kadar fazla olduğuna işaret etti.

Karakulak, Yurtdışı Türkler Başkanlığı&[#]8217;ndan Türklerin yoğun yaşadıkları Kuzey-Ren-Westfalye Eyaleti&[#]8217;nde STK&[#]8217;lar ile daha fazla istişareler yapılmasını talep etti. Katılımcılar arasında en fazla dikkat toplayan ve ilgi çeken dernek olarak toplantı sonunda büyük bir alkış alan Dernek Başkanı Karakulak, bazı Bakanlar, Vekiller ve yetkililer ile ayaküstü kısa görüşmeler yaparak, hazırladığı dosyayı Başbakanlığa iletilmek üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu&[#]8217;na sundu.
Editör: Pusula Gazetesi