Sendikalara CHP, DSP, SHP, Esnaf Odası, Şoförler Odası, Ziraat Odası, Eğitim Sen, Eğitim İş Sendikaları da destek verdi.


Sendikalar adına açıklama yapan Çaycuma Selüloz İş Şube Başkanı İlhan Aktaş bu seneki 1 Mayıs&[#]8217;a daha zor koşullar altında girdiklerini söyledi. İşsizlik oranlarının hızla arttığını belirten Aktaş; "Her alanda olumsuz gelişmeler ardı ardına geliyor. Kişilere karşı demokratik ve hukuk dışı uygulamalar yapılıyor. Cumhuriyet kadınlarına sanki bir terörist muamelesi yapılıyor. Esnafımız bankadan bankaya koşarak icralarla hacizlerlerle boğuşuyor. İşçi haklarından dem vuranlar, biz çalışanlara Cumhuriyet tarihimizin en büyük saldırısını yaparak tarihe geçtiler. 1 Mayıs&[#]8217;lar bizim isteklerimizi en geniş kesimlere birlikte dile getirdiğimiz günlerdir. Sıkıntılardan en çok etkilenen ücretli çalışanlardır. Krizin bedelini biz ödemek istemiyoruz. Neden ilk fırsatta işsiz aşsız bırakılan bizler oluyoruz. Bizler fabrikalarımız çalışsın istiyoruz. Bizler kazandığımızla geçinebilmek, gelecek kaygısı duymadan ülkemiz için alın teri dökmek, çocuklarımızı okutmak istiyoruz. Biz olmazsak kalemler yazmaz, biz olmazsak sağlıklı yaşanmaz, biz olmazsak haberleşme olmaz, biz olmazsak ışığımız aydınlığımız olmaz, yollar olmaz" dedi.


Çaycuma KESK´ten halaylı kutlama


KESK Çaycuma Bileşenleri de Atatürk Anıtı&[#]8217;na çelenk koyduktan sonra çarşı meydanında açıklama yaptılar. KESK adına açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol 1 Mayıs&[#]8217;ın tatil olmasının sevindirici olduğunu söyleyerek; "2009 1 Mayıs´ını ağır ekonomik kriz koşullarında kutluyoruz. Gündemimiz krizdir; işsizliktir, yoksulluktur; demokrasi ve barış özlemidir. Tüm dünyayı saran krize karşı, işsizlik ve yoksulluk politikalarına karşı, krizi yaratanlara karşı sesimizi ve taleplerimizi; birlik, dayanışma ve mücadele kararlılığımızı hep bir ağızdan haykırıyoruz. Kapitalistler, kendi krizlerini aşmak için kriz bahanesiyle yüz binlerce işçiyi kapı önüne koyarken, emekçilerin büyük bölümü hızlı bir yoksullaşma yaşıyor. Tüm dünya ekonomisi hızla çöküşe doğru ilerlerken, krizin faturası bugüne kadar olduğu gibi tek tek ülkelerin emekçi sınıflarına ödetilmek istenmektedir. Her zaman olduğu gibi bu defa da, işçi ve emekçilerin, halkın fedakârlık yapması isteniyor. İşten atmalar, düşük ücret dayatmaları, maaşların zamanında ödenmemesi ve ücretsiz izinler dayatılıyor. Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda 1 Mayıs, bir bayram olmaktan öte anlamlar taşımaktadır. Krizin sorumlusu biz değilsek, faturayı da biz ödemek istemiyorsak Türkiye´nin ve dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkan emekçilerinin seslerini güçlü, taleplerini gerçek haline getirmek için tüm imkânlarımızı seferber etmek zorundayız. Kriz bahanesiyle biz emekçilere yönelik ekonomik, demokratik, sosyal tüm alanlardan gelebilecek saldırılara karşı uyanık olmak zorundayız. İşçi ve emekçilerin bugün her zamankinden daha fazla birleşmeye ve dayanışmaya ihtiyacı vardır. Krizin faturasını sermaye sahibi kapitalistlere ödetebilmek için işçi ve kamu emekçileri sendikaları başta olmak üzere meslek örgütleri ve diğer demokratik kitle örgütleri ile yerellerde, tabandan başlayarak yeniden, daha güçlü ve daha kararlı örgütlemeliyiz. İşimize, ekmeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için bugün olduğu gibi, bugünden sonra da sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Krizi biz yaratmadık faturasını da biz ödemeyeceğiz" dedi.


Daha sonra davul zurna eşliğinde kutlamaya katılanlar halay çekti.

Editör: Pusula Gazetesi