Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz’ün, neden olduğu kirlilik ile sık sık gündemde olan Çatalağzı’ndaki Eren Enerji Termik Santrali’nden sponsorluk desteği aldığı ortaya çıktı. Gürbüz, Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’ün bu konudaki eleştirilerine yanıt vermek isterken, Çevre Koruma Derneği’ni düşürdüğü acı durumu ve derin çelişkiyi itiraf etti. Gürbüz’ün, “İki yıl önce bir ilköğretim okulunun öğrencilerini Anıtkabir’e götürdük. Eren Enerji Halkla İlişkiler, bizim talebimize karşılık desteğini esirgemedi ve biz bu geziyi gerçekleştirdik. Birçok sivil toplum örgütüne istediklerine destek oluyorlar. Bunu kamuoyuna yansıtmadık, ancak ben de buradan Emir (Eren) Bey’e daha önce ilettiğim teşekkürümü kamuoyuyla da paylaşmak istiyorum. Bu teşekkür, benim termik santrallere karşı gösterdiğim tepkiyi, santralin çevreye verdiği zarara karşı düşündüklerimi de değiştirmiyor” sözleri, Zonguldak’taki çevre gönüllüleri arasında da şok yarattı.

Gürbüz, daha önce de Eren Enerji Genel Koordinatörü Erol Orhan’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi vermiş, bu plaket Çevre Koruma Derneği üyeleri arasında görüş ayrılığına neden olmuştu.

Öksüz de, “Siz değil miydiniz o çocuklara, bu santrallerin onların geleceğini nasıl kararttığını anlatan, onlardan duyarlılık isteyen? O çocuklara bu kötülüğü nasıl yaptınız? Ve böyle bir günaha, böyle bir çelişkiye Mustafa Kemal Atatürk’ü nasıl alet ettiniz? Nerede görülmüş bir Çevre Koruma Derneği’nin; karşı durduğu, daha fazla tedbir almaya zorladığı bir termik santralden katkı aldığı?” diye Başkan Gürbüz’e sordu.

Son dönemlerde santraller konusunda duyarsızlığı ile de dikkat çeken Gürbüz’ün Eren Enerji’den başka ekonomik destek alıp almadığı merak ediliyor. Pek çok çevre gönüllüsü, derneğin içine düşürüldüğü durumdan kurtulması için Gürbüz’ün istifasını istiyor.

Editör: Pusula Gazetesi